Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po co ci napełnianie przez przelew jak masz wanna / prysznic ja k juz chcesz napełnianie przez przelew to daj baterię natryskową

...ale muszę chyba jakoś spowodować, że przez ten przelew poleci woda ? Bateria rzecz jasna bez wylewki - z przełącznikiem przelew/prysznic...

Do Kantona.

Przy okazji tego wątku, proszę Cię Kanton o poradę. Wanna stoi przy niewielkiej ściance. Będzie bez prysznica, ale słuchawka z wężem potrzebna.

Bateria z mieszaczem będzie w ścianie nad wanną. Jak rozwiązać problem wieszania czy chowania węża i słuchawki.

Możesz doradzić jakieś rozwiązanie i konkretną markę baterii.

I drugie pytanie: słyszałam że Hansgrohe ma w promocji zesatwy prysznicowe i umywalkowe w bardzo dobrej cenie. Na ich stronie nic takiego nie widzę.

Wiesz coś na ten temat?

o hansgrohe mozna powiedzieć wszystko ale nie to że jest tani, bywaja czasami okresowe promocje na zestawy natryskowe z ABS (plastikowe), węża się nie da schować heżeli bateria jest na ścianie, można tylko powiesiś słuchawkę na uchwycie punktowym który jest w zestawie z każdą baterią naścienną.
Gość Morrwa
Do Kantona.

Przy okazji tego wątku, proszę Cię Kanton o poradę. Wanna stoi przy niewielkiej ściance. Będzie bez prysznica, ale słuchawka z wężem potrzebna.

Bateria z mieszaczem będzie w ścianie nad wanną. Jak rozwiązać problem wieszania czy chowania węża i słuchawki.

U nas słuchawka zamontowana jest w rogu wanny. Jest oczko. Wąż chowa się pod wannę. Może to nie jest zły pomysł dla ciebie.

Pomimo, że ktoś na wątku odradzał takie rozwiązanie, moi rodzice od 6 lat użytkują z powodzeniem taki wąż. I wszystko gra i buczy.

Mieszadła mam na ścianie powyżej wanny. Nad nimi wysoko 'deszczownicę'. Wanna napełniana przez przelew. Zobaczymy jak to się sprawdzi na polu walki.

bateria naścienna z przełącznikiem wanna/prysznic, słuchawka z wężem mocowana do ściany i napełnianie wanny przez przelew...Czy to dobry pomysł ?

tak jeżeli bateria jest podtynkowa, bierzesz:

bateria podtynkowa wanna/prysznic,

wyjście wanna podłączasz do np Talentofila (napełnianie razem z przelewem)

wyjście natrysk podłączasz do przyłącza kątowego (wyprowadzenie na tynk)

zestaw natryskowy podłączasz do przyłącza kątowego.

Wten sposób przełącznikiem wanna/prysznic przełączasznapełnianie wanyy lub natrysk, ale nie możesz regulować natężenia wypływu z natrysku.

jeżeli założysz inny zestaw będziesz mogła regulować wypływem ze słuchawki np:

pdtynk natryskowy, rozdzielacz, przyłącze kątowe, zest natrysk

Gość Morrwa
bateria naścienna z przełącznikiem wanna/prysznic, słuchawka z wężem mocowana do ściany i napełnianie wanny przez przelew...Czy to dobry pomysł ?

Wten sposób przełącznikiem wanna/prysznic przełączasznapełnianie wanyy lub natrysk, ale nie możesz regulować natężenia wypływu z natrysku.

To do mnie post?

Ja mam jeden przełącznik na ścianie - przełącza z deszczownicy na napełniacz przelewowy i na słuchawkę. Druga 'wajcha' to mieszacz. Czyli na na ścianie mam dwie wajchy. Deszczownica na górze, napełniacz w wannie. Rączka w wannie. Nie wiem jak to jest popodłączane, ale mogę regulować strumień w każdym elemencie.

...jeszcze raz, jak dla blondynki :lol: ...Jak w związku z tym, mocując baterię wannowo-natryskową z napełnianiem przez przelew regulować wypływ z natrysku ? Za baterią najpierw rozdzielacz i potem reszta ? Chyba sie pogubiłam... :oops:

:o Utożsamiam się w tym temacie z kubaimychą.

Muszę specjalne nauki pobrać, żeby to przyswoić. :oops:

...a już myślałam, że to ze mną coś nie tak :roll: :lol: ...Poprosimy więc, Kanton jeszcze raz, tylko nieco prościej...Lubię dokładnie wiedzieć, co i jak, żeby mi potem jakiś "fachofiec" nie robił wody z mózgu...

Hydraulik ostatnio odradzał mi baterie montowane na wannie, w których wąż od słuchawki chowa się pod wanną. Ponoć może zbierać się pod wanną woda i w ogóle wąż nie powinien luźno leżeć na betonie

Dajcie znać , jak to jest u Was...

Mam baterię na wannie, 3-otworową.

Wody pod wanną niet,

wąż metalowy i nic się z nim nie dzieje

i tak już ponad 10 lat

Nie wiem czy to ma znaczenie dla węża :roll: , ale pod wanną są płytki.

A i słuchawka nie stoi na wannie pionowo, tylko pod kątem ok 45*, więc jak po odłożeniu coś tam kapie, to do wanny - może to jest istotne :roll:

Słuchawkę spokojnie można wyjąć i odłożyć na bok, podobnie jak w bateriach kuchennych z wyciąganą wylewką.

• 2 weeks później...

Witam, proszę o poradę. Kończę wykańczanie łazienki. Mam do zamontowania narożną wannę i baterię nawannową 3-otworową. Pytanie czy poza aspektami wizualnymi są jakieś "za i przeciw" montażu baterii bezposrednio w na brzegu wanny lub w płytkach, które tworzą półkę przy niej? Wykonawca radzi robić to w wannie "żeby na półce nie było wody po odkładaniu słuchawki".

pozdrawiam, pm2000

Jakiś czas temu zadałam to pytanie

http://forum.muratordom.pl/bateria-wannowo-prysznicowa-miejsce-montazu,t113334.htm

Zdecydowałam się na baterie podtynkową z napełnianiem wanny przez przelew ( Hansgrohe )