Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie wannowe , bateria nawannowa - wątek zbiorczy

daniel13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobrze, czyli w podsumowaniu:

1. wyciąć uszczelkę (?!!!)

2. zamienić wąż gumowy na metalowy (?)

3. zamontować obciążnik (jak??).

A może ktoś ma jeszcze inne pomysły? Poza, oczywiście, kupnem wielootworowej baterii hansgrohe za 7 tysięcy...

Nota bene znajomi, którzy mają wąż chyba sikaflex, taki, co się automatycznie zwija - też nie są zadowoleni, bo nie da sie tego prysznica nigdzie odłożyć - cały czas trzeba go trzymać, a właściwie ciągnąć.

No, żebym wcześniej wiedziała... Ale, kurczę, tyle osób na Forum ma - i zero informacji, że z tym mogą być takie kłopoty. Ta bateria jest rzeczywiście ładna, ale co z tego - żeby schować prysznic trzeba go wpychać na siłę, oburącz :( .

Mam wannę owalną ustawioną w rogu lazienki - i nie było jak zamontować baterii naściennej (w łazience na parterze mam taką i wporzo). Albo trzeba bylo domurowac słupek, albo ten kran sterczący z wanny. No i kurczę źle wybrałam :-? .

Do Beatca. Nasza bateria po 6 miesiącach zepsuła się tzn. nie przesuwał się ten dzyndzel w wylewce, który przełącza wodę z kranu na prysznic i na odwrót. Szybka naprawa przez serwis, ale po kolejnych 6 miesiącach te same objawy, znowu naprawa, i znowu po sześciu miesiącach ten sam problem. Przy trzeciej naprawie zmusiłam faceta, żeby wymienił całą wylewkę i na razie chodzi, ale nie minęło jeszcze owe sześć miesięcy. Trudno powiedzieć czy to mój egzemplarz był felerny, czy to jakiś ogólny problem. Mam baterie umywalkowe Kludi i są w najlepszym porządku.

Damia Gala trzy otowrowa bez wylewki bylo moim wyborem, ale wlasnie przed kilkoma miesiacami przestali sprzedawac wlasnie ten model Gali poniewaz podobno sie nie sprzedawal. Staralem sie dowiedziec czy ktos nie ma na magazynie i chce sie pozbyc, jednak bez skutku.

Obecnie wybralam rozwiazanie podtynkowe firmy Hansgrohe i tak juz zostanie choc bardzo chcialam aby wszystko bylo w rancie wanny.

Ania.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Muszę się zdecydować, gdzie umieszczę baterię wannową :

-na brzegu wanny ( tylko konkretne miejsca do wycięcia)

-na cokole z płytek ( musi być odpowiednio szeroki)

-na ścianie (wygodne?)

Od tego mocowania zależy wybór (rodzaj) owej baterii

Chciałabym zasięgnąć rady, gdzie/jak macie ją zamontowaną. Niby problem mały, ale nie wiem, jakie są za i przeciw różnym rozwiązaniom.

Zdjęcia mile widziane... :D

Hydraulik ostatnio odradzał mi baterie montowane na wannie, w których wąż od słuchawki chowa się pod wanną. Ponoć może zbierać się pod wanną woda i w ogóle wąż nie powinien luźno leżeć na betonie. Aby częściowo wyeliminować powyższe można kupić do takiej baterii coś, co w Hansgrohe nazywa się secuflex box - w to coś chowa się wąż po odłożeniu słuchawki. Minusem jest to, że wąż po wyciągnięciu ma tendencję do chowania się- trzeba ciągle trzymać go w ręku, nie można po prostu odłożyć go na chwilę gdziekolwiek...Wąż może być tylko metalowy i tylko 1,10 m długości. No i w dalszym ciągu pozostaje ryzyko zbierania sie wody pod wanną...

Ładnie wyglądają takie nawannowe kilkuotworowe baterie, ale już teraz mam mętlik w głowie...

Dajcie znać , jak to jest u Was...

przepraszam ale hydraulik bredzi,

odpowiadając wiekszość wanien ma miejsce zalecane przez producenta do zamontowania baterii i tylko tam należy montować, jeżeli nie ma takiego miejsca to lepiej zamontować ścienną, jak już ma byc na półce to powinien to zrobić dobry fachowiec bo jest to bardzo kłopotliwe w montażu jak i w późniejszym serwicie, czasami lepiej sie zastanowić dwa razy niż pchać się z baterią na półkę.

przepraszam ale hydraulik bredzi,

odpowiadając wiekszość wanien ma miejsce zalecane przez producenta do zamontowania baterii i tylko tam należy montować, jeżeli nie ma takiego miejsca to lepiej zamontować ścienną, jak już ma byc na półce to powinien to zrobić dobry fachowiec bo jest to bardzo kłopotliwe w montażu jak i w późniejszym serwicie, czasami lepiej sie zastanowić dwa razy niż pchać się z baterią na półkę.

Chyba nie dość jasno wyraziłam opinię hydraulika...Jego zdaniem montowanie baterii na wannie ( konkretne miejsca są bezdyskusyjne), gdzie wąż prysznicowy chowa się pod nią w ogóle jako takie nie jest dobrym pomysłem...Argumenty przedstawiłam w poprzednim poście. Znacznie lepszym pomysłem jest, jak to było kiedyś- na ścianie...Mój pomysł : bateria naścienna z przełącznikiem wanna/prysznic, słuchawka z wężem mocowana do ściany i napełnianie wanny przez przelew...Czy to dobry pomysł ?