Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym świadczy lód na szybach?

JK2010

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Pewnie wydaje się to śmieszne. Ale na oknach od wschodu mam warstwę lodu. Wiem, że pada deszcz a na zewnątrz jest minus 3. Ale znajomy odwiedzający budowę stwierdził, że to wina okien i że świadczy to że przepuszczają zbyt wiele ciepła. Mam okna trzyszybowe. Wydaje mi się to nielogiczne, ale przy końcówce budowy i różnych rzeczach wychodzących niespodziewanie w trakcie mam już kociokwik w głowie.

Pytanie jak w temacie. Pewnie wydaje się to śmieszne. Ale na oknach od wschodu mam warstwę lodu. Wiem, że pada deszcz a na zewnątrz jest minus 3. Ale znajomy odwiedzający budowę stwierdził, że to wina okien i że świadczy to że przepuszczają zbyt wiele ciepła. Mam okna trzyszybowe. Wydaje mi się to nielogiczne, ale przy końcówce budowy i różnych rzeczach wychodzących niespodziewanie w trakcie mam już kociokwik w głowie.

Powiedz znajomemu żeby się puknął w dynkę, bo to akurat świadczy że w ogóle ciepła nie przepuszczają :lol: skoro szyba zewnętrzna ma -3stC

ale jak ten lód od środka to faktycznie problem albo z oknem, albo z montażem

wrzuć jakie foty okienek :)

Lód na szybie zewnętrznej.

Tak jak Ci powiedział Profesor.Przyjedź do mnie .Padało jakieś zamarzające gówienko z góry to się lodowisko falowane zrobiło.Z upływem czasu grzejniki pod nimi siakoś tą robotę wolno ale zrobiły i szyby znów są bez lodowiska.Mowa jest o oknach połaci-owych.

akurat 3-szybowe tak maja. Po prostu izoluja b. dobrze i zewnetrzna szyba dostaje malo ciepla jesli w chalupie nie jest juz grzane normalnie :)

wiec wszystko w porzadku :) obecnie mamy marznaca mzaweczke i sliczne lodowisko na drogach :)

nie raz jeszcze na 3-szybowych zobaczysz szron od zewnatrz :) gdzie na 2szybach u sasiadow go nie bedzie, ale to oznacza tylko ze wiecej ciepelka zatrzymales w domu.

..... na oknach od wschodu mam warstwę lodu. Wiem, że pada deszcz a na zewnątrz jest minus 3. Ale znajomy odwiedzający budowę stwierdził, że to wina okien i że świadczy to że przepuszczają zbyt wiele ciepła.......

Śmieszne - "fajnych" masz znajomych to normalne zjawisko przy dzisiejszej aurze - zobacz jak jest u mnie :)

Pozdrawiam i oby tylko takie były pytania. :)

ps.okno wschodnie - data i godzina zgodna temp na zewnątrz ujemna wewnątrz +22*C

Obraz 008.jpg

Mam jednak problem z oknami, a właściwie jednym. Mianowicie od wewnątrz między ramą okna a skrzydłem okna na gumowej uszczelce tworzą się kryształki lodu na długości ok. 10cm. Po usunięciu kryształków w tym miejscu ewidentnie "ciągnie" zimnem. O czym to świadczy? Czy wystarczy tylko regulacja ?

wlasnie pakiety 3 szybowe tak maja ze potrafia sie zalodzic, chodzi o to ze tak malo przepuszczaja ciepla