grzelesia 19.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witam serdecznie:bye: Dwa miesiące temu wymieniłam cieknący piec centralnego ogrzewania na nowy. Jest to piec węglowy. Firma, która montowała piec zostawiła mi "problem", a mianowicie dość dużą dziurę w kominie w miejscu wstawienia czopucha. Zapchali to tymczasowo gąbką. Czym to uszczelnić? Czytałam o zaprawie szamotowej ale inne źródła podają, że czopuch pod wpływem temperatury zmienia parametry i ta zaprawa może pękać. Czy można w tę dziurę napchać waty szklanej? Czy uszczelniać to po wygaszeniu pieca? Proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W kominie najlepiej zainstalować takie coś: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fkomin-dwuplaszczowy-dwuscienny-200-23m-i1427523316.html&ei=H8rcUoLDC-6S7AbJ3YCgBA&usg=AFQjCNHoXttMHoYFm41Vd3ZMyq7vpPfUtw&bvm=bv.59568121,d.ZGU Pozwala to na dowolne demontowanie i montowanie rury bez rozpierduchy. Można też owinąć rurę sznurem ceramicznym (ewentualnie cienka wełną) i zamurować zaprawą (klejem do płytek) z gruzem jeśli otwór duży. Takie rozwiązanie jest bardziej elastyczne niż zamurowanie bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelesia 21.01.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Dziękuję za poradę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam serdecznie:bye: Dwa miesiące temu wymieniłam cieknący piec centralnego ogrzewania na nowy. Jest to piec węglowy. Firma, która montowała piec zostawiła mi "problem", a mianowicie dość dużą dziurę w kominie w miejscu wstawienia czopucha. Zapchali to tymczasowo gąbką. Czym to uszczelnić? Czytałam o zaprawie szamotowej ale inne źródła podają, że czopuch pod wpływem temperatury zmienia parametry i ta zaprawa może pękać. Czy można w tę dziurę napchać waty szklanej? Czy uszczelniać to po wygaszeniu pieca? Proszę o pomoc... zadnej zaprawy tam sie nie daje, a to partole byly u ciebie. Daje sie to na grubym sznurze. rure owijas na kilka zwojow specjalnym sznurem kominiarskim i wkladasz rure razem z esznurem, mozesz w kazdej chwili zdemontowac, do tego sznur kompensuje roznice w rozciaganiu sie srenicy nagrzanej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelesia 25.01.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ale ta dziura jest wielkości okrągłego zegara ściennego i znajduje się nad czopuchem, który jest kwadratowy (nie jest okrągłym przewodem). Po bokach też są szczeliny:confused: Nie da się więc czopucha okręcić takim sznurem bo nie wejdzie w komin. Trzeba to spartolenie nad nim uzupełnić, a jeśli nie zaprawą i nie sznurem, to czym? Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszKam 30.01.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Najprostsze rozwiązanie - po co sobie łamiesz głowę nad tym - była ekipa, która montowała piec, nie zrobiła tego dobrze to niech to naprawi. Powinno to się odbywać w ramach reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzelesia 11.02.2014 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Tej, która montowała, to już dziękuję. Dzięki za cenne rady. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts