Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat gaz czy węgiel

Deysi

Recommended Posts

Bierz węgiel,mnie to dynda.

Ja jedynie odpowiadam.

Tylko nie pisz więcej bzdur,że pow.15cm styropianu nie ma sensu.

No bo w dużym stopniu ma rację ...

Największy zysk przy ocieplaniu jest przy użyciu do 10cm styropianu , powyżej zyski z ocieplenia mocno maleją i wcale nie nie oznacza że dając 20cm styropianu będzie 2x cieplej niż przy 10cm styropianu ...

Zyski zawsze będą ale są granice sensowności i opłacalności ...

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako były posiadacz pieca na ekogroszek bardzo chciałbym poznać osobę, która jest w stanie ogrzać dom (choćby i 120m2) za pomocą 70kg na miesiąc.

Osobiście pewnie nie byłem mistrzem efektywnego spalania tego paliwa, ale na mój dom średnio wychodziło mi worek 25kg/doba (sprawdzone na

No widać że nie byłeś "mistrzem" ...

3 sezony palenia i widać nie zależało Ci na obniżeniu spalania ...

Ja w pierwszym sezonie gdy grzałem dom około 108m2 powierchni mieszkalnej pierwszy sezon skończyłem z zużyciem opału - 2,1tony i wtedy u mnie kilka razy dziennie miałem otwierane wszystkie okna bo pozbywałem sie wilgoci ...

Teraz dom 165m2 (ten sam) poprzedni sezon - zużyłem około 2,7 tony węgla.

Czyli reasumując - pierwszy sezon (chyba 7 miesięcy grzania) , powierzchnia 108m2 - koszt około 1500zł ...

Drugi sezon - chyba też 7 miesięcy - powierchnia 165m2 - koszt około 1900zł ...

Jak ktoś ma niedopasowany piec i większość ciepła wywala w komin to i ma zużycie takie jakie miałeś ...

Podgląd mojego pieca masz u mnie w podpisie , na żywo :)

Edytowane przez kaszpir007

Arturo tak jak napisałam interesują mnie te dwa rozwiązania i chciałabym aby ktos sie wypowiadał kto ma gaz lub wegiel a widzę ,ze we wszystkich tematach siejesz zamieszanie i nic na temat jw

Tak jak pisałem :)

Ja mimo że mam ekogroszek i z kosztów jestem zadowolony , to jeśli masz możliwość podłączenia gazu to bierz gaz ...

Mimo trochę wyższych kosztów eksploatacji będziesz miał komfort ...

No chyba że zależy Ci na max oszczędności , to piec "uniwersalny" , wtedy bedziesz mógł palić miałem,ekogroszkiem,owsem,peletem i itd ...

Ale mimo wszystko wybrałbym gaz :)

Gość Arturo72

Największy zysk przy ocieplaniu jest przy użyciu do 10cm styropianu...

Powyższy post powinien być oprawiony w ramkę i przyklejony na pierwszej stronie Murator-a.

Ręce opadają jak ludzie mogą być tak głupii...

No widać że nie byłeś "mistrzem" ...

Ja w pierwszym sezonie gdy grzałem dom około 108m2 powierchni mieszkalnej pierwszy sezon skończyłem z zużyciem opału - 2,1tony i wtedy u mnie kilka razy dziennie miałem otwierane wszystkie okna bo pozbywałem sie wilgoci ...

Teraz dom 165m2 (ten sam) poprzedni sezon - zużyłem około 2,7 tony węgla.

Czyli reasumując - pierwszy sezon (chyba 7 miesięcy grzania) , powierzchnia 108m2 - koszt około 1500zł ...

Drugi sezon - chyba też 7 miesięcy - powierchnia 165m2 - koszt około 1900zł ...

Jak ktoś ma niedopasowany piec i większość ciepła wywala w komin to i ma zużycie takie jakie miałeś ...

Podgląd mojego pieca masz u mnie w podpisie , na żywo :)

Być może i masz rację, tylko że z moim zużyciem 25kg/doba uchodziłem w okolicy za mistrza oszczędzania;) U mnie na wiosce 99% ma piece na ekogroszek, miał czy węgiel i każdy rejestrował zużycia na poziomie 4-5ton na sezon. Mówię oczywiście o w miarę nowych domach i budowanych w technologii takiej jak moja - czyli raczej średnio oszczędnych. Tak to wygląda w "mojej" praktyce.

Dopiero na FM dowiedziałem się, że można dom ogrzać trzema workami miału czy ekosyfku miesięcznie:o Ale nawet gdyby była to prawda to nigdy w życiu nie powróciłbym do tego systemu, bo wiele bardziej od "ekonomii" cenię sobie swój zaoszczędzony czas, porządek i brak zmartwienia, czy jak wyjadę (jestem marynarzem) to żona da sobie radę z tym "niezawodnym" i "ekologicznym" ogniskiem w domu;)

Powyższy post powinien być oprawiony w ramkę i przyklejony na pierwszej stronie Murator-a.

Chłopie , kiedyś widziałem wyliczenia ...

Sam sobie weź jakiś program i policz jakie U będzie przy np. cegła , cegła + 5cm styro + 10cm + 15cm i zobaczysz że największe zyski są właśnie do pierwszych 10cm , potem zyski jakie się uzyskuje mocno spadają ...

Chodzi o zyski z ocieplenia ....

To że U spada i czym grubsze ocieplenie tym lepiej tego nie ma sensu negować , ale są pewne granice opałacalości i sensowności ..

Jakoś nikt nie daje 50cm czy nawet 1m ocieplenia , a przecież było by cieplej niż przy 20cm , tyle że zyski wynikające ze zwiększenie ocieplenia nigdy by się nie zwrociły ...

Bzdury to Ty piszesz, racja ze najwieksze zyski sa do 12 cm potem juz coraz mniej i doczytaj sobie. A jak uwazasz ,ze styropian jest taki dobry to daj sobie i 50 cm nikt Tobie tego nie zabroni i nie zapomnij o podłodze też:D

Sam sobie weź jakiś program i policz jakie U będzie przy np. cegła , cegła + 5cm styro + 10cm + 15cm i zobaczysz że największe zyski są właśnie do pierwszych 10cm , potem zyski jakie się uzyskuje mocno spadają ...

Chodzi o zyski z ocieplenia ....

To że U spada i czym grubsze ocieplenie tym lepiej tego nie ma sensu negować , ale są pewne granice opałacalości i sensowności ..

Jakoś nikt nie daje 50cm czy nawet 1m ocieplenia , a przecież było by cieplej niż przy 20cm , tyle że zyski wynikające ze zwiększenie ocieplenia nigdy by się nie zwrociły ...

A domach pasywnych słyszałeś ? Ile jest w nich jest ocieplenia ?

Wivaldi i Arturo

Widać, że niektórym na forum to trza łopatą i cepem, bo inaczej nie da rady... No to tłumaczę na przykłądzie:

Mamy dużą nieizolowaną chałupę ogrzewaną gazem. Rachunek za ogrzewanie za sezon wychodzi 10tys.zł. Dużo, gospodarz tejże chałupy postanawia dać na ścianę 10cm styro. Następny sezon rachunek wychodzi 6tyś. zł, czyli koszty spadły o 40%. Rewelacja - myśli sobie gospodarz - mogłem od razu dać 20cm styro, to by mi koszta

ogrzewania spadły o... i tu pytanie do Was Wivaldi i Arturo o ile? 80% ? Pytanie oczywiście retoryczne ale ma za zadanie uświadomić co Kaszpir miał na myśli

Ty wiesz najlepiej jaki dom buduje. I te wyliczenia co do styropianu-to jak wiesz dobrze są rózne przenikalnosci od 042 do 0,30. A to jest duza różnica i jak napisałam na wstepie chce dac grafitowy 0,31

Masz rację moj dom nie jest domem energooszczednym, jest klockiem z lat 40 i zamiast okien beda firany:lol2:

A na marginesie jak juz idziesz w ta swoja "enerooszczednosc " to po co masz okna zamuruj to i zaklej styropianem -wtedy nie bedziesz potrzebował zadnego ogrzewania to co nadmuchasz i nagotujesz tym sie ogrzejesz. Bedziesz miał fajny termosik

Policzyłem na przykładzie mojego domu zużycie energii na ogrzewanie zależnie od grubości styro na izolacji,przyjmując 20cm jako stan "0" i

-przy grubości izolacji 5cm zużycie energii na ogrzewanie byłoby wyższe o ok.4000kWh niż obecnie

-przy grubości izolacji 10cm zużycie energii na ogrzewanie byłoby wyższe o ok.2100kWh niż obecnie

-przy grubości izolacji 15cm zużycie energii na ogrzewanie byłoby wyższe o ok.900kWh niż obecnie

Izolacja jest to najtańszy sposób na niskie rachunki za ogrzewanie !

Mało wiesz,mało czytasz.

Wyjdź z kotłowni to zobaczysz tutaj na forum domy z 50cm i grubszą izolacją.

Rekordzista(czołgista) chce zapodać 1m...

On nawet nie stał przy energooszczędnym...ktoś robi Cię za ;)

Edytowane przez Deysi
pomyłka

Ok idąc Twoim tropem wytłumacz mi jak to jest skoro te 5cm daje wiecej oszczednosci. Jest tutaj niejedna osoba któa ma 15 cm ocieplenia i taki standard 10 cm w podłogach itp i ma mniejsze zuzycie gazu niż osoby, ktore maja mniejszy dom i wiecej docieplenia...Mostki czy co? I wlasnie ta osoba ogrzewa 200 metrów domu gazem rocznie za 3300 zł łacznie z wodą. Zaznaczam,iż nie ma innych źródeł ogrzewania.A inne które maja powierzchni 100 metrów nie mogą sie w tych kosztach zmiescic majac i kominek

Jak już pisałem,to są wyliczenia dla mojego domu ok.150m2 ścian zewnętrznych,dla styropianu jaki mam czyli z lambdą 0,031,dla słabszego różnice będą większe.

Koszt styropianu grubości 20cm z lambdą 0,031 jaki poniosłem na cały dom to ok.5,5tys.zł.

Fakt,kosmiczna kwota,która jest zbędnym wydatkiem bo mogłem wydać tylko ok.4tys.zł...

Styropian na ścianie to nie wszystko , ~21-25% wszystkich strat to straty przez ściany ...

dach , wentylacja , odpowiednie położenie domku na działce , mostki , jakość stolarki, ilość kominów itd ...

Wrzuciłem swój domek do purmo , tak na szybko bez podziału na pokoje (każde piętro to wielki pokój z oknami i drzwiami zew) + wentylacja , różnica między 15grafitu a 20grafitu to ~400kWh na sezon

Różnica na sezon to : 0,15 - 0,25PLN/kWh [60PLN - 100PLN]

Warto ? Zrób OZC i będziesz wiedział jaką Ty będziesz miał różnicę

Moim zdaniem lepiej się przyłożyć do klejenia styro , wianek z piany , lub w ogóle na pianie , reku z gwc albo domek obróć odpowiednio na działce, zrób sobie podłogówkę - będziesz mógł grzać gazem,węglem,prądem,pompą - czym będziesz chciał lub mógł

Edytowane przez adkwapniewski

A jednak jest możliwe i Ty piszesz że ten dom nie jest energooszczędny bo ma tylko 15 styro. Ja nie idę w kierunku pasywnego tylko energooszczędnego. Ale zakładając wątek myślałam że wypowiedzą się osoby które są użytkownikami tych nośników a nie bajkopisarzami.

Nie jest to możliwe - albo temp wew. w zime 18stC albo pozatykane kratki wentylacyjne.

Zależy czym grzejesz. Wkładasz więcej w ocieplenie, wkładasz mniej w kotłownię. Widziałeś jakieś obliczenia. Może konkrety? U ściany zmienia się liniowo wraz ze wzrostem grubości, np. dla grubości ocieplenia (o lambda 0,031) 15 cm masz U = 0.20666, dla 30 cm masz U = 0.10333, czyli przez ścianę ucieka Ci dwa razy mniej energii. Natomiast zapotrzebowanie na ciepło domu nie zmienia się liniowo, bo poza izolacją ścian, musisz zadbać także o wentylację, okna i drzwi.

Ja bym wybrał gaz :)

Wg Ciebie Arturo wszyscy kłamią a Ty wiesz nalepiej, tutaj masz jak mi nie wierzysz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211415-Jaki-piec-gazowy-dom-parterowy-100m2&p=6287818#post6287818

zresztą nie bede z Toba polemizowac bo nie masz pojecia o zuzyciu gazu cze wegla bo po prostu ich nie masz a te wyliczenie i fizyka to jedno a praktyka drugie. A co do styropianu to nie jest ten temat. Jak idziesz w kierunku domu pasywnego to pomniejsz do minimum otwory okienne i drzwiowe bo tam też dużo ucieka ciepła. Jak ciągle podkreslam chciałam prosic o inne wypowiedzi -praktyków. A jak napisałes wczesniej,ze Tobie to dynda czym bede grzała wiec daruj sobie wyliczenia bo tez mi dyndaja

Edytowane przez Deysi