Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem hydraulikiem, ale mi sie wydaje, że powinno to wszystko razem działać. Proponuję zapytać w miejcu w którym będziesz to zamawiać - to najłatwiejsze rozwiązanie.

A do zestawu prysznicowego jaką baterię planujesz? Nie lepiej wziąć jedną baterię wannowo-prysznicową?

• 1 month później...

witaj!

małem taki sam dylemat jak ty. kazałem zrobić hydraulikom podejście pod na wannową , jednak jak zobaczyłem w sklepie wannę akrylową to nie wzbudziła mojego zaufania i kazałem przerobić na naścienną- czy postąpiłem słusznie to nie wiem jeszcze bo nie korzystam z niej jeszcze. być może są wanny akrylowe jakies inne ale w tej która wybrała żona trzeba by samemu wiercić otwór na baterię.

pozdro

A jak takie baterie nawannowe są podłączone do rur z wodą?

Jak typowymi wężykami to jestem zdecydowanie za baterią naścienną (taką akurat mam). Ryzyko pęknięcia spore, a wymiana problematyczna.

Ja u siebie podłączyłem sztywnymi zakończonymi z jednej strony gwintem M10 (KFA min. to produkuje).

piterazim, fotka normalnie jakby zrobiona u mnie w domu, wanna prawie identyczna, bateria bardzo podobna :-). Ja mam dodatkowo nad wanną okno dachowe.

Ostatnio dręczył mnie problem podobny ale niestety żona postawiła mnie przed faktem dokonanym i zakupiła sobie baterię nawannową firmy Kohlman. Nie powiem baterie wykonane rewelacja. Zawory, odlewy i chromy na szczytowym poziomie. Zresztą cena bliska 1.000zł też nie jest mała.

Z racji tego że chciałem mieć dostęp do baterii zamontowałem wszystkie elementy na 15mm blacie z drewna merbau a dopiero ten blat w formie kasety wsadziłem w obudowę wanny.

Zalety takie że wyjmuję całą kasetę z elementami baterii i nie muszę rozcinać fugi czy uszkadzać w jakiś sposób glazury. Po drugie jeżeli ktoś ma elementy drewna w łazience to taki kawałek egzotycznej deseczki i chrom bardzo fajnie ożywiają wannę i wyglądają klasowo.

Przed instalacją napisałem do kilku osób z forum u których na zdjęciach zauważyłem jak bateria na wannowa stoi zamontowana na boku wanny pod ścianą. Pytałem jak ludzie mają rozwiązany problem wglądu - rewizji do baterii. 100% ludzi odpowiedziało mi że po prostu nie ma dostępu. Przyszedł hydraulik i zamontował gdzie chcieli. Potem glazurnik opłytkował i tyle. Jedna osoba napisała "jak zacznie się lać to mąż będzie się martwił" :-)

Co wyrywać wannę albo walić jej obudowę? Paranoja!!

co do pęknięcie wężyków to nie ma u mnie żadnego problemu - w pobliżu baterii jest duży otwór rewizyjny. Po założeniu mozaiki wyciąłem płytki razem z płytą gk i powstała "otwieralna" obudowa, potem wystarczało włożyś element w swoje miejsce, zamiast fugi mam silikon

Co do patentu z drewnianym blatem - po prostu genialny :)

Ostatnio dręczył mnie problem podobny ale niestety żona postawiła mnie przed faktem dokonanym i zakupiła sobie baterię nawannową firmy Kohlman. Nie powiem baterie wykonane rewelacja. Zawory, odlewy i chromy na szczytowym poziomie. Zresztą cena bliska 1.000zł też nie jest mała.

Z racji tego że chciałem mieć dostęp do baterii zamontowałem wszystkie elementy na 15mm blacie z drewna merbau a dopiero ten blat w formie kasety wsadziłem w obudowę wanny.

Zalety takie że wyjmuję całą kasetę z elementami baterii i nie muszę rozcinać fugi czy uszkadzać w jakiś sposób glazury. Po drugie jeżeli ktoś ma elementy drewna w łazience to taki kawałek egzotycznej deseczki i chrom bardzo fajnie ożywiają wannę i wyglądają klasowo.

Przed instalacją napisałem do kilku osób z forum u których na zdjęciach zauważyłem jak bateria na wannowa stoi zamontowana na boku wanny pod ścianą. Pytałem jak ludzie mają rozwiązany problem wglądu - rewizji do baterii. 100% ludzi odpowiedziało mi że po prostu nie ma dostępu. Przyszedł hydraulik i zamontował gdzie chcieli. Potem glazurnik opłytkował i tyle. Jedna osoba napisała "jak zacznie się lać to mąż będzie się martwił" :-)

Co wyrywać wannę albo walić jej obudowę? Paranoja!!

Nieprawda, niektórzy mają, w tym wątku pokazują:

http://forum.muratordom.pl/baterie-lazienkowe-jakiej-f-my,t130863.htm?highlight=plastikowa%20wanienka

:wink:

• 2 months później...

Cześć

tym razem mam pytanie odnośnie baterii wannowych. Wstępnie wybrałam sobie taką oto baterię: link

sytuację w łazience mam taką, że wanna z jednej strony jest do samej ściany, a z drugiej strony (krótki bok) jest jeszcze między wanną i ścianą 20cm półka z glazury.

Pytanie, czy taką baterię mozna montować wyłącznie na wannie, wycinająć dziury w wannie, czy można ją zamontować na tych płytkach między wanną a ścianą ? (oczywiście przy założeniu, że wylewka sięgnie i będzie wlewać wodę do wanny, a nie na jej rant :) )

z góry bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź

Rewizja konieczna, żeby w wypadku awarii nie pruć łazienki. Można pod zwisające węże podłożyć plastikową wanienkę, która w razie potrzeby zgromadzi kapiącą wodę, np, tak:

http://images39.fotosik.pl/98/7f5e9b848292dedcmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/103/10f6c9e429f1db2fmed.jpg :wink:

Moi hydraulicy powiedzieli, że nie zamontują mi takiej baterii bo z nimi są ciągłe kłopoty. Może i wyglądają ładnie, ale są niepraktyczne i co chwile trzeba wymieniać wężyki. Poza tym woda spływa właśnie po wężykach i rozwiązanie z wanienką pewnie trzeba będzie zastosować. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zwykłą baterię ścienną mimo, że taka 3 - elementowa była "marzeniem".