Deysi 20.01.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witam, poczytuję i jeszcze większy mętlik mam w głowie. Otóż nie mogę zdecydować się na ogrzewanie -tzn pierwotnie miał być węgiel ale instalatorzy próbuja mnie odwieść od tego pomysłu. Dom parterowy do ogrzania 120 mterów -w całosci podłogówka + 80 metrów garaz z pomieszczeniem pomocniczym w bryle budynku i tutaj grzejniki ale ma byc grzany delikatnie 12-15. DOm jest nowo budowany 25 Porotherm+15 styro. Poddasze nieuzytkowe strop drewniany i 25 wełna. W przyszłosci planujemy ocieplic dach -bodajze 15-20 cm wełna. Wg wyliczeń cieplowalsciwe wyszło 7,2kW takiej maksymalnej mocy potrzebuje, 15237 KWh na rok ogrzewania i 73 kWh/m rok. Waszym zdaniem majac dostep do gazu ma sens pchac sie w wegiel. Nie chce aby rachunki mnie poraziły i dlatego bylismy zdecydowani na ten wybor ogrzewania ale od paru dni męczy nas ten gaz bo jeżeli nie byłaby roznica porażająca to wiadomo wygoda i bezobsługowosc za małą róznicę wygrywają. Jak to Panstwo widza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 20.01.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ja akurat palę miałem w kotle z podajnikiem ale jak porównuję swoje koszta z gazownikami ogrzewającymi podobne chałupy, to u mnie grzanie wychodzi trochę taniej ale nie są to duże róznice. Jak będziesz palił droższy od miału ekogroszek to się może okazać, że koszta są bardzo zbliżone, a komfortu eksploatacji nie ma co porównywać. Chałupe zacząłem budować 4 lata temu i wtedy wszyscy znajomi i rodzina przekonywali, że piecem na eko będzie znacznie taniej niż gazem. Dzisiaj wybrał bym gaz i ewentualnie kominek z płaszczem wodnym lub DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.01.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Policzmy z przybliżeniemZapotrzebowanie 15 000 kWh CO + 3 000 kWh na CWU /3 osoby/ = 18 000 kWh/rok całość. Koszt przy wykorzystaniu gazu ziemnego. 18 000 kWh/ 9,4 kWh/m3 x 2,3 zł/m3 = 4 400zł/rok. Miesięcznie - 367 zł. na węglu zaoszczędzisz 30, no powiedzmy niech nawet 40 % czyli 140 zł miesięcznie.Jeżeli uważasz, że warto zostać palaczem we własnym domu za taką kwotę to ... już wybrałeś.Obniżysz temp. w garażu /po co 15 st.?/, gaz możesz mieć taniej, na stropie dodasz 10 cm wełny, CWU 700 kWh na osobę, a nie 1 000 kWh to oczywiście ta różnica będzie odpowiednio mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 20.01.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W sumie ten programik to ogolnie wyliczyl zapotrzebbowanie na ciepło wg temperatury 22 dla calej powierzchni. A chyba nie bierze pod uwagę, ze w garazu musi byc minimum 12 a max 15 gdyz tam ma byc miejsce majsterkowania. Wg programu który byl kiedys na forum wyszly mi koszty gazu wyszły troche mniej niz kolega wyzej podaje. A jezeli cm wełny zostawiłabym 25 ale nie 0,39 tylko tej 0,36 czy to samo uzyskałabym gdybym miala dolozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 20.01.2014 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W projekcie mam 20 cm styro ale postanowiłam dac 15 cm grafitowego czyli o lepszym współczynniku. Takze przenikalnosc jest ta sama Masz kumatych instalatorow,słuchaj ich. Rachunki za ogrzewanie zależą od strat ciepła domu,dając tylko 15cm na ściany nie zależy Ci widocznie na niskich rachunkach. Jednym słowem,jak masz gaz to wg mnie nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.01.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W projekcie mam 20 cm styro ale postanowiłam dac 15 cm grafitowego czyli o lepszym współczynniku. Takze przenikalnosc jest ta sama Trzeba było dać 20 cm grafitowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 20.01.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wbrew pozorom już każdy kolejny cm powyżej 15 mało co daje Ciekawa jestem czy jest ktos na forum co miał dostęp do gazu i jednak zdecydował sie na wegiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 20.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jeśli masz gaz, bierz gaz. Moi rodzice w domu obok mają kocioł miałowo-węglowy. Co prawda bez podajnika, ale kurz, brud, konieczność czyszczenia i uzależnienie nigdy nie przekona mnie do uznania jakichkolwiek zalet tego rozwiązania. Ja mam gaz i właściwie mogę przez cały rok zapomnieć o tym, że działa ogrzewanie. Tak jak powiedzieli inni, rachunki zależą od strat ciepła. Mój dom nie jest mega ocieplony a rachunki mam na b. niskim poziomie (patrz stopka). Jak alternatywę dla gazu mógłbym rozważyć pompę ciepła, ale na pewno nie paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wbrew pozorom już każdy kolejny cm powyżej 15 mało co daje Ciekawa jestem czy jest ktos na forum co miał dostęp do gazu i jednak zdecydował sie na wegiel Wyliczyłem Ci wcześniej o co walczysz. Zrób porządne OZC to będziesz wiedział dokładnie. Na FM masz kilku chwalonych specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wbrew pozorom już każdy kolejny cm powyżej 15 mało co daje Ciekawa jestem czy jest ktos na forum co miał dostęp do gazu i jednak zdecydował sie na wegiel Masz jakieś wyliczenia na dowód, że mało co daje? W tym roku w projektach gotowych 20 cm powoli staje się normą . Kiedyś mówili, że dawanie więcej niż 5 cm mało co daje. Dołożenie 5 cm styro grafitowego kosztuje 10 zł/m2. Po dołożeniu oszczędzamy energii jakieś 4,96 kWh rocznie na tym m2 ściany, czyli paląc gazem jest to 1.25 zł oszczędności w ogrzewaniu na m2. Zakładając, że gaz nie drożeje, dołożenie styropianu z 15 cm grafitu do 20 cm grafitu zwraca się w 10/1,25 zł = 8 lat. Do tego należy doliczyć np. oszczędność na systemie grzewczym (mniejszy kocioł, mniej rurek w podłogówce czy mniejsze kaloryfery). Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.01.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Mylisz się Każdy cm izolacji daje dużo,o zmniejszeniu opłacalności możemy mówić dopiero przy ponad 25cm styropianu,20cm grafitowego to powiedziałbym minimalna norma jeśli ktoś myśli o niskich rachunkach za ogrzewanie. Ja mam gaz przy działce ale zrezygnowałem z niego na poczet...ogrzewania prądem a skończyło się też na prądzie ale z wyższą sprawnością Wungiel odrzuciłem jeszcze przed budową co pozwoliło zaoszczędzić trochę kasy na wyrzuceniu z projektu gotowego na etapie adaptacji,komina w kotłowni a obecnie pralnio-suszarni. Potwierdzam . Ja idę w czysty prąd, dlatego mam 30 cm styro. Myślę, że za swoje wszystkie bajery związane z izolacją, oknami, wentylacją zapłaciłem mniej niż za kompletną kotłownię na ekogroszek (bo "wygodna" kotłownia węglowa zajmuje sporo miejsca, nie wyobrażam sobie trzymać węgla w garażu albo w szopce obok domu). A i do pompy ciepła teraz mam bonus - w przyszłości wystarczy taka o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jezusie nazareński, ile jeszcze razy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.01.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jezusie nazareński, ile jeszcze razy !!! Trzeba tłuc naokoło. Inaczej nie da rady. Społeczeństwo trzeba ciągle uświadamiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 20.01.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jeśli ktoś zaglada na forum na chwilę to jest przekonany że np 15 cm to już mega ocieplenie ,ostatnio rozmawiałem ze znajomymi na małym przyjęciu i weszliśmy na temat budowlanki i ociepleń , z wypowiedzi znajomych wynika że ocieplenie powyżej 15 cm jest zbędne,jak powiedziałem że 20 cm to teraz standard to niektórzy oczy postawili ,nadmieniłem tylko że niektórzy to maja nawet 30 cm na ścianie ,podobnie z pc, jest jeszcze wiele do zrobienia aby społeczeństwo choć trochę przekonać do domów energooszczędnych.O pasywnych to też mało kto słyszał, myślę że przepisy budowlane troche to zmienią w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Mimo że sam grzeję ekogroszkiem i nie narzekam to wybrałbym gaz. Będzie drożej niż ekogroszkiem ale będzie za to komfortowo i czysto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 21.01.2014 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Dziękuję za wypowiedzi, jak napisałam interesuje mnie tylko gaz bądź węgiel dokładnie jak w temacie. Prąd i pompa mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.01.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Od 28.09.13 zużyłem 290m^3 gazu z tego 90m^3 na CWU i gotowanie. To tyle jeśli chodzi o związek pomiędzy grubością ocieplenia oraz zużyciem gazu.Moja rada jest taka: wybierz gaz + np klimatyzator lub kominek po to aby zmieścić się w taryfie W2. Wtedy rzeczywiście nie będzie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Od 28.09.13 zużyłem 290m^3 gazu z tego 90m^3 na CWU i gotowanie. To tyle jeśli chodzi o związek pomiędzy grubością ocieplenia oraz zużyciem gazu. Moja rada jest taka: wybierz gaz + np klimatyzator lub kominek po to aby zmieścić się w taryfie W2. Wtedy rzeczywiście nie będzie drogo. I to ma być ten "komfort" że ma palić w kominku aby mniej płacić za ogrzewanie ? Albo decyduje się ktoś na gaz i ogrzewa gazem i jest przygotowany na większe wydatki , a jak nie to piec na paliwo stałe ... Bo często kończy się tam że Ci na gaz mają niskie rachunki bo ciągle dla nastroju oczywiście palą w kominku i na dworze czeka kilka m3 drewna do "okazyjnego" dogrzewania ... U mnie w sezonie grzewczym kominek nie jest używany wogóle ... Też znam takiego który grzeje gazem do 18 stopni a resztę "uzupełnia" kominkiem ... Jak dla mnie to obłuda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 21.01.2014 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 To rzeczywiście znikoma ilość gazu. Kominek bedzie ale nie do dogrzewania tylko naprawde okazyjnie w sobote wieczorem. W tygodniu nikt nie bedzie mial na to czasu.. A wybór mocy kotła jezeli zdecydowałabym sie na gaz to wystarczyłby 12kW jak przy węglu czy jednak więcej jak sugerują instalatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) I znowu polprawda. Ktoś kto zbuduje dom z niższym zapotrzebowaniem niż Ty,będzie miał niższe rachunki za ogrzewanie grzejac gazem niż Ty grzejac ekogroszkiem. Chłopie przestań pieprzyć głupoty ... Nie tak dawno chwaliłeś się jak w twoim super termosie z super ociepleniem, z super oknami , z super płytą fundamentową itd jakie masz zużycie ciepła przy swoich niecałych 120m2 przy swojej super pompie ... Ddoatkowo "wspomagałeś" się kominkiem ... Podałeś kwotę i okazało się że mnie kosztowało TYLE samo tyle że grzeję o połowę więcej i mieszkam i nie mam super ocieplenie , super okien , super płyty i itd ... Więc może najpierw kup sobie coś na poprawę pamięci , bo masz niesamowitą sklerozę ... Mnie na razie od końca września do dziś ogrzewanie kosztowało 600zł (1T miału) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts