Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie wannowe , bateria nawannowa - wątek zbiorczy

daniel13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ja juz mam te baterie nawannowa Saga f-my Oras i szukam kogos, kto ma taka sama ew. podobna baterie 1-otworowa tego typu. Czy taka "pojedyncza" bateria nie wyglada troche nieciekawie na duzej wannie jak Rosa firmy Ravak? Wahalismy sie mocno miedzy 2-otworowa nasciena montowana na wannie na kolankach i wlasnie ta 1-otworowa. Wybor padl na te druga, jutro ma byc montowana. Ale w razie czego moge ja zamienic na inna. Napiszcie cos please.

Bateria za 100 czy za 1000 zł - co za różnica - woda przecież i tak leci...,

a design to już kwestia indywidualna.

Pamiętać tylko trzeba o dobrych wężykach przyłączających.

Nie do końca. Jasne że płaci się za markę, ale wśród wyrobów jednej firmy też są wyroby mniej lub bardziej ekskluzywne.

Dyskusja w tym wątku jest ciekawa. Jak ktoś ma wybrać artykuł jak czyta o bateriach za 100 i grubo ponad 1000 PLN.

Z tymi artykułami jest jak z samochodami. Jak ktoś chce wydać 70tys to nie szuka używanego malucha. Później może korzystać z komfortu klimy itp.

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że woda i tak leci.

Wychodząc z tego założenia można nabyć mosiężne zawory po 15PLN, przez które też leci woda.

Ale aby nie popadać w skrajność. Montowałem baterie po 70 PLN kupione z pełną świadomością minimalizacji kosztów, tyle, że okazało się że po otwarciu baterii szumi w niej woda, a po pół roku zaczęła cieknąć. Obecnie korzystam z nieco lepszego asortymentu np. Kludi zlewozmywakowa. Użytkuję z zadowoleniem ok 10 lat. Nieco się podstarzała ale ogólnie jest OK.

Do nowego domu nie kupuję złotych klamek ale dbam o ogólny wygląd i jakość, więc i baterie będą przyzwoite.

Ja kupiłem (jeszcze leży nie zainstalowana) Bonetti http://www.bonetti.com.pl 3-otworową. Ciekaw jestem jak będzie się sprawować.

Pozdrawiam

Ja mam już zainstalowaną bonetti 3 otworową. Bonetti to generalnie firma powiedzmy średnia jakościowo, ale akurat baterie wannowe wielootworowe przechodzą dokładną kontrolę techniczną- wiadomość ze źródłą zbliżonego do firmy.

Jak dotychczas ( 2 miesiące sporadycznego używanie- włąśnie się przenosimy) wszystko jest w porządku. Baterie umywalkowe i prysznicowe mam Orasa, ale wannowa była zbyt droga.

Pozdrawiam

Ale ja juz mam te baterie nawannowa Saga f-my Oras i szukam kogos, kto ma taka sama ew. podobna baterie 1-otworowa tego typu. Czy taka "pojedyncza" bateria nie wyglada troche nieciekawie na duzej wannie jak Rosa firmy Ravak? Wahalismy sie mocno miedzy 2-otworowa nasciena montowana na wannie na kolankach i wlasnie ta 1-otworowa. Wybor padl na te druga, jutro ma byc montowana. Ale w razie czego moge ja zamienic na inna. Napiszcie cos please.

Też mamy wannę Rosa Ravak-a. Pojedyncza stojąca bateria wygląda niezbyt dobrze, dlatego zamontowaliśmy trójotworową. Patrz post wyżej.

pzdr

• 3 months później...

W jednym z hoteli w samym centrum Londynu (landkastergate),kąpałem się w wannie z dwoma kranami-jeden na ciepłą ,a drugi na zimną wodę.

Pomysłowy Anglik połączył krany plastikowym wężykiem poprzez trujnik wyprowadził przewód do natrysku -czy to nie ciekawe rozwiązanie?

Byłem zszokowany zaradnością i pękałem ze śmiechu wyglądając przez okno otwierające się na zewnątrz. :D :D :D

Przeprasz-to tylko taka dygresja na poważny temat.

W jednym z hoteli w samym centrum Londynu (landkastergate),kąpałem się w wannie z dwoma kranami-jeden na ciepłą ,a drugi na zimną wodę.

U angoli to standard, baterie ze wspólnym wylotem są tam w zasadzie nieobecne. A wkurza to przy użyciu straszliwie! Umycie sobie twarzy w umywalce jest sporą sztuką (odkręcamy oba kurki, w dłonie nalewamy zimne, dolewamy ciepłej i myjemy się tym, co jeszcze nie zdążyło przeciec przez palce). W obiektach publicznych zdarza się wersja hardcore: zamiast kurków przyciski.

Zapytany o powody stosowania takich rozdzielonych baterii angol u którego nocowałem zacząć coś chrzanić o tradycjach i o oszczędności wody...

J.

My wybraliśmy baterię odpływowo-przelewową firmy Kludi (Mega-Mix) - wygląda tak:

http://www.kludi.pl/products/images/uploads/Mega-Mix-milieu-158.jpg

jej główną zaletą jest to, że jej nie widać (bo umocowana jest na ściance wanny) i to, że w wannie zrobiliśmy tylko jeden otwór na słuchawkę prysznicową. A co do ceny wyrobów Kludi - jeżeli dostanie się dobry upust to nie są takie bardzo drogie.

KLUDI - umywalkowa w łazience na parterze, proste i zgrabne wzornictwo, cena 210PLN (myslę że jest to przyzwoita cena).

KFA - umywalkowa w pomieszczeniu gospodarczym, coś koło 90 PLN

Wydaje mi się, że najlepszym testerem na jakość baterii jest wykonanie zestawu korka automatycznego. W Kludi wszystko pasuje elegancko i działabez najmniejszego problemu, w KFA trudno spasować elementy, zaczep na pręcie nie trzyma i sprawia wrażenie wykonania na tępej tokarce.

Firma nie zawsze stanowi o cenie tylko konkretny model ja np. kupiłem Kludi natryskową za 250zł a przy wannie mam trzyotworową Paffoni -użytkowaną od 9 m-cy. W kuchni mam Deante przeniesioną z poprzedniego adresu i działa bez zarzutu od 6 lat (oby nie zapeszyć :) ) Na dole w umywalce jeszcze coś innego - chyba KFA.

O rany jaki my mamy bałagan :lol:

• 2 months później...