Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat gaz czy węgiel

Deysi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To rzeczywiście znikoma ilość gazu. Kominek bedzie ale nie do dogrzewania tylko naprawde okazyjnie w sobote wieczorem. W tygodniu nikt nie bedzie mial na to czasu.. A wybór mocy kotła jezeli zdecydowałabym sie na gaz to wystarczyłby 12kW jak przy węglu czy jednak więcej jak sugerują instalatorzy

Na Twoim miejscu wziąłbym jednofunkcyjnego kondensata o mocy do 12kw za około 4tys + zasobnik

Większa moc przydaje się jedynie w przypadku piecy dwufunkcyjnych i/lub naprawdę słabo ocieplonych domkach. 15 cm na ścianach to jest całkiem dobre ocieplenie. Ja w tym momencie wykorzystuję do 2kw mocy ciągłej. Więc Tobie powinno wystarczyć 6kw rezerwa na temperatury bliższe -20oC.

Edytowane przez orko

a ja myśle że :

najlepszym rozwiazaniem na dzień dzisiejszy jest prąd....wszystkie inne rozwiazania są dość drogie inwestycyjnie....

ale nalezy przłozyć się do budowy domku tak aby był pasywny....

ja sam myslę że moje kolejne źródło energi cieplnej będzie prąd (wymaga najmniej środków inwestycyjnych do modernizacji i przeróbki układu CO :) )

....chodź na dzisiaj sam palę miałem i też jestem zadowolony.....gdyż koszty jakie mam obecnie są naprawdę na bardzo niskim poziomie....ale kosztuje mnie to troszkę pracy przy kotle itp.....jednakże nie krzywduję sobie z tego powodu...bo jak jest wszystko dobrze wykonane to i przy weglu nie ma za dużo do zrobienia....

pozdrawiam,

A czy ja piszę o sobie ?

Chociaż w moim przypadku zużycie od początku sezonu grzewczego waha się w przedziale 300-350kWh na miesiąc za ogrzewanie domu co dla większości będzie nie osiagalne.

W przeliczeniu na ekogroszek te kWh dają ok.80kg na miesiąc,spalasz podobnie ? Widzę,że deczko więcej...

Nie chcę się w temat wpieprzać, ale albo zmieniłeś taryfę albo bardzo drogi u Ciebie ekogroszek.

Tego nie można jednoznacznie określić,podobnie jak przy ekogroszku jeden kupuje tonę za 900zł a drugi za 600zł,tak samo jest tutaj jeden ma G11 a drugi G12 gdzie ceny kWh znacznie różnią się zależnie od operatora,dlatego najważniejsze jest zużycie energii na ogrzewanie a każdy sobie dopasuje jak mu będzie wygodnie.

Ja mam taryfę G11 z ceną średnią za ostatnie 4 miesiące 0,55zł/kWh bo tak mi wygodnie,jako nieliczny z grzejacych prądem czy pompą.

Czyli około 178 zł, to stówka więcej. Wiadomo za wygodę trzeba troszkę zapłacić. Tylko, że w Twoim przypadku to troszkę to ponad 50 %.

Czyli 70 kg x 1 zł (to już bardzo dobre eko po tyle) = 70 zł. tyle byś zapłacił paląc w kotle na ekogroszek.

A ile kosztowało Ciebie te 325 kWh ?

Jako były posiadacz pieca na ekogroszek bardzo chciałbym poznać osobę, która jest w stanie ogrzać dom (choćby i 120m2) za pomocą 70kg na miesiąc.

Osobiście pewnie nie byłem mistrzem efektywnego spalania tego paliwa, ale na mój dom średnio wychodziło mi worek 25kg/doba (sprawdzone na przestrzeni 3 sezonów). W tym samym domu ogrzewanie za pomocą pompy ciepła wychodzi mi ponad połowę taniej, a temp wewnętrzna i upodobania się nie zmieniły, a wręcz przeciwnie bo rodzina się powiększyła.

Wracając do tematu wątku uważam, że każde rozwiązanie bezobsługowe (gaz, prąd, czy PCi) będzie lepsze niż jakieś ekosmrody, czy inne wungle, no chyba że ktoś lubi dla pseudo-oszczędności pogrzebać w syfie i zasmradzać okolicę. Pozdrawiam

Gość Novy!
Jako były posiadacz pieca na ekogroszek bardzo chciałbym poznać osobę, która jest w stanie ogrzać dom (choćby i 120m2) za pomocą 70kg na miesiąc.

Osobiście pewnie nie byłem mistrzem efektywnego spalania tego paliwa, ale na mój dom średnio wychodziło mi worek 25kg/doba (sprawdzone na przestrzeni 3 sezonów). W tym samym domu ogrzewanie za pomocą pompy ciepła wychodzi mi ponad połowę taniej, a temp wewnętrzna i upodobania się nie zmieniły, a wręcz przeciwnie bo rodzina się powiększyła.

Wracając do tematu wątku uważam, że każde rozwiązanie bezobsługowe (gaz, prąd, czy PCi) będzie lepsze niż jakieś ekosmrody, czy inne wungle, no chyba że ktoś lubi dla pseudo-oszczędności pogrzebać w syfie i zasmradzać okolicę. Pozdrawiam

Jest szansa na rozmowę telefoniczną?Zaczynam budowę domu i chciałem porozmawiać o takim ogrzewaniu jak Twoje.

To nie ja wyliczyłem te 70 kg.

Jakbym ja miał taka możliwość to wybrałbym gaz.

Gość Novy!
Tylko po co ?

Jak zaczynałem budowę, nie miałem takiej możliwości. Teraz się przyzwyczaiłem do kotła na paliwo stałe i palenie w nie sprawia mi trudności.

A, że wychodzi oszczędniej niż gaz, to tylko na plus.

To poniżej -to Twój wywodzik?

Jakbym ja miał taka możliwość to wybrałbym gaz.

Ale Was sterroryzował karoka i minertu.Nawet na innych wątkach,po chwili nieuwagi (cytat o gazie)-znów chwalimy małe spalanko (oczywiście przez kocioł RBR).

Masakra. ;)

Gość Novy!

Wpadnij na wątek o kotle RBR,tam jest takich sporo :)

To poniżej -to Twój wywodzik?

Ale Was sterroryzował karoka i minertu.Nawet na innych wątkach,po chwili nieuwagi (cytat o gazie)-znów chwalimy małe spalanko (oczywiście przez kocioł RBR).

Masakra. ;)

O co Ci chodzi człowieku ?

Autor wątku zadał pytanie, to ja odpowiedziałem, na temat.

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Mam kocioł na paliwo stałe, bo nie mogłem i nie mogę mieć gazu. I w dalszym ciągu uważam, że ten który wybrałem jest ok.

Dotarło ?

Gość Novy!
Mitomanów nie brakuje w żadnym z wątków:)

A na rzeczony wątek wolę nie zaglądać, bo jeszcze zostałbym posądzony o szerzenie herezji, a co najmniej o zdradę - jako nawrócony z ekosyfku;)

O tak.Swoja droga to dziwne.Ludzie budują nowe domy,w nowych technologiach,a na koniec BAM!Kotłownia w bryle budynku,a w niej archaiczny...kociołek na wungiel :)

Edytowane przez Novy!

O tak.Swoja droga to dziwne.Ludzie budują nowe domy,w nowych technologiach,a na koniec BAM!Kotłownia w bryle budynku,a w niej archaiczny...kociołek na wungiel :)

Bo ludzie boją się nowego i nieznanego.

Sam trząsłem portkami, czy moja "modernizacja" zda egzamin, ale teraz już wiem, że podjąłem bardzo słuszną decyzję:yes: Na zewnątrz -8*C a w domku +23* - bez smrodu i "wycieczek" do kotłowni. Dla mnie bezcenne:)