Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie wannowe , bateria nawannowa - wątek zbiorczy

daniel13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bez prysznica ani rusz, mamy zamontowaną 4 otworową a w chwili obecnej jest w trakcie reklamacji jedna z części i niestety wylewka prysznicowa nie działa - koszmar jeżeli chodzi o mycie wanny(wiaderko się sprawdza ale jest cholernie niewygodne). Co do wiercenia, bałem się tego jak cholera jednak poradziłem sobie sam (odpowiednia nakładka na wiertarkę plus otwornice), wiercić powoli, najlepiej zakleić miejsca wiercenia taśma samoprzylepną aby uniknąć odprysków.

warkot, a dlaczego akurat prysznic wyciagany ma czeste awarie ? nie moge sobie jakos tego wyobrazic zeby wyciagany prysznic przy wannie roznil sie w konstrucji od kuchennego naprzyklad tz z wyciagana wylewka, ktory mam juz kupe lat i nigdy nie mialam z nim problemu.

Fakt ze latwiej zobaczyc awarie jak waz masz w szafce niz pod wanna, ale jak sie spojrzy od czasu do czasu czy woda gdzies nie kapie to bedzie okejos.

myślę o zainstalowaniu baterii stojącej na wannie akrylowej (wywiercenie otworu w rogu wanny). Czy to dobre rozwiązanie? Czy sprawdza się w wannie bateria bez prysznica (będzie w tej łazience osobna kabina prysznicowa)?

Nie polecam. Jesli w miejscu gdzie bedzie otwor wanna nie jest dodatkowo wzmocniona na 99.9% akryl popeka.

warkot dzieki :lol: u mnie od 10 lat nie ma problemu z chowana wylewka z wezem, poprostu tam nie ma uszczelki :wink:

:p :p :p klaniam Ci sie nisko -pelen uznania:D Dobre! :D

Nie polecam. Jesli w miejscu gdzie bedzie otwor wanna nie jest dodatkowo wzmocniona na 99.9% akryl popeka.

opowiadasz , bo wiesz czy tak Ci sie tylko wydaje na tzw rozum ?

nie mam zieloego pojęcia "dlaczego?" dzielę się tylko informacją którą uzuskałam u hydraulika - mnie facet przekonał - uszczelki w prysznicach bardzo często puszczają to wiem z doświadczenia użytkowania niechowanych wężów

Jesli do diesla nalejemy benzyny to nie pojedzie. Hydraulik pewnie nie zkladal nigdy baterii podtynkowej -nawannowej skoro wyglasza takie rzeczy. Waz i trzpien bateri sa mocowane w skrzynkach, po to zeby sie waz dobrze wysuwal a bateria nie wylamywala akrylowej wanny(chociaz akurat do tego to rzadko jest to potrzebne standardowo dostarczana podkladka zazwyczaj wystarcza a jak bateria jest wyjatkowa , to producent takie historie przewiduje - nie robmy idiotow z firm , ktore zjadly na tym zeby. Tu z reguly nikt nie uprawia radosnej tworczosci/

przede wszystkim wanien nie montuje się na "mur-beton" kazda wanna powinna byc tak zamontowana zeby mozna bylo ja odsunąć lub dostac sie pod nią bez demolowania łazienki....

przypomniał mi się autentyk: w czasach gdy pracowałem u producenta zglosil sie klient z reklamacją wanny z hydro, że mu nie działa silnik. Po wizycie serwisanta okazało się że wanna była zamontowana "na -mur-beton" tzn glazurnik wykonał korytko z cegieł w wymiarze wanny, napełnił je płynnym betonem po czym wcisnął w to wannę. :D

Witam

Jak zamontowac taka baetrię? Mój glazurnik pierwszy raz na oczy widzi takie cudo :o Nie chodzi tu o przyłącza hydrauliczne ale o montaz na płytkach obudowujących wannę.

Bateria ma byc na nich zamontowana. Wanna obmurowana jest suporkiem. Glazurnik sie boi, że jak wytnie dziurę w suporku a potem położy plytki i przykreci baterie to suporek peknie i sie pokruszy, rozleci pod płytka. On sobie pomyslał, że między suporkami (na suporkach) położy płytę KG, na to naklei płytki i do tego będzie mocował baterię :o

Czy on nie za bardzo kombinuje? Ja nie mam pojęcia i nie myslałam, że bede sie tym zajmować :roll:

A sprawa jest na cito, na jutro :roll: :-?

Przerabiałam temat. Moi glazurmnicy oparli płytke na belicie i od spodu wzmocnili ją stalowymi listwami. Zrobione jest tak, aby w razie awarii zbić tą jedna płytkę.

Jak powinno byc lepiej - nie wiem.

Acha - zwróć uwagę na zabezpieczenie pod spodem przed wilgocią. Niektóre baterie mają system wyłapywania tego co tam skapie. Ja pomalowałam spód folią w płynie.