Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wylewką betonową - Prosze o porady

pzk25

Recommended Posts

Witam. ok 2 miesiące temu wykonałem wylewke betonową. Z gory pisze, ze robiłem to pierwszy raz i sugerowałem sie pomoca forumowiczow, jak i znajomego. Wszyscy ładnie podpowiedzieli , ale ja coś spartoliłem. Po kilku dniach od wylania , jak juz zakończyłem pielegnacje zauwazyłem , ze w kilku miejscach przy listwach prowadzacych zaczął mi sie wykruszać beton no i w tych szczegolnych miejscach mam rowniez pusty odgłos :/ . Oczywiście jak juz było po wszystkim to dowiedziałem sie , ze te listwy raczej powinienem był na drugi dzień od wylania usunąć , czego nie zrobiłem :/. Podpowiedzcie mi prosze, czy jest mozliwosc wybrnąć z tego w jakiś magiczny sposob , np. usuwajac w tym momencie listwy i pozostała bruzde załatac jakims materiałem , a z kolei te głuche miejsca w jakis umiejętny sposob rowniez usunąc tzn. wyciac rowno kwadracik i zrobic łatke z wylewki betonowej . Mam nadzieje, ze nie skończy sie to dla mnie wymianą wylewki :p . dołączam zdjecia , zeby mniej wiecej zwizualizować.

Za porady i podpowiedzi gorąco dziekuje :) .

Pozdrawiam

DSC_0135.jpg

DSC_0136.jpg

DSC_0138 poprawka.jpg

DSC_0145 poprawka.jpg

Jarku. Pod tą wylewką jest stara wylewka, była spekana w kilku miejscach , ale wyrażnie te pekniecia nie pracowyły, były to takie "rysy" , oczywiscie nową wylewke zbroiłem siatka , oraz sprzedawca zaproponował mikrozbrojenie , ktore też użyłem. Przed wylaniem użyłem gruntu głeboko penetrujacego.

Pawle. Faktycznie musze sie przyznać , ze mogłem zawalić z proporcjami. Dwa pasy wylałem w proporcjach innych niz zalecane, czyli na 25kg wlałem bodajze 200ml wiecej wody. Nie pytaj dlaczego tak zrobiłem , po prostu zrobiłem :) . No i efekt tez jest taki, ze faktycznie patrzac teraz na pas wylewki , przy ktorym trzymałem sie proporcji w 100% , to bez zastrzezeń wszystko wyglada. Nic nie pęka, nie odpada, nie kruszy, nie ma głuchych miejsc.

Co do pielegnacji to uważam , ze wszystko ok. przez 8 dni , namaczałem 3 razy na dzień i zakrywałem folią, nie robiłem przeciagow.

Co znaczy "pumeks" ? Czy chodzi oto , ze zatarłem w dzień po wylaniu ? Jesli tak , to masz racje.

Pawle, napisz, czy masz na mysli jakas konkretna zaprawe montazowa?