Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z desek poziomych

Recommended Posts

Witam!

Butwieje mi ok. 15 letni drewniany płot z desek pionowych.

Podobają mi się ogrodzenia z desek pozmioch, bardzo gęsto położonych. Ale skoro między metalowymi słupkami jest odległość 3,25m czy deski poziome wytrzymają? Czy musiałby być bardziej grube niż 2cm, np. 3?

Witam, wykonaliśmy podobne ogrodzenie przy rozstawie słupków około 2,3m, przy tym rozstawie deski się delikatnie wykręcały po pewnym czasie ale to może było przyczyna złego drewna lub złej wilgotności drewna, jeśli byś zauważył to u siebie to daj po środku jakąś delikatną poprzeczkę w pionie łączącą wszystkie deski a co do grubości to możesz dać 3cm, podejrzewam że będą mniej podatne na wybrzuszenie w dół przy tym rozstawie słupków

Pozdrawiam

Kamil Polakowski

117977075_2_644x461_ogrodzenia-betonowe-siatka-joniec-panel-plot-dodaj-zdjecia.jpg

Nie przypadkiem na elewacji robi sie rozstaw lat pod deski co 50cm i to nawet modrzew syberyjski, wysuszony. Zaś stare płoty maja z 1,5mb.

Jak zaczniesz wchodzić w temat desek grubych z 3 czy 3,5 cm, w drewno wysuszone itp to okaże sie ze taniej i pewniej będzie wstawić dodatkowo słupek i ładnie podzielić te deski na 1,6mb długości.

http://eurofence.pl/sites/all/themes/xcel/images/banery/wood/slajd3.jpg

Ogrodzenia Arete Horizon Wood ( Link ) są wykonane z aluminium a następnie pokryte lakierem proszkowym imitującym drewno. Elementy poziome występują w równych wysokościach od 25 mm do 200 mm oraz długościach dochodzących do 7,0 mb ( z podporami ) a bez podpór do 3,0 mb. Tego typu ogrodzenia są ciekawą alternatywą dla tradycyjnego drewna które nie do końca jest trwałe.

Czy nie boicie się. że taki płot to jak drabina, po której każdy może wejść na posesję?

Też jestem przed wyborem ogrodzenia i myślę o płocie, ale dwa lata temu wykopano mi rośliny i skoro już wiem, że w okolicy mieszkają ludzie o różnym szacunku do cudzej własności, taki piękny poziomy mógłby być jak zaproszenie.

• 2 months później...
Witam!

Podobają mi się ogrodzenia z desek pozmioch, bardzo gęsto położonych. Ale skoro między metalowymi słupkami jest odległość 3,25m czy deski poziome wytrzymają? Czy musiałby być bardziej grube niż 2cm, np. 3?

Istnieje bardzo prosty sposób wymiany desek i zamontowania nowych w ogrodzeniu drewnianym z desek poziomych. Na rynku istnieje dostępny do zakupu system mocowań deski w ogrodzeniu, wykonany z tworzyw sztucznych, bardzo wytrzymały na warunki atmosferyczne a co jest ogromnym plusem, banalny w montażu nawet dla laika. My sami zamontowaliśmy takie w naszym ogrodzeniu. Mąż sam robił i wymagało to od niego mało czasu. Dodatkowo aby zabezpieczyć deski przed opadaniem, bo to nie wygląda zbyt atrakcyjnie, przymocowaliśmy poprzez środek przęsła wzmocnienie deski. Jak na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu i serdecznie polecam mocowanie deski ogrodzeniowej wszystkim chcącym samodzielnie wykonać tego typu ogrodzenie.

Produkt dostępny do zakupu w sklepach internetowych i bezpośrednio u producenta.

Witam!

Musisz dac belki pinowe co jakis 1.75m w tym przypadku tak aby spinal wszystkie deski, inaczej beda sie skrecac i cua beda sie z nimi dziac

• 4 weeks później...

Przy długości 3m min grubość deski to 3cm, a najlepiej grubsze, chyba że płot nie jest bezpośrednio narażony na mocne podmuchy wiatru. Deski wygną się tylko raz, jak wyschną.

Poprzeczki w połowie długości nie za wiele pomogą, a na pewno zepsują cały efekt. Lepiej zastosować poprzeczki na krawędziach, np. tak:

http://www.drewmax-ogrodzenia.pl/ogrodzeniazdesek.htm

Jam ma ogrodzenie z desek świerkowych przykręconych poziomo o długości 2 metrów, z tym że rozstaw poprzeczek (pionowych) wynosi 150 cm. Całość pomalowana impregnatem Bondex oraz lazurą V33 jestem bardzo zadowolony z efektu, deski nie pokręciły się grubość ok 2,5 cm (nie pamiętam ogrodzenie mam już 2 lata).