aneta-we 28.07.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U siebie zamontowałem rynnę, która odprowadzi wodę w pobliże kratki rewizyjnej, dodatkowo ułożyłem płytki ze spadem, tak aby woda wypłynęła poza obudowę wanny rynnę ? Jest w środku, pod wanną? A w którym dokładnie miejscu jest ten spadek, na zdjeciach nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 28.07.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 nie widać bo rynna jest pod zabudową. jest tak założona, że wąż się w niej układa co do spadu to jest on minimalny i nie zauważalny gołym okiem - płytki pod wanną są ułożone tak że nawet jeśli coś by nie trafiło do rynny to i tak woda dopłynie do kratki rewizyjnejwokół wanny też mam delikatny spad żeby wodą którą się wychlapie spłynęła na podłogę a nie zostawała przy ścianie za wanną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 28.07.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 no tak - doopa inna kwestia - słuchawka z chowanym wężem - warto pomyśleć nad sposobem usuwania wilgoci, która się pojawi od mokrego węża. U siebie zamontowałem rynnę, która odprowadzi wodę w pobliże kratki rewizyjnej, dodatkowo ułożyłem płytki ze spadem, tak aby woda wypłynęła poza obudowę wanny My też tak mamy, polecono nam to przy zakupie wanny i baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giness 30.07.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Słuchajcie, no mam problem... Ten temat był już na forum poruszany i czytałam o tym wielokrotnie, ale potrzebuję, żeby ktoś mi to wytłumaczył jak krowie na rowie Otóż, mam baterię trzyotworową ze zwijanym (chowanym) wężem (przy całej świadomości plusów i minusów takowej) i chodzi o to, że potrzebuję wiedzieć jak rozwiązać problem spływającej z rzeczonego węża wodę. Czytałam coś o rynnie odprowadzającej tą wodę, ale jak to technicznie wygląda? Jak tą rynnę podpiąć do kanalizy. Dodam, że bateria będzie umocowana w wybudowanym specjalnie do tego celu słupku przy wannie. Jest to bateria Deante Magnolia. Może jakieś zdjęcia, albo "rysuneczki techniczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.07.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Można się bawić samemu i robić odpływy, ale można zakupić gotową skrzynkę na wąż prysznicowy.Jest to plastikowy pojemnik z rurką którą się podłącza do syfonu.Gdyby wąż pierdyknął woda będzie lecieć nie pod wannę tylko do kanalizy.To samo zresztą z wodą , która spływa ze słuchawki.Skrzynkę taką umieszcza się bezpośrednio pod baterią a zwinięty wąż (a czasami i pozostałe przyłącza baterii znajdują się zabezpieczone w owej skrzynce-pojemniku).Nie jest to tanie ale najpewniejsze.Oczywiście domorośli A. Słodowi stwierdzą , że szkoda kasy i zrobią swoje ustrojstwa z g-k wyklejając je folią w płynie i wklejając wężyki odpływowe.Zasada jest ta sama : pojemnik na wąż pod wanną i odpływ do kanalizyNieważne ilu otworową masz baterię, ważne że przyłącze węża jest w obrzeżu wanny , lub murku obudowy jej - obowiązują takie same zasady, coby nie dyndało swobodnie bez zabezpieczeń i nie kapało pod obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 30.07.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 My kupiliśmy włąśnie gotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giness 30.07.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dziękuję za, jakże fachową, odpowiedź Tak też myślałam, że musi być coś gotowego, ale nie byłam pewna....już mnie głowa bolała od kombinowania jak to ustrojstwo sklecić....teraz muszę tylko znaleźć to to w jakimś sklepie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 30.07.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Gdzie mozna taki pojemnik kupic, albo jak to sie fachowo nazywa zebym mogła pytac w sklepie i aby Pan mnie zrozumial:)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.07.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Myślę, że głupich Panów w sklepach już coraz mniej i nawet jak nie spotkali się osobiście, to są wstanie zerknąć do katalogu lub zapytać przedstawiciela.Nazywa się to różnie, w katalogu HansGrohe jest to np" zestaw podstawowy do baterii 3 otworowej do montażu na brzegu wanny/na cokole" niepotrzebne skreślić( analogicznie 4-ro itp z termostatem lub bez) W omawianym przypadku nr katalogowy 13433180 dla produktów dowolnej serii 3-otworowej bez termostatu w Hans Grohe.Swoje akcesoria ( najczęściej pasujące też do innych firm) mają także Kludi,Grohe, Teuco, Hansa ( tu uwaga mogą być niekompatybilne)i prawie wszystkie firmy produkujące tego typu baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 31.07.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No to znalazłam taki zestaw z Hansgrohe...niestety cena zwala mnie z nóg:( http://alejka.pl/zestaw-podstawowy-do-baterii-3-otworowej-do-montazu-na-brzegu-wanny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giness 31.07.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 dwa tysiaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 31.07.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Niestety...ale tutaj pewnie firma robi scene...poszukam jeszcze gdzies indziej moze bedzie taniej ale przynajmniej wiem juz o co chodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 31.07.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 My mamy z Tresa ale ceny nie pamiętam, coś ponad 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 31.07.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 No niestety taka jest polityka firm produkujących armaturę. Cena za wannową baterię wielootworową 850-1200zl wydaje się dosyć atrakcyjna i niewiele wyższa od zwykłej umywalkowej trzyotworówki. Jednak , tak jak z tym drobnym drukiem na umowach ,tu też trzeba dodać jeszcze raz tyle za osprzęt. To samo jest z bateriami podtynkowymi, to co widzimy kosztuje 700zl ale to czego już nie widać i będzie w ścianie 1000zł. Przed chwilą sprawdziłem, że firmy wycwaniły się jeszcze bardziej. "Skrzynka" pasuje do baterii z danej firmy. nie ma więc kompatybilności. Najtaniej wychodzą ( co niezwykle dziwne chyba) produkty jednej z najlepszych na rynku firm - Hansa.Od cen katalogowych spokojnie można wynegocjować nawet 30% rabatu. Tak więc po policzeniu 3- otworówka z Hansy z elementem podstawowym, podwannowym kosztuje najtaniej ok.3000zł. Kludi bez tego urządzenia nie daje np. gwarancji na baterię i nie pokrywa ew. strat inwestora spowodowanych awarią urzędzenia. Można oczywiście spróbować zaryzykować i przyjąć tezę , że w markowej armaturze nic się nie powinno stać i zamontować bez oryginalnych skrzynek, albo narazić się na przekleństwa wykonawcy dłubiącego jakieś niepewne rozwiązania zastępcze. Znowu coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiakgk 02.08.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 czyli problem z usuwaniem wilgoci mozna jakos rozwiazac, a co jesli w baterii z chowanym wezem cos sie popsuje? trzeba kuc plytki zeby ja wymienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 03.08.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 można też kupić specjalny zwijak do węża prysznicowego, który ma od razu zrobione podłączenie do kanalizacji na odporowadzenie wody, która wpadnie do dziury na węża. Firma Hansa ma coś takiego. Ja kupiłam, ale jeszcze nie używałam, więc nie wiem, jak się sprawdzi. Liczę, że dobrze http://db048.hansa.com/index.php?IdProduct=9013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 03.08.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 stawiam na dłuższą ścianę :)będzie bardziej "pod ręką" tylko co z dostępem w razie awarii No właśnie. Nam fachowiec mówił coś o mocowaniu na płyce, która obwiedziona jest silikonem ale szczegółów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaKrakow 03.08.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Niesmiało proszę o fotki baterii zamontowanej na półce przy wannie . mówisz i masz bateria Ferro Padwa http://images47.fotosik.pl/168/89893cec9dc8bd2emed.jpg http://images41.fotosik.pl/163/b682fb5f8df7f500med.jpg a czy ja moglabym wiedziec co to za wanna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.08.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 stawiam na dłuższą ścianę :)będzie bardziej "pod ręką" tylko co z dostępem w razie awarii No właśnie. Nam fachowiec mówił coś o mocowaniu na płyce, która obwiedziona jest silikonem ale szczegółów nie znam. Można założyć rewizję - ramka metalowa do której wkleja się płytkę, a ona (ramka) trzyma się drugiej części zamocowanej w otworze za pomocą magnesu. To ustrojstwo jest do kupienia w sklepach typu Castorama, Leroy w różnych rozmiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wazniak_ 03.09.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam drogich forumowiczów, bo to mój pierwszy post:) Aktualnie urządzam mieszkanie i na dniach muszę się zdecydować na "osprzęt" do łazienki. Jestem zdecydowany na wannę i strasznie podoba mi się bateria podtynkowa http://www.torturacen.pl/baterie_lazienkowe/423682-Bateria_wannowa_podtynkowa_Talis_Classic_firmy.html chcę ją skompletować z IBOXEM Universal to wiadomo. Jednak tematem w którym potrzebuję Waszej pomocy jest zestaw przelewowo-odpływowo-napełniający i zestaw do prysznica. Znalazłem taki zestaw p-o-n http://www.nokaut.pl/oferta/zestaw-napelniajacy-odplywowy-i-przelewowy-do-wanien-grohe-talentofill-28991-000.html Wanne wybrałem taką http://www.ceneo.pl/402816 Moje pytanie do Was to czy to wszystko będzie razem współpracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts