Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonczanie krawedzi kafelkow

wooju

Recommended Posts

Witam,

Szukalem podobnego tematu, nie bardzo moge znalezc dokladna instrukcje.

Bede sam ukladal plytki na czesci sciany. Chcialbym wykonczyc krawedz bez uzycia listw. Wiem ze nalezy zeszlifowadz krawedz plytki, ale zupelnie nie wiem co dalej. Bede wdzieczny za I strukcje wykanczania krawedzi.

Pozdrawiam I z gory dziekuje

Edytowane przez wooju

http://images03.olx.pl/ui/16/31/30/1382635268_346173130_5-Precyzyjne-ciecie-plytek-Warszawa-gres-glazura-terakota-Mazowieckie.jpg

Jeśli sama konieczność zeszlifowania krawędzi płytek jest dla ciebie zrozumiała, to nie wiem, czego tu dalej można nie wiedzieć?

Jarku, zle mnie zrozumiales. Bede kladl plytki na polowie sciany, czyli gorne pol pomalowane farba a dolne pol w plytkach. Zamiast wykanczac te krawedz listwa, podobno mozna ja jakos zeszlifowac tylko nie do konca wiem pod jakim katem I czy np kladzie sie jeszcze cos jeszcze na nia.

Fakt, źle zrozumiałem.

Ale szczerze mówiąc nie za bardzo sobie wyobrażam samą metodę. Może w przypadku gresu nieszkliwionego byłaby możliwość wykonania szlifowanej "fazy" na górnych krawędziach płytek, ale przy normalnej glazurze czy gresie szkliwionym to nie przejdzie, bo takie szlifowanie odsłoni jedynie wewnętrzną, niezbyt ładną strukturę płytki.

Ze znanych mi metod na estetyczne zakończenie takiej płaszczyzny mogę wymienić trzy:

- podkucie tynku w ścianie, dzięki czemu płytki można układać tak, żeby się licowały z resztą tynku. Upierdliwe, bo wymaga skuwania tynku na dużym obszarze, ale przy użyciu odpowiednich narzędzi (młotowiertarka z szerokim dłutem) wykonalne w dość szybkim czasie, zwłaszcza jeśli chodzi o niedużą powierzchnię. Tylko syf w domu spory to wyprodukuje, przy robieniu tego w już zamieszkałym wnętrzu może być męczące.

- położenie płytek tak, jak jest i zakończenie krawędzi po prostu za pomocą fugi, którą szpachlujesz krawędź, formując lekko skos.

- no i listwy. Niekoniecznie te plastikowe. Jest tego sporo, można dać choćby aluminiowe, wąskie.

Jeszcze można dać na ścianę nad płytkami cienką płytę i zamalować ją. Wierzchnia strona płytek zlicuje się z poziomem naklejonej płyty, którą trzeba będzie pomalować ale to już nie taki duży koszt. Płytę wklej z małym odstępem na fugę.

Ja teraz mam nie wykończone płytą w WC i przymierzam się do tego, bo raz że widać każdy pyłek kurzu, a dwa że wygląda to nieestetycznie.

Sposób kolegi Jarek.P też dobry ale dużo sprzątania później i kleju pod płytki wychodzi - chyba, że umiesz kuć jak chirurg :D.