Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ,jestem coraz bliżej instalacji wentylacji mechanicznej i mam kolejny problem!!!

chciałem umieścić rekuperator na nieocieplonym poddaszu ,ale boje się o ujemne temperatury,chociaż i tak miałem zamiar zbudować skrzynie ocieploną wełną lub styropianem (około 20cm) i w niej umieścić centrale,ale nie wiem czy zda to egzamin.

Dlatego zdecydowałem się przenieść centrale na parter do garażu,gdzie temp. zawsze będzie dodatnia.I tu właśnie pojawia się problem.

W wariancie na poddaszu długość najdłuższego kanału nie przekraczałaby 7m od skrzynki rozdzielczej.a większość kanałów miałaby okolo4-5m do skrzynki.

Jeżeli natomiast centrala będzie w garażu długość większości kanałów wynosić będzie około 9 m ,a dwóch najdalej wysuniętych nawet 12m. I tu pojawia się pytanie jaka jest maksymalna dopuszczalna długość kanałów?????Czy te 12 m to nie za dużo??Co będzie z wydajnością centrali,i działaniem całego systemu???

A może jednak pozostać przy poddaszu??czy taka skrzynia zda egzamin???pomóżcie mam tylko 3 tygodnie do podjęcia decyzji!!!

https://forum.murator.pl/topic/186624-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kana%C5%82%C3%B3w-pe-flex/

Witam ,jestem coraz bliżej instalacji wentylacji mechanicznej i mam kolejny problem!!!

chciałem umieścić rekuperator na nieocieplonym poddaszu ,ale boje się o ujemne temperatury,chociaż i tak miałem zamiar zbudować skrzynie ocieploną wełną lub styropianem (około 20cm) i w niej umieścić centrale,ale nie wiem czy zda to egzamin.

Dlatego zdecydowałem się przenieść centrale na parter do garażu,gdzie temp. zawsze będzie dodatnia.I tu właśnie pojawia się problem.

W wariancie na poddaszu długość najdłuższego kanału nie przekraczałaby 7m od skrzynki rozdzielczej.a większość kanałów miałaby okolo4-5m do skrzynki.

Jeżeli natomiast centrala będzie w garażu długość większości kanałów wynosić będzie około 9 m ,a dwóch najdalej wysuniętych nawet 12m. I tu pojawia się pytanie jaka jest maksymalna dopuszczalna długość kanałów?????Czy te 12 m to nie za dużo??Co będzie z wydajnością centrali,i działaniem całego systemu???

A może jednak pozostać przy poddaszu??czy taka skrzynia zda egzamin???pomóżcie mam tylko 3 tygodnie do podjęcia decyzji!!!

witam

12 m to nie problem

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/186624-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kana%C5%82%C3%B3w-pe-flex/#findComment-6287248

• 11 months później...

Witam,

podłącze się do pytania. Otóż u mnie będą długie przewody ( PE FLEX fi 75/ 63 mm) w instalacji nawiewu:

do salonu - 2 x20 mb i 2 x 15 mb,

do pokoju 1 - 2 x 14 mb,

do pokoju 2 - 2 x 10 mb,

do pokoju 3 - 2 x 5 mb.

Natomiast w instalacji wywiewu będą:

Kuchnia ze spiżarką - 2 x 11 mb,

łazienka - 2 x 8,5 mb,

WC - 2 x 5,7 mb,

Hol wejściowy - 1 x 5 mb,

Garderoba - 1 x 1,7 mb.

Dom to parterówka według projektu Trentino. Instalacja ma być położona na nieużytkowym strychu w warstwie ocieplenia. Rekuperator (Brink RENOVENT SKY 300 plus sterownik) ma być podwieszony w garażu. Czerpnia w południowej ścianie a wyrzutnia w północnej ścianie.

Proszę o wasze opinie czy taka instalacja będzie optymalna czy nie. Co byście ewentualnie zmienili.

Rekuperacja trentino.jpgRekuperacja tabela.jpg

https://forum.murator.pl/topic/186624-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-kana%C5%82%C3%B3w-pe-flex/#findComment-6702838