Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno PCV czy można je jeszcze naprawić?

Recommended Posts

Witam serdecznie, od kilku miesięcy wynajmuję mieszkanie z dziewczyną w bloku, do tej pory nie było problemów ale dzisiaj ostatnio natknąłem się na pierwszy większy - nieszczelne jedno z okien (okno przy drzwiach balkonowych ale nie balkonowe). Pogrzebałem o tym że można je regulować i ze różni ludzie mają różne problemy. Mój jest dosyć spory mianowicie okno, które jest uchylne się nie uchyla i jest przez to nieszczelne. Okazało się że górna rolka (ta część z otworem na imbus do regulacji) przy poruszaniu klamką ku górze się nie porusza. W sensie że nie przesuwa się po fasolce, w której powinna. Stoi w jednym miejscu. Oglądałem okno z każdej strony i znalazłem widok na moje dosyć masakryczny otóż sprawa ma się tak:

nieporuszająca się część:

2DSCF47272.jpg

2DSCF4728.jpg

druga nieporuszająca się część

2DSCF4729.jpg

zerwany w środku ten płaskownik ;/

2DSCF4730.jpg

Pytanie brzmi czy można to jakoś naprawić ? czy da się tą część wewnątrz wymienić ?

co do producenta okna na okuciu jest nazwa: "FEWB".

Zerwany górny narożnik mikro, producent Metalplast Złotów. Zadzwoń i zorientuj się gdzie blisko to kupisz. Jeśli będziesz wymieniał sam zwróć uwagę aby przy łączeniu ząbków wszystkie rygle w tym skrzydle były w takim samym położeniu czyli pośrodku fasolki w której się poruszają. Byłą tam jakaś kolizja z zaczepem mikrowentylacji na ościeżnicy (nat tym elementem z 3 zdjęcia) i siłowe zamykanie no i jest jak jest. Jeśli po zmianie narożnika będzie nadal coś nie tak wezwij jakiegoś magika albo na próbę wykręć ten zaczep. I smaruj wszystko co się rusza w tym okuciu, szlachetny ROMB Złotów bardzo to lubi.

Byłą tam jakaś kolizja z zaczepem mikrowentylacji na ościeżnicy (nat tym elementem z 3 zdjęcia) i siłowe zamykanie no i jest jak jest.

OK to jeszcze mam pytanie odnośnie tej kolizji, czy konieczna jest wymiana też tej części ?

2DSCF4732.jpg

Wydaje mi się iż jest ta część odstająca (bliżej mieszkania) jest krzywa. Czy może próbować to prostować ?

Zadzwoniłem do firmy i okazuje się że to tania sprawa, dodatkowo mam jeszcze pytanie jak mama ustawić te rygle były w tym samym miejscu? Jak rozbiorę narożnik to mi się jakoś da poruszyć ? Jeszcze nie rozkręcałem tej części.

Edytowane przez tzm0

Jak odkręcisz zepsuty narożnik to reszta okuć powinna się dać poruszać ręcznie.

Przy klamce w pozycji otwartej ustaw każdą rolkę na środku - tak jak widać nacięcie.

Ten "dzyndzelek" możesz próbować odginać - jeśli się złamie to co najwyżej nie będziesz miał mikowentylacji, ale patrząc po zdjęciu i tak z niej raczej nie korzystałeś :)

Dziękuję ślicznie za pomoc. Godzinka roboty i po sprawie. Okazało się że, uszkodzony był narożnik, ten element w ościeżnicy od mikrowentylacji oraz że ktoś próbował to już naprawić.... Ktoś tam grzebał i poprzestawiał te rolki i po interwencji magika kto inny próbował uchylić okno ale się nie dało to dołożył siły. Po wymianie elementu w ościeżnicy (zapłaciłem za niego i za narożnik 9zło.O) i narożnika wszystko wróciło do normy. Długo walczyłem z całością przez źle ustawione rolki. jeszcze jest jakiś knyf z uchyłem bo przy ustawieniu rolki (tej u góry) metalowa część od uchyłu zamiast zostać w miejscu to minimalnie się podnosi, ale to jeszcze będę o tym myślał potem. Jeszcze jest jeden problem. Drzwi balkonowe.... Są zwykłe bez uchylenia i nie ma rolek do regulacji od strony zawiasów. A wiatr mi właśnie hula od strony zawiasów. Jak docisnę zamknięte drzwi przy zawiasie to jest cisza. Jakiś pomysł jak to naprawić?

TZM,

to jeszcze napisz gdzie ten narożnik kupiłeś - przyda się innym.

Zanim zakupisz docisk wrębowy możesz sprobować przesunąć skrzydło w stronę zawiasów (regulacja w górnym i dolnym rogu balkonu). Byle byś nie przesunął za bardzo, bo będzie wiało przy klamce.

Hmm, jakby to ująć żeby się w samobójczą polemikę z owym krasomówcą nie wdać...... Pomysł do dupy. Nie w drzwiach balkonowych, tu tylko docisk zewnętrzny. Uff, chyba się uda... ;-)

Na pewno się uda:-). Jakoś mi wyszło, że to zwykły R. Starość:-(..

Narożnik mikro do okna okucia z metalplastu kupiłem w hurtowni SPARTA Kobylnica k/Poznania

Bogucin, ul.Boczna 4 łącznie za narożnik i ten element od mikrowentylacji (do okna REHAU) 9.09 Brutto.

Docisk zewnętrzny to już się nieco boję montować, wymienić części to spoko ale wieje tak minimalnie i nie wiem czy to pomoże...