Olleo 20.01.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Kocioł 24KW+CARv2 (sterownik pokojowy)+pogodówka (czujnik temp. zewn.) Wg wszelkich znaków na ziemi, niebie i w instrukcji obsługi jedyny sposób sterowania tym zestawem (i tak właśnie mam ustawione), to załączenie kotła poniżej ustawionej temperatury wewnętrznej (z czujnika w sterowniku pokojowym), przy czym temp. zasilania wg krzywej grzewczej na podstawie czujnika zewnętrznego, a poszczególne pokoje termostatami na grzejnikach. Jest jednak jeden bardzo zasadniczy problem z tym hi-tec sterowaniem - czujnik pokojowy mam w salonie na parterze, a prócz salonu mam jeszcze 13 innych (mniejszych i większych )ogrzewanych pomieszczeń (na różnych kondygnacjach) wliczając przedpokój i garderobę, które mogą być przegrzane lub niedogrzane, bo akurat w salonie już temp. jest ok, albo jeszcze nie. Przykład skrajnego przypadku - kominek w salonie. Odpalę i już przestaje grzać w całym domu. Rozwiązaniem, którego nie widzę w instrukcji obsługi, byłoby sterowanie (włączanie) na podstawie temperatury powrotu czynnika grzewczego, a temp. zasilania na podstawie krzywej grzewczej i temp. na zewnątrz. Wówczas termostaty regulowałyby grzanie w każdym z pokoi, a przy zamkniętym każdym spadek temp. czynnika byłby zbyt mały i kocioł by się wyłączył. Jak to zrobić? Dodam jeszcze, że być może rozwiązaniem u mnie byłoby przeniesienie sterownika do przedpokoju, jeśli nie ma innej możliwości, ale proszę o informację - czy kocioł sam się wyłączy, jeśli różnica temperatur zasilania i powrotu będzie zbyt mała (czy to wskutek umieszczenia w najchłodniejszym pomieszczeniu ze skręconymi grzejnikami, czy też z odłączonym sterowaniem pokojowym, jak gdzieś widziałem sugestię)? Co wówczas zainicjuje załączenie kotła? I pytanie bonusowe: kocioł od paru dni mi stuka - tak włączony, jak i wyłączony. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.01.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tu masz wątek poświęcony tym kotłom:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190052-Immergas-Victrix-X-2-v-2011-ustawienia-opinie-porady&highlight=victrix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 20.01.2014 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dziękuję, proszę zatem o skasowanie wątku, a ja tam umieszczę stosowne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts