Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kupić ekologiczny węglowy bezrusztowy piec do centralnego ogrzewania ?

lukaszz1981

Recommended Posts

Witam. Staram się o dotację z gminy na zakup nowego kotła z podajnikiem, warunkiem jest zakup węglowego ekologicznego pieca bezrusztowego.

Przeglądałem kilka stron różnych producentów, ciężko się zdecydować nie mając styczności z tymi kotłami.

Czy ktoś może polecić w miarę dobry kocioł węglowy 20 kW bez rusztu w granicach 5000 - 7000 zł ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Będąc w identycznej sytuacji jak Ty skorzystałem ze strony https://baza-pone.atgroupsa.pl/statystyki.php

gdzie możesz znaleźć listę producentów kotłów CO. Sugeruję przejrzeć strony producentów i sprawdzenie co Ci pasuje.

Czasem może być tak że w normalnej ofercie kocioł ma ruszt awaryjny ale jak powiesz, że ma być do programu PONE to zrobią Ci bez rusztu.(ja tak miałem)

Zanim sobie jeszcze wymyślisz kocioł to sprawdź czy Twój instalator zamontuje Ci taki kocioł. Z tego co pamietam to musi mieć jakieś tam uprawnienie do montowania(wymóg PONE).Mój instalator specialnie dla mnie wyrabiał odpowiednie upoważnienia producenta.

I pamiętaj że dany kocioł musi mieć certyfikat.

Osobiście wybrałem kocioł kotrem kwmp-3 20 KW.

Ale jak już koledzy napisali, 20KW to stanowczo za dużo. Moje 20KW ogrzewa gierkowską,szarą kostke o powierzchni 170m2 i jeszcze ma spory zapas.

Fajna strona, dziękuje za link. Wybrałem wszystkie gminy w statystyce, Twój kocioł zajmuje wysokie miejsce, wyżej jest tylko SAS. Wysoko są też HEF, HKS LAZAR, PROTECH GIERALTOWI, ZKS RYSZARD, VAILLANT, KLIMOSZ, KIELAR-ECO. Ile zapłaciłeś za ten kocioł ?

Z tego co tu wszyscy piszą wystarczy mi maksymalnie kocioł 17 kW.

Edycja:

Narazie zastanawiam się nad SKAM-P Plus 17kW (bez rusztu) z palnikiem obrotowym ardeo ze sterownikiem Irydem PID lub Cobra.

Edytowane przez lukaszz1981

Zapłaciłem około 6,5k

Zanim wybierzesz sugeruję poczytanie tego poradnika http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/

Dobrze przemyśl co i jak.

I jeszcze raz dobrze się zastanów nad tą mocą. Bez obliczeń (np w OZC) trudno dobrze dobrać moc, ale jak przyjmiesz około 100W/m2 to wychodzi Ci 10KW kocioł.

100W/m2 to naprawdę dużo.

3/4 zimy to temperatury około 0C gdzie 17KW na takim metrażu będzie pracować na parenaścię procent mocy. 1/4 zimy popracuje gdzieś na 50%.

Jakbym teraz mógł wybrać to brałbym 17KW albo i 15KW.

Tak naprawdę jak masz warunki to pomyśl o gazie.

Ten skam też brałem pod uwagę ale oni nie dawali 5 lat gwarancji(przynajmniej domyślnie) wymagany przez PONE w mojej gminie.

Edytowane przez zorrk

• 2 weeks później...
Witaj. Ja mam Ogniwo EKO 15 KW, bo mniejszego wtedy nie było. Sterownik ecool. Mój dom 120 m2 + 100 l dwupłaszczowy ogrzewacz ciepłej wody(Biawar) z grzałką elektryczną na lato. Ekogroszek nieopłacalny i piec nie ma co robić. Wszystko spisuje się bardzo dobrze już trzecią zimę. Zużycie ekogroszku na poziomie od 10 do 11 kg/dobę. Zastanów się nad kotłem OGNIWO. Jeżeli będziesz miał pytania, chętnie odpowiem. Pozdrawiam i życzę wyboru, z którego będziesz zadowolony.

Nie do rbr to daleko bo on certyfaktu nie ma

Przepraszam ma ale nikomu go pokazać nie można - również gminie

Wiec tak jak by go nie miał.

Ty piszesz że niema a ja go mam do tego kotła i co ?

W dodatku ma 5 lat gwarancji a w wielu gminach to też wymóg.

Kto w temacie wie dlaczego są te dwa wpisy.