RadziejS 22.01.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Przy takiej izolacji ten dom nie ma prawa wedle fizyki zużywać 50kWh/m2/rok mając 22st.C w środku,także bajkopisarzami są użytkownicy tegoż domu. Przy 18st.C w domu i myciu we wiaderku może być to możliwe. Ja już wybudowałem i używam i temp. w domu to 22,5st.C i tylko wanna do mycia bo prysznica w łazience nie ma. Być może Deysi pisze o mnie . Dom jest w woj. mazowieckim. Faktem jest, że jesteśmy we 2 osoby i zużywamy mało wody. Latem na CWU idzie 50-60m3 gazu co 2 miesiące. Ale cała reszta jest prawdą. Temp. jest komfortowa - 20,5-21 - przy podłogówce przy tej temperaturze mogę chodzić w tshircie. Gdy jest wilgotno i odczucie ciepła jest inne, OK, musze założyć koszulę z długim rękawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 22.01.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Tak dla przykładu podałam Ciebie -brałam domy z podobnym ociepleniem i wiekszym metrazem pod uwage:yes:Nie ma sensu juz tutaj pisac bo jestesmy kłamcami a małe zuzycie wynika z tego,ze siedzicie w domu w kufajkach. A jak nie masz na scianach minimum 30 styropianu to już Być może Deysi pisze o mnie . Dom jest w woj. mazowieckim. Faktem jest, że jesteśmy we 2 osoby i zużywamy mało wody. Latem na CWU idzie 50-60m3 gazu co 2 miesiące. Ale cała reszta jest prawdą. Temp. jest komfortowa - 20,5-21 - przy podłogówce przy tej temperaturze mogę chodzić w tshircie. Gdy jest wilgotno i odczucie ciepła jest inne, OK, musze założyć koszulę z długim rękawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 22.01.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 No i się wyjaśniło,tak jak przewidywalem Temperaturę w domu utrzymujesz jak dla mnie daleką od komfortowej Ja też mam podlogowke i przy poniżej 22st.C jest mi zimno,w domu utrzymuję przez większość dnia 22,5st.C i tak liczyłem OZC,na cwu na 3 osoby przyjąłem 4500kWh. Obracasz kota ogonem -po pierwsze nie zapytales o temperaurę, i nie pytales o ilosc osób a te CWU to mozna sobie wiesz przyjmowac jak sie chce. Czasami piec osob ma takie zuzycie jak dwie. Dla mnie temperatura jest komfortowa 21 ale jak spojrzec wyzej to ktos sugerował ,ze ta osoba siedzi przy 18 stopniach i dogrzewa sie w inny sposób. Tyle i na temat. Dziekuje ze Radziej sie odezwal -to byłoby w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 22.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 No i się wyjaśniło,tak jak przewidywalem Temperaturę w domu utrzymujesz jak dla mnie daleką od komfortowej Ja też mam podlogowke i przy poniżej 22st.C jest mi zimno,w domu utrzymuję przez większość dnia 22,5st.C i tak liczyłem OZC,na cwu na 3 osoby przyjąłem 4500kWh.Wilgotność w domu w przedziale 43-53%. Jeśli tak ma wyglądać "energooszczędnosc" domu to ok,ale moim zdaniem nie tędy droga bo za chwilę 18st.C będzie temperaturą komfortową... Od 20,5st do 18st daleka droga. Gdy po przerwie w dostawie prądu sterownik mi się zresetował i w domu zrobiło się 23 st nie mogliśmy wytrzymać. A dodam, że moja Żona była zmarzluchem i gdy mieszkała w mieszkaniu było tam ok. 24 st (jeju, jak jak się tam wtedy męczyłem). Teraz te 21 jest dla niej temp. komfortową. Może czasem jesienią musimy podnieść do 21,5-22, bo wilgotność i ogólnie pogoda słabo wpływają na komfort. Ale poza tym, jest jak piszę. Nie chodzimy w swetrach. Nie wiem czy moje zużycie jest niskie. Wydaje mi się, że inni miewają lepsze wyniki. Budowałem swój dom z Tatą - może to też ma znaczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Kiedyś zmienialiśmy grubość izolacji w przeciętnym domu, przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 22.01.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Kiedyś zmienialiśmy grubość izolacji w przeciętnym domu, przypomnę czy rodzaj styropianu ma tez na to wpływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.01.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Kluczem do wyjaśnienia zagadki może być bardzo niskie zużycie cwu lub dom w I strefie klimatycznej. 3300zł przy gazie to jest zużycie jakieś 12200kWh i biorąc nawet skromne zużycie cwu dla 2 osób na 2000kWh daje nam na ogrzewanie 10200kWh co przy domu 200m2 wychodzi 51kWh/m2/rok co przy tej izolacji jest prawie nie możliwe zachowując komfortową temperaturę w domu. Osoba która tyle płaci za gaz musi być w W3 a zatem niewielkim wysiłkiem może zejść z rachunkami do 2800! Wystarczyłaby np WM zrobione samodzielnie lub klimatyzator! Edytowane 22 Stycznia 2014 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.01.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Powiedz mi po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Zdaje się sam to policzyłeś. Nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Co do wypowiedzi o 10cm styro na ścianie.Od tego roku U ściany ma wynosić minimum 025, to daje około 14cm białego styro na ścianie z BK klasy 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.01.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Osoba która tyle płaci za gaz musi być w W3 a zatem niewielkim wysiłkiem może zejść z rachunkami do 2800! Wystarczyłaby np WM zrobione samodzielnie lub klimatyzator! Dokładnie. Mój roczny koszt abonamentu W3 ok. 800 zł (nie pamiętam dokładnie). W W2 ok. 400 zł mniej na rok. Musiałbym roczne zużycie gazu zredukować o 150 m3. Zastanawiam się nawet czy do CWU nie kupić PPC Hewalex za 3000 zł. Wystarczyłoby przez pół roku grzać CWU prądem przy okazji dodatkowo w upalne dni wychładzając sobie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.01.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Arturo72, możesz rozwinąć? Sprawdziłem roczną różnicę na samych abonamentach między W3 i W2 - to 500 zł. Innymi słowy - latem płacę rachunek za gaz za 2 mce ok. 220 zł zużywając jedynie 50m3 gazu (tyle idzie mi na cwu). Gdybym był w W2 zapłaciłbym 55,40 zł (zero m3) za 2 miesiące i musiałbym ponieść koszt użytkowania PPC. Dodatkowo zyskałbym też na abonamentach w pozostałych miesiącach. Gdybym wstawił PPC do kotłowni, gdzie latem mam w upały 24-26 stopni to czy nie uzyskałbym naturalnie chłodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Jesli praca pompy da oszczednośc 500zł rocznie na samym tylko abonamencie gazowym, plus jakies 200zl oszczedności na cwu, czyyli w sumie 700zł, to przy jej koszcie ok 3500zł dlaczego nie ma się opłacać ? Edytowane 23 Stycznia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.01.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Jesli praca pompy da oszczednośc 500zł rocznie na samym tylko abonamencie gazowym, plus jakies 200zl oszczedności na cwu, czyyli w sumie 700zł, to przy jej koszcie ok 3500zł dlaczego nie ma się opłacać ? Nie do końca. Pompa ciepła też pobiera "prund". W przybliżeniu. Przy COP 3 i G11 to ok. 20 gr/kWh. Przy różnicy pomiędzy kWh z gazu i kWh z pompy 0,07 zł stopa zwrotu odsuwa się w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.01.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Uprzedzając następne wpisy. Sorry w porywie nie uwzględniłem różnic w opłacie pomiędzy W3 i W2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 50m3 to jest jakieś 470kWh gdzie przy COP2,5 daje zużycie 188kWh,sądzę że będzie taryfa G11 czyli ok.0,6zł/kWh czyli 188*0,6=112zł za zużycie prądu przy inwestycji 3000zł. A fakt oszczędności 500zl na abonamencie gazowym zarejestrowałeś, czy wybiorczo pominąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Żeby mieć pogląd jak to wygląda to klimatyzator pracuje cały czas z wydajnosciami 2000-3000m3/h na temperaturach zdecydowanie niższych. O czym Ty piszesz ?? Skoro i tak kasujesz posty, to ten wywal w pierwszej kolejnosci 3000m3 ? Chyba w biurowcu http://allegro.pl/klimatyzator-mitsubishi-5kw-z-montazem-raty-i3869187412.html 600m3/h i to na maksie. Pompa ciepła bedzie miała mozliwosc delikatnego schłodzenia pomieszczenia w którym sie znajduje, zalezy od tego, jaki zyski cieplne ma latem to pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Z ekonomicznego punktu widzenia przyłącz gazu może być bzdurą, OK. Ale czasami zdarza się tak, że prądu nie ma dłużej niż 1 dobę. Kiedyś nie mieliśmy prądu latem przez dłuższy czas przez jakieś ulewy. Ale teraz z powodu Ksawerego nie mieliśmy prądu (lub nie wszystkie fazy) od piątku, do niedzieli wieczorem. To było na początku grudnia. Dzięki temu, że jest ten "bzdurny przyłącz gazu" mieliśmy w domu ciepło (kocioł przepiąłem do jednej sprawnej fazy. Ewentualnie spokojnie pociągnąłby na agregacie). Kuchnię też mam gazową to i z rozmrażającej lodówki mogliśmy trochę rzeczy uratować. Było hurtowe smażenie kotletów i klopsów . Co do PPC do cwu, nie mówię że to jest oszczędność, nie liczyłem dokładnie. Trochę mi się nie chce szczerze mówiąc. Realnie pewnie z 10 lat by zajęło, żeby się taka pompa zwróciła. Po prostu wkurza mnie ten wysoki abonament i że tak mało brakuje do W2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 O czym Ty piszesz ?? Skoro i tak kasujesz posty, to ten wywal w pierwszej kolejnosci 3000m3 ? Chyba w biurowcu 600m3/h i to na maksie To prawda, mój na maxie obraca 450m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Zastanawiam się nawet czy do CWU nie kupić PPC Hewalex za 3000 zł. Wystarczyłoby przez pół roku grzać CWU prądem przy okazji dodatkowo w upalne dni wychładzając sobie dom. Zastukaj kolego na priva do kolegi Suspensera. Zakupił to cudo w zeszłym roku, ma ciepłomierz i nie wyszło to jak w ulotce. Dowiesz się dokładnie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts