Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miał być gaz ziemny a wyszło jak zawsze....

wesola9

Recommended Posts

Fundamenty – styropian 12 cm

Podłoga parter – styropian 15 cm

Ściany - styropian 20cm

Strop – terriva + 10cm styropianu

Dach - wełna 30cm

Okna – U 0,9 (Średnio)

Powierzchnia parteru (użytkowa) – 82m2

Garaż - 30m2

Zapotrzebowanie ciepła wg dok = 8450W

Wg projektu wszędzie są grzejniki, i tak zostaje ale dodaliśmy podłogówkę w korytarzu, kuchni, łazience i przedpokoju.

Architekt adaptujący wpisał do dokumentacji piec na paliwo stałe 25KW, wcześniej był 18KW GAZ

Poddasze użytkowane (góra domu + pokój nad garażem ok.70m2)będzie dopiero za jakieś 2 lata (najwcześniej)

Sprawa przedstawia się następująco:

Wybrany sposób ogrzewania to GAZ ZIEMNY, ale dostęp do gazu dopiero będzie. Obecnie gazu jest brak w ulicy (całej gminie). Obiecywali że na przełomie 2013/2014 będą gazyfikować rejon. Złożyliśmy stosowne pisma o warunki przyłączeniowe itp. Ale sąsiedzi zaczynają dostawać informacje że termin realizacji inwestycji jest planowany na 2014/2015. Podobno to nie pierwszy raz kiedy http://www.psgaz.pl tak robi:confused:. Sytuacja dotyczy gm Białe Błota (Łochowo) k.Bydgoszczy

Wprowadzić chcielibyśmy się już na zimę 2014, ale bez ogrzewania to się oczywiście nie da, dlatego myślę że mam dwa wyjścia:

1. obrażam się na gazownie i montuję:

- Piec na groszek (podobno EKO) - robię instalację tak jak jest w projekcie i tak trwam przez kolejne 10lat (lub więcej albo mniej)( w warunkach mam zgodę na paliwo stałe)

- Pompa Ciepła - ale nie znam jeszcze kosztów, Byłem się pytać w jednej firmie (jak na razie) i stwierdzili że PC + grzejniki i podłogówka to też dobre rozwiązanie. Czy mają rację? Czy raczej koniecznie musi być podłogówka 100%?

- ogrzewanie elektryczne – ale tutaj strach przed nieznanym (nieznanym dla mnie). Chociaż przy 80m2 to chyba rachunki za duże nie będą

2. Rozwiązania tymczasowe (czyli daję szansę gazowni)

- Ogrzewam dom gazem z butli do czasu uzyskania dostępu do gazu ziemnego – w ten sposób będę miał instalację tak jak chcę tylko nie wiem czy piec gazowy kondensacyjny nadaje się do obu tych paliw??? No i ta butla w ogrodzie + koszt przyłączy fundamentu i czego tam jeszcze

- nic więcej mi do głowy nie przychodzi

Pytania:

Czy przychodzą Wam do głowy jakieś inne rozwiązania tymczasowe?

Czy dalibyście sobie spokój z gazownią i poszli w inny sposób ogrzewania?

Czy piec 25KW dla tego domu nie jest za duży?

Czy Pompa ciepła i grzejniki to dobra kombinacja?

Czy kocioł kondensacyjny poradzi sobie z dwoma rodzajami gazu? Są takie?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i pomoc

Pozdrawiam

Artur

Czy kocioł kondensacyjny poradzi sobie z dwoma rodzajami gazu? Są takie?

Artur

Każdy kocioł kondensacyjny może pracować na gazie ziemnym lub propanie. W zależności od producenta wystarczy regulacja lub wymiana dyszy.

Wybierając propan koszty eksploatacji będziesz miał zbliżone do gazu ziemnego.

Na 90% zaczniemy ogrzewanie w 2014r :-) na propanie.

Jutro spotkanie z przedstawicielem.

Do dyspozycji będą 4 butle 33kg, podobno tyle wystarczy na 1 do 1,5 m-ca.

Umowa na czas nieokreślony, opłata za butle 5zł/m-c, cena gazu - jeszcze nie wiem.

Czy moc kotła gazowego 18KW nie jest za duża dla domu 82m2, przy zapotrzebowaniu 8450W?

Dodam że później może dojść kolejne 80m2.

Jak czytam forrum to wychodzi że 12/15KW by wystarczyło?

Sprzedawcy/instalatorzy jak na razie szt 3, proponują 21/25KW jak pani od adaptacji.

I jeszcze jedno, wodę do użytkową grzać "przepływowo" gazem, czy lepiej w bojlerze trzymać?

Z kotłowni do łazienki mam przez ścianę. a kuchnia to raczej elektryczny podgrzewacz dostanie.

pozdr

Artur

Jeśli kocioł kondensacyjny to tylko ze zbiornikiem 120 litrów /w ostateczności może być 35 - 50 litrów wewnętrzny/.

Po rozbudowie wystarczy kocioł max. 12 kW. Znajdziesz kotły z modulacją ok. 3 - 12 kW.

Woda grzana prądem w taryfie G11 to koszt 2x wyższy niż gazem. Policz czy nie bardziej opłaca się pociągnięcie rury z kotłowni.

Jestem prawie po sąsiedzku (ok. Bydgoszczy) ale na tyle szczęśliwie, że od listopada 2013 mam gaz ziemny :), mój dom 160 m z garażem-mam piec Buderus GB 162 15KW i bojler 140l galmet i spokojnie wystarcza i do tego spalanie jest wg mnie małe. (dom 7 letni, ocieplony tylko 12 cm styro), piec grzeje sobie z mocą minimalną, teraz przy mrozie -7 stopnie zasilanie na 47 % mocy.(ostatnie 7 dni średnia 9m, wcześniej przy tej zimie-średnia 5m z CWU) Nie zastanawiaj się i bierz maks 15 KW. Woda w zasobniku też się szybko nagrzewa, wg mnie lepszy jest zasobnik niż piec dwufunkcyjny.

A co ma deklarowana ( i badana) moc do sprawności ?

Kocioł o mocy 15kW gazowy da tyle samo energii, co kocioł weglowy, oznaczony przez producenta, jako 15kW.

Oczywiscie, ze jeden spali swe paliwo z ze sprawnoscią bliską 100%, drugi wykorzysta tylko 80% z wartosci opałowej węgla, co trzeba uwzględnić liczac koszt pozyskania 1kWh.