Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność robót - drewniana podłoga

mrxaoo

Recommended Posts

Jeśli chodzi o kolejność robót przy klasycznym parkiecie, to jaka kolejność jest prawidłowa, lepsza, polecana? Chodzi mi o konflikt - malowanie - kładzenie parkietu tradycyjnego

1. Suszenie, suszenie, suszenie... prawidłowa wilgotność podłoża, GRUNTOWANIE ścian przed malowaniem, MALOWANIE ścian PIERWSZĄ WARSTWĄ, klejenie parkietu, cyklinowanie, olejowanie, MALOWANIE DRUGI RAZ - jako docelowe, użytkowanie.

2. Suszenie, suszenie, suszenie... prawidłowa wilgotność podłoża, GRUNTOWANIE ścian przed malowaniem, MALOWANIE ścian PIERWSZĄ WARSTWĄ, MALOWANIE DRUGI RAZ - jako docelowe,klejenie parkietu, cyklinowanie, olejowanie, użytkowanie.

mnie osobiście przekonuje wersja pierwsza - jakoś tak łatwiej malować obie warstwy jedna po drugiej, a nie miesiąc później...

Help!

U nas było kładzenie parkietu, suszenie, suszenie...

jak już się ułożył to cyklinowanie, olejowanie. Jak przesechł to za kilka dni na czas malowania ułozylismy kartony, folię.

Gruntowanie, zdejmowanie folii i kartonów.

Układanie na nowo.

Malowanie, zdejmowanie folii i kartonów.

Układanie....

Malowanie, zdejmowanie.

Tego układania i zdejmowania kartonów trochę było, bo malowaliśmy sami popołudniami, a właściwie mąż, ja tylko z małym wałkiem latałam ; bo machanie wielkim wałkiem pod koniec ciąży nie jest najlepszym pomysłem. ;)

Malowanie dwóch warstw z dużą przerwą nie jest dobrym pomysłem przy malowaniu na kolor. Bo taśmę zrywa się od razu po malowaniu.

Edytowane przez agatah

No dobra, czyli u was widzę, zupełnie inna kolejność... ja MUSZĘ się wprowadzić jeszcze przed parkietem (na czas kładzenia zniknę oczywiście), dlatego chciałem pomalować PRZED parkietem, ale "fachowcy" od wykonczeniowki mowia, żeby nie malowac na gotowo przed parkietem, bo pójdzie na marne....

hmmm, nie wiem czy pójdzie na marne. U nas w zasadzie żadnych uszkodzeń przy układaniu parkietu nie było,.

A nawet jeśli to szpachla w łapkę i jazda ;)

Mój jest olejowany, ale nie pomnę nazwy tego co było na początku. Na pewno olej.

Później sami jeszcze raz olejowaliśmy.

Poczytaj wątek o parkietach.

Co jest polecane? Bo to chyba bardziej istotne niż to czym ja robiłam.

Loba Parkett Oil Deluxe, to przede wszystkim.

A do mycia Loba Cleaner.