Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie wannowe , bateria nawannowa - wątek zbiorczy

daniel13

Recommended Posts

Rewizja konieczna, żeby w wypadku awarii nie pruć łazienki. Można pod zwisające węże podłożyć plastikową wanienkę, która w razie potrzeby zgromadzi kapiącą wodę, np, tak:

http://images39.fotosik.pl/98/7f5e9b848292dedcmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/103/10f6c9e429f1db2fmed.jpg :wink:

Ja właśnie będę miała identyczne, zarówno do wanny jaki i do umywalki.

Ta plastikowa wanienka to niezły pomysł :)

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi hydraulicy powiedzieli, że nie zamontują mi takiej baterii bo z nimi są ciągłe kłopoty. Może i wyglądają ładnie, ale są niepraktyczne i co chwile trzeba wymieniać wężyki. Poza tym woda spływa właśnie po wężykach i rozwiązanie z wanienką pewnie trzeba będzie zastosować. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zwykłą baterię ścienną mimo, że taka 3 - elementowa była "marzeniem".

Użytkuję już 5 miesięcy baterię montowaną za wanną na półeczce,nie mamy z nią żadnych problemów, nic nie kapie i nie wymienialiśmy wężyków. Nie zamieniłabym ją na zwykłą baterię - też 3 częściowa była moim marzeniem :p

Jeśli chodzi o hydraulików, myślę, że nie chciało się im zrobić tej półeczki z tymi otworami ( może nie wiedzieli jak się za to zabrać) :roll: :evil:

• 1 month później...

WITAM !

Proszę was o rozwiązania jakie zastosowaliście zabudowując wannę płytkami i montując baterie na wannie. Dzisiaj przy przymierzaniu wanny stwierdziliśmy że piękny chowany wąż w wannę to jakiś nieprzemyślany krok projektanta.

1. Po wężu leci woda - podczas korzystania z niego i nie ma szans by nic nie poleciało pod wannę. Na łazienkę nic nie wyleci, bo zamurowana, ale .. Zdajecie sobie z tego sprawę czy wolicie żyć w nieświadomości? A może macie sprytne rozwiązania?

2. Do baterii montowanych na wannie trzeba mieć dostęp od spodu, żeby w razie czego je przykręcić to akurat udało nam się rozwiązać - po drugiej stronie mamy sypialnię gdzie zrobiliśmy otwór i mamy do niej dojście.

Proszę was drodzy forumowicze pomóżcie !!! Zachciało mi się fajnej baterii , mądry Polak po szkodzie..

zdjęcia teraz nie mam możliwości zrobienia. Bateria czterootworowa wannowa ze słuchawką chowaną. I słuchawka stanowi problem. Korzystając z niej na pewno będzie się lała woda po wężu tym otworem pod wannę. Brak dojścia jest pod wannę bo chcę ją zamurować. zaczynam się zastanawiać czy nie dać tam miski pod wanną i połączyć miskę z kanalizą???

Bateria ze stelazem i pojemnikiem na wode . Czyli rewizja i kapanie w jednym .

http://www.mizar.pl/img/towary/3611_5595.jpg

NO tak, ale taki zestaw jest nieporównywalny cenowo - kilka tysięcy więcej....

My też zdecydowaliśmy się na baterię całkowicie chowaną w wannę - ale trzyotworową. Jeszcze nieużytkowana - więc sie nie wypowiem w kwestii kapiącej wody.... W każdym bądź razie, niczego nie podkładaliśy pod spód, a nawet nie robiliśmy rewizji!!!! (Matko bosko!!), bo bateria jest z dłuższego boku wanny, wbudowana od strony ściany, za którą jest już tylko podwórko.... rozwiązanie jakie zastosowaliśmy, to tylko dostęp do baterii przez samą płytkę do której jest ona montowana (przykleiliśy ją na silikon).

A rewizji niet - bo obudowa z mozaiki paskowej o bardzo nieregularnych kształtach - więc kijowa do obłożenia drzwiczek rewizyjnych.

Jak będa problemy - to pomyślimy. Ewentualnie wyciągniemy całą wannę! :lol:

Moi hydraulicy powiedzieli, że nie zamontują mi takiej baterii bo z nimi są ciągłe kłopoty. Może i wyglądają ładnie, ale są niepraktyczne i co chwile trzeba wymieniać wężyki. Poza tym woda spływa właśnie po wężykach i rozwiązanie z wanienką pewnie trzeba będzie zastosować. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na zwykłą baterię ścienną mimo, że taka 3 - elementowa była "marzeniem".
Odpowiedź tych "Panów" to jakaś kpina. Jeśli ten model baterii lub baterie tej firmy sprawiają kłopoty, to wystarczyłoby zaproponować inna baterię tego samego typu. :-?

Chciałaś coś, co w obecnych czasach stosuje się przynajmniej w 95% łazienek wiec, jaki mieli problem? Lenistwo, brak chęci a może umiejętności :roll:

Iwa_P dobrze napisała, że w takich okolicznościach najlepiej zmieniać szybko fachowców "fachowców". U Ciebie już na to za późno ale może inni skorzystają. :wink:

Witam

Temat staaaaaaary, ale może ktoś z autorów tu jeszcze zaglądnie :-?

Zapytać chciałem jak Wam się spisują te zestawy? Jest wszystko OK?

A jeszcze jedno - czy do węża prysznicowego macie jakieś zwijacze, czy też trzeba go tam "wpychać" pod wannę?

Zwijacza nie mamy, wsuwa się lekko, a żeby uniknąć niebezpieczeństwa zamoknięcia w przypadku awarii węża mamy rewizję. Wąż siedzi sobie w wanience, która w razie czego ma łapać wodę:

(zdjęcia stare, ale widać rozwiązanie)

http://images39.fotosik.pl/98/7f5e9b848292dedcmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/103/10f6c9e429f1db2fmed.jpg :wink:

:wink: