pzk25 18.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam. ok 2 miesiące temu wykonałem wylewke betonową. Z gory pisze, ze robiłem to pierwszy raz i sugerowałem sie pomoca forumowiczow, jak i znajomego. Wszyscy ładnie podpowiedzieli , ale ja coś spartoliłem. Po kilku dniach od wylania , jak juz zakończyłem pielegnacje zauwazyłem , ze w kilku miejscach przy listwach prowadzacych zaczął mi sie wykruszać beton no i w tych szczegolnych miejscach mam rowniez pusty odgłos :/ . Oczywiście jak juz było po wszystkim to dowiedziałem sie , ze te listwy raczej powinienem był na drugi dzień od wylania usunąć , czego nie zrobiłem :/. Podpowiedzcie mi prosze, czy jest mozliwosc wybrnąć z tego w jakiś magiczny sposob , np. usuwajac w tym momencie listwy i pozostała bruzde załatac jakims materiałem , a z kolei te głuche miejsca w jakis umiejętny sposob rowniez usunąc tzn. wyciac rowno kwadracik i zrobic łatke z wylewki betonowej . Mam nadzieje, ze nie skończy sie to dla mnie wymianą wylewki . dołączam zdjecia , zeby mniej wiecej zwizualizować. Za porady i podpowiedzi gorąco dziekuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.01.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A co jest pod tą wylewką? Bo listwa listwą, ale mi to wygląda raczej na problem z podłożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 19.01.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Wg mnie miałeś nieodpowiednią mieszankę i prowadziłeś nieprawidłowo pielęgnację betonu. Wg zdjęć zrobiłeś "pumeks" chyba ,że źle widzę. Co zrobić? Zbić luźne uzupełnić zaprawą montażową i zagruntować gruntem wysoko penetrującym (np. Ceresit). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzk25 19.01.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jarku. Pod tą wylewką jest stara wylewka, była spekana w kilku miejscach , ale wyrażnie te pekniecia nie pracowyły, były to takie "rysy" , oczywiscie nową wylewke zbroiłem siatka , oraz sprzedawca zaproponował mikrozbrojenie , ktore też użyłem. Przed wylaniem użyłem gruntu głeboko penetrujacego. Pawle. Faktycznie musze sie przyznać , ze mogłem zawalić z proporcjami. Dwa pasy wylałem w proporcjach innych niz zalecane, czyli na 25kg wlałem bodajze 200ml wiecej wody. Nie pytaj dlaczego tak zrobiłem , po prostu zrobiłem . No i efekt tez jest taki, ze faktycznie patrzac teraz na pas wylewki , przy ktorym trzymałem sie proporcji w 100% , to bez zastrzezeń wszystko wyglada. Nic nie pęka, nie odpada, nie kruszy, nie ma głuchych miejsc. Co do pielegnacji to uważam , ze wszystko ok. przez 8 dni , namaczałem 3 razy na dzień i zakrywałem folią, nie robiłem przeciagow. Co znaczy "pumeks" ? Czy chodzi oto , ze zatarłem w dzień po wylaniu ? Jesli tak , to masz racje. Pawle, napisz, czy masz na mysli jakas konkretna zaprawe montazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts