RadziejS 24.01.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Możesz podać, jak liczysz, że różnica między W2 a W3 to 500 zł? Konkretnie, w oparciu o aktualną taryfę. Bo mi się wydaje, że to takie naciągane, aby np. podnieść opłacalność pompy. W Mazowieckiej PGNIG stała opłata sieciowa W3 to 48,30 zł, W2 - 13,70zł. Różnica 34,60 x 12m = 415,20 zł plus VAT = 510 zł. Groszowe różnice w cenach gazu pomijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 24.01.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 W Mazowieckiej PGNIG stała opłata sieciowa W3 to 48,30 zł, W2 - 13,70zł. Różnica 34,60 x 12m = 415,20 zł plus VAT = 510 zł. Groszowe różnice w cenach gazu pomijam Patrzę tutaj: http://www.pgnig.pl/binSrc?docId=63104¶mName=BINARYOBJ_FILE&index=0&language=PL&forceSave=yes&fname=2013_12_17_Taryfa_Polskiej_Spolki_Gazownictwa_Sp__z_o_o_.pdf I wychodzi na to, że podajesz ceny brutto jako netto, czyli zawyżasz. Sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 24.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) r19, nie neguję, być może się pomyliłem. Nie analizowałem tego na tyle szczegółowo, żeby teraz być pewnym. Ja brałem wartości z tego linku: http://www.pgnig.pl/binSrc?docId=35110¶mName=BINARYOBJ_FILE&index=0&language=PL&forceSave=yes&fname=TARYFA_PGNiG_SA_5.2012.pdf Sprawdzę jeszcze na rachunkach w domu Edytowane 24 Stycznia 2014 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.01.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nooo, i to ze stopki gaz - Immergas EOLO STAR 24KW przy tym ze stopki Dom 140 m^2 po podłodze z poddaszem użytkowym Kociołek kosztował 2300 + 400 zł rura kominowo-powietrzna. Chętnie bym kupił taki o mocy minimalnej 3kw, ale wszystkie które oglądałem były dość drogie. Jakoś o jednofunkcyjnym nie pomyślałem - ot zdarza się (: A koza dla przyjemności na razie "głoduje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.01.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Tak gwoli ścisłości. Ja dom kupiłem, nie budowałem, więc na takie rzeczy nie miałem wpływu, ale z tego co widzę to twoja izolacja pewnie była droższa od mojego całego domu:P więc chyba nie bardzo jest co porównywać. Pewnie twoja PC była droższa od mojej izolacji, więc rzeczywiście nie ma co porównywać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 24.01.2014 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 kolego, planujesz inwestycje czy to gaz czy ekogroszek z jakimiś rurkami, kominem, zasobnikiem na wodę, kotłownia ze składzikiem lub bez za minimum kilkanaście tysięcy z robocizną to nie żałuj 300 zł za OZC. Zrób porządne OZC i będziesz znał różnicę w rachunkach i świadomie podejmiesz decyzję. Na szybko jak sam widzisz masz błąd. Skoro jest 73kwh na m2 to nie powinno wyjść ok 15000kwh. Zawyża garaż. Jak w tym garażu nie pracujesz to po co tam 15 st/. Wystarczy plus 7 st. Wybierz jakie chcesz mieć temperatury i daj do policzenia OZC. Bardziej mi wychodzi, że za dom i dogrzanie garażu oraz CWU wydasz ok. 16 000 kwh. To będzie z 37-3900 zł na gaz. Ekogroszek im mniej ciepła potrzebujesz nie jest już taki sprawny. Jak będzie z 60% to jest sukces bo 80% sezonu masz niskie obciążenie cieplne domu. Im cieplejszy dom tym sprawność ekogroszku mniejsza i mniejsza jest różnica gaz - ekogroszek. Oszczędność na tym ekogroszku to z 1100 zł rocznie maks. Jak chcesz oszczędzić 91 zł miesięcznie i palić sam to wybierz ekogroszek. Jak chcesz czysto i bezobsługowo plus 91 zł/msc to gaz. Myślę, że więcej niż 100 z miesięcznie nie przepłacisz na gazie zamiast ekogroszku. No nie racja w projekcie inaczej mam i musiałoby byc porzadne OZC. W garazu wystarczy 10 stopni. Takze mysle ,ze nie bedzie z gazem tragedi a jezeli to jest roznica 1 tys zł to nikt nie bedzie tyrał do kotłowni tylko w kotłowni powiesi sie kapelusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 No nie racja w projekcie inaczej mam i musiałoby byc porzadne OZC. W garazu wystarczy 10 stopni. Takze mysle ,ze nie bedzie z gazem tragedi a jezeli to jest roznica 1 tys zł to nikt nie bedzie tyrał do kotłowni tylko w kotłowni powiesi sie kapelusz Myśle ze przy tych 120m2, dość ciepłych choć bez rekuperator to ta różnica na sezon za gaz dużo większa nie będzie. Jakbyś dał piecyk kondensacyjny na gaz do tej podlogowki to masz prosty: wydajny, sprawny, mało awaryjny układ. W sumie przy tych 120m2 i podłogowe to gaz bierz w ciemno. Rachunek będzie znośny za CO a CWU w domu cały rok na pstryknięte przyciskiem a nie jakieś odkładanie ekogroszku 12 msc lub grzanie CWU czystym prądem. Tylko te 80m2 przemsl. Zapewne możesz sie - dom od tego odizolować z 15 cm styropianu. Wstaw tam w pomieszczenie gospodarcze 1 mały grzejnik i w tym pomieszczeniu będzie plus 10. W garażu nic nie wstawiaj. Od domu sie ogrzeją a jakby cos to zostaw 1 rurke do grzejnika. Tu nawet sie w żadne podlogowki nie baw. Dasz na grzejniku zasilanie jak z podlogowki 30 czy 35 najwyżej kupisz większy grzejnik, jakiegoś chińczyka marketowego czy nawet cos starego i będzie ok. Jak dla mnie to w garażu wystarczy plus 5-7. Auto sie dosyć nagrzeje, rozmrozi, słoiki na polkach mogą stać, alkohol zawsze schłodzony. Odciąć to ociepleniem od domu i fajny bufor wyjdzie. Na dworze będzie -10 a w garażu plus 5. U mnie mrozy już od 8 dni. Kilka dni jest ok -10 a w pustym domu mam jeszcze plus 3 st, a cookól wysoki na 50cm i styropian w posadzce 18 cm wiec od posadzki - ziemi sie nie grzeje, okna zacienione od drzew bez zysku słonecznego a jeszcze plus trzyma. Taki garaż w bryle ocieplony to ciepło potrzyma. Tylko brama garażową by sie dobra przydała, szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 24.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jak komuś nie przeszkadza 1 czy 2 tyś w tą czy tamtą ( więcej w stosunku do ekogroszku) to na pewno lepiej zainstalowac ogrzewanie na gaz i święty spokój i czysto i bezobsługowo ( no poza przeglądami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 25.01.2014 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jak komuś nie przeszkadza 1 czy 2 tyś w tą czy tamtą ( więcej w stosunku do ekogroszku) to na pewno lepiej zainstalowac ogrzewanie na gaz i święty spokój i czysto i bezobsługowo ( no poza przeglądami, No 2 tys to juz mi przeszkadza:o a garaz musi byc do 10 ogrzewany bo druga polowka bedzie tam majsterkowac. Garaz czesciowo przylega do domu a czesciowo tzn w polowie jest wysuniety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To 1 do 2 tyś to miałem na myśli w skali całego roku. Mój podwójny garaż jest cały w bryle domu - w przyziemu wyniesionym w całości ponad poziom gruntu. Dwie automatyczne bramy garażowe tak, że jak się wjeżdża i wyjeżdża to na pewno tam się wychładza. W garażu są drzwi wejściowe do kotłowni oraz zamontowałem w garażu pod oknem jeden grzejnik ale jeszcze nigdy go nie włączyłem. Od wieczora od 19 garaż nie był odmykany to tak jak teraz sprawdziłem na termometrze na ścianie przeciwnej do drzwi garażowych jest + 14 st C - czyli może być. Jak mrozy będą jeszcze większe ( dzisiaj było tylko do minus 13) to temperatura pewnie jeszcze spadnie ale na pewno nie spada nigdy poniżej 10stC no może do 12 to spadnie. Reasumując garaż w bryle domu się sprawdza i nie trzeba go jakoś specjalnie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 25.01.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 to mnie pocieszyles ,ze tragedi nie bedzie a co myslicie o takim kociolku vaillant 146-5 jest to najmniejszy vaillanta 14,9 kW z modulacja od 3,3 i zbiornik CWU 120 litrow z racji tego,ze kuchnia jest dosc daleko od kotłowni To 1 do 2 tyś to miałem na myśli w skali całego roku. Mój podwójny garaż jest cały w bryle domu - w przyziemu wyniesionym w całości ponad poziom gruntu. Dwie automatyczne bramy garażowe tak, że jak się wjeżdża i wyjeżdża to na pewno tam się wychładza. W garażu są drzwi wejściowe do kotłowni oraz zamontowałem w garażu pod oknem jeden grzejnik ale jeszcze nigdy go nie włączyłem. Od wieczora od 19 garaż nie był odmykany to tak jak teraz sprawdziłem na termometrze na ścianie przeciwnej do drzwi garażowych jest + 14 st C - czyli może być. Jak mrozy będą jeszcze większe ( dzisiaj było tylko do minus 13) to temperatura pewnie jeszcze spadnie ale na pewno nie spada nigdy poniżej 10stC no może do 12 to spadnie. Reasumując garaż w bryle domu się sprawdza i nie trzeba go jakoś specjalnie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.01.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To 1 do 2 tyś to miałem na myśli w skali całego roku. Mój podwójny garaż jest cały w bryle domu - w przyziemu wyniesionym w całości ponad poziom gruntu. Dwie automatyczne bramy garażowe tak, że jak się wjeżdża i wyjeżdża to na pewno tam się wychładza. W garażu są drzwi wejściowe do kotłowni oraz zamontowałem w garażu pod oknem jeden grzejnik ale jeszcze nigdy go nie włączyłem. Od wieczora od 19 garaż nie był odmykany to tak jak teraz sprawdziłem na termometrze na ścianie przeciwnej do drzwi garażowych jest + 14 st C - czyli może być. Jak mrozy będą jeszcze większe ( dzisiaj było tylko do minus 13) to temperatura pewnie jeszcze spadnie ale na pewno nie spada nigdy poniżej 10stC no może do 12 to spadnie. Reasumując garaż w bryle domu się sprawdza i nie trzeba go jakoś specjalnie grzać musiał by drzwi od garażu otworzyć na miesiąc żeby mu 2 tys wyszło. Policz mu dom 120m2 w nowym budownictwie po maks 90kWh/m2/r + 80m2 garaż po 45kWh/m2/rok plus 3000kWh CWU = 17400kWh rocznie I to jest raczej maks. Jak dobrze zrobi OZC i nie będzie rozrzutny na CWU to może i 16000kWh wyjść. Ale liczmy 17400kWh = gaz za 41-4200 zł rocznie A teraz specjalisto wstaw mu ekogroszek za 900zł. Niby 25 kalorii ale w realu jest 22 kalorii bo chrzczą go na potęgę!!! Lub wstaw 25 kalori ale cenę policz po 1050 zł. Sprawność 80% kotła w laboratorium, 70% w domu co bierze dużo ciepła przy sprawnym palaczu, maks 60% w domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło. Wstaw 60% sprawności i zobacz ile brakuje do 2 tys!!!! Po rozmowach z 2 ludźmi od producentów pieców mi na zapotrzebowanie 13000kWh rocznie mówili aby liczyć z 50-55% sprawności bo jak sam najlepiej wiesz (a stopka wskazuje że bardzo dobrze wiesz) to kocioł na ekogroszek do nowych domów, z podłogówką pasuje jak pięść do oka. No chyba że chodzi o domy powyżej 170-180m2 i CWU na 4-5 osób. To się uzbiera zapotrzebowanie i mocy na ekogroszek. Jakby różnica miała być 2 tys to: 4100 za gaz minus 2000 = 2100 zł za ekogroszek na sezon. To jakieś 2,3 tony. Jak ludzie przez 5 msc wydają na same CWU i podtrzymanie z 800-900kg. A jak resztą - 1400-1500kg ogrzać CWU 7 msc i CO min. 6 msc. Także będę bronił tezy że więcej jak 100zł miesięcznie nie zapłaci za gaz więcej od ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 . Także będę bronił tezy że więcej jak 100zł miesięcznie nie zapłaci za gaz więcej od ekogroszku. Widać drugi teoretyk , miłośnik matematyki i cyfr ... Drugi Arturo ... Chłopie mój pierwszy sezon w nowym domu , w którym była masakryczna wilgotnośc i musiałem kilka razy dziennie otwierać wszystkie okna w zimę niezależnie od temperatury , w domu średnio ocieplonym , z przewymiarowanym kotłem , sezon długi bo trwał minimum 7 miesięcy za CO i CWU mnie kosztował zużycie 2,1 tony jeśli dobrze pamiętam jakiegoś ruskiego ekogroszku o niewiadomej kaloryczności za 700zł za tonę. Ogrzewana powierzchnia przy pierwszym sezonie lekko ponad 100m2. Drugi sezon doszło mi 60m2 do grzania , czyli razem jest teraz 165m2 i w drugim sezonie (tak samo długi) skończyło się na 2,7 tony ekogroszku i znów jakiegoś taniego za 700zł za tonę .... Poza sezonem grzeję pradem (bojler II taryfa) , bo nie opłaca mi się pieca odpalać ... Grzejesz tyle samo. Ile kosztowało Cię ogrzanie CO + CWU przez 7 miesięcy (październik-kwiecień) ? Mnie łącznie niecałe 1900zł ... I to w domu takim jak w podpisie , gdzie nie ma żadnych materiałów o najwyższych parametrach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.01.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Sprawdź cenę kWh w 2 taryfie.Może się okazać że będzie taniej od gazu.Zaoszczędzi z 5k na instalacji w gaz.Instalację gazu liczę za 12k.W prąd postawi bufor + grzałki za max 7k. Jeśli pokombinuje to można zejść nawet do 4k.Ekogroszek to także koszt kotła i miejsca na opał + syf.Wszystko zależy od chęci i kasy jakby nie patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.01.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Widać drugi teoretyk , miłośnik matematyki i cyfr ... Drugi Arturo ... Chłopie mój pierwszy sezon w nowym domu , w którym była masakryczna wilgotnośc i musiałem kilka razy dziennie otwierać wszystkie okna w zimę niezależnie od temperatury , w domu średnio ocieplonym , z przewymiarowanym kotłem , sezon długi bo trwał minimum 7 miesięcy za CO i CWU mnie kosztował zużycie 2,1 tony jeśli dobrze pamiętam jakiegoś ruskiego ekogroszku o niewiadomej kaloryczności za 700zł za tonę. Ogrzewana powierzchnia przy pierwszym sezonie lekko ponad 100m2. Drugi sezon doszło mi 60m2 do grzania , czyli razem jest teraz 165m2 i w drugim sezonie (tak samo długi) skończyło się na 2,7 tony ekogroszku i znów jakiegoś taniego za 700zł za tonę .... Poza sezonem grzeję pradem (bojler II taryfa) , bo nie opłaca mi się pieca odpalać ... Grzejesz tyle samo. Ile kosztowało Cię ogrzanie CO + CWU przez 7 miesięcy (październik-kwiecień) ? Mnie łącznie niecałe 1900zł ... I to w domu takim jak w podpisie , gdzie nie ma żadnych materiałów o najwyższych parametrach ... A co i gdzie ci sie nie zgadza? Mi sie wszystko zgadza to co Ja napisałem i wszystko mi sie zgadza co napisałeś Ty. W matematyce i cyferkach szczególnie. Palisz 2,7t. Jakbyś dodał CWU za 5msc (co faktycznie niewiele bardziej sie opłaca niż czysty prąd, szczególnie jak ktoś CWU dużo nie bierze) to byś koło 3.5 tony sie na rok zakręcił. Cos koło 30-3200 zł. Co ty przy 165m2, przeciętnie, czasem przyzwoicie ocieplonych z rekuperatorem chciałeś? Palić 6-7 ton jak pali mój teść w 170m2 budowanych ponad 20 lat temu? Jakbyś wszedł w gaz to byś na rok dołożył z 30, maks 40% czyli jak sam piszesz 2,7 tony x 700 zł x 40% to daje z 2600 zł za te 7 msc. Zaś pozostałe 5 msc byś CWU miał taniej na gaz niż na prąd. Pewnie byś na rok 800 zł do gazu dołożył. Wielkie domy, dziurawe jak sitko sie kończą. Dziś byle domek z 130m2, standardowo ocieplony z 12cm w posadzce, 15cm ściany i 30cm dach, cały w podłogowce, byle by tylko kominów nie zbudował i dołożył kilka tysi na rekuperator i nie ma szans za gaz zapłacić więcej jak 3000zl. Zero filozofii. Ile dziś dokładnie kosztuje 1kwh gazu ziemnego w piecu kondensacyjnym? 0,23 czy 0,24 grosze? Ile taki domek nowy z ręku weźmie. Maks 60kWh na m2. To te 130 m2 weźmie maks 9000 z 3000 kWh na wodę, razem 12000 x 0,24 zł to 2880 zł. Są tacy co dla tych 800 zł oszczędności wola ekogroszek, zabawy w kotlarza, sprzataczke, budowy składników. Są tacy co ich to 800 zł nie rusza. Ale już te bajki ze w nowym domu, nie dużym, całym na podłogowe za gaz zapłaci sie 2 tys więcej czas odrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 25.01.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ok, a jaki jest szacunkowy koszt poszczegolnej kotlowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.01.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 (edytowane) A co i gdzie ci sie nie zgadza? Mi sie wszystko zgadza to co Ja napisałem i wszystko mi sie zgadza co napisałeś Ty. W matematyce i cyferkach szczególnie.. Mam małe zużycie CWU i miesięcznie za ogrzanie bojlera w II taryfie nie kosztuje mnie więcej niż 50zł miesięcznie ... Możesz więc dorzucić 200zł za CWU poza sezonem ... W gaz bym nie "wszedł' bo gazu w okolicy nie ma i nie zanosi się aby był ... Musze Cię "zmartwić" ... Nowo budowane domu nie są w takim "standardzie" jak piszesz ... Te domy na "muratorze" to malutki procent tego co się buduje ... Pytałem się znajomego z hurtowni budowlanej jaki się sprzedaje najlepiej styropian. Najtańszy i o grubości 12cm. Sporadycznie 15cm. Grubsze na zamówienie bo zainteresowanie delikatnie mówiąc małe ... Tak samo 100% podłogówki to ciągle nie standard. Bardzo często dom ma 100% grzejników lub instlacje mieszane ... Czemu ? Koszty ? Koszty montażu grzejników są dużo tańsze niż podłogówki (jak robi firma) .. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 26.01.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mam małe zużycie CWU i miesięcznie za ogrzanie bojlera w II taryfie nie kosztuje mnie więcej niż 50zł miesięcznie ... Możesz więc dorzucić 200zł za CWU poza sezonem ... W gaz bym nie "wszedł' bo gazu w okolicy nie ma i nie zanosi się aby był ... Musze Cię "zmartwić" ... Nowo budowane domu nie są w takim "standardzie" jak piszesz ... Te domy na "muratorze" to malutki procent tego co się buduje ... Pytałem się znajomego z hurtowni budowlanej jaki się sprzedaje najlepiej styropian. Najtańszy i o grubości 12cm. Sporadycznie 15cm. Grubsze na zamówienie bo zainteresowanie delikatnie mówiąc małe ... Tak samo 100% podłogówki to ciągle nie standard. Bardzo często dom ma 100% grzejników lub instlacje mieszane ... Czemu ? Koszty ? Koszty montażu grzejników są dużo tańsze niż podłogówki (jak robi firma) .. I nadal sie z Tobą w 100% zgadzam. Sam tu na forum wiele razy pisałem ze ciepłe domki forumowe to nadal duuuuza mniejszość, ale jednak norma sie w styczniu 2014 zmieniła i poszło kilka cm do każdej przegrody. Jednak my opisujemy dom Daysi i przez chwile Twój. Oba są jak na ogólne warunki polskie dość dobrze ocieplone a Twój dodatkowo ma rekuperator. Dom o dość niskim zużyciu wiec i różnica gaz - ekogroszek jest w cenie sporo mniejsza. Daysi ma 100% podlogowki wiec do tego muszę sie odnieść. Jej wątek i jej chce poradzić jak ja to widzę. Z jednym sie tylko nie zgadzam. Poza sezonem za CWU byś zapłacił chyba więcej niż 200 zl na ekogroszek. Czemu? Bo większość ciepła poszła by na podtrzymanie palenia i poszła w komin. Dlatego przy małym zużyciu CWU tak jak ty bym wybrał prąd w bojlerze żeby odpocząć te 5-6 miesięcy od palenia, brudu, dać nawet odpocząć temu piecowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 26.01.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) I nadal sie z Tobą w 100% zgadzam. Sam tu na forum wiele razy pisałem ze ciepłe domki forumowe to nadal duuuuza mniejszość, ale jednak norma sie w styczniu 2014 zmieniła i poszło kilka cm do każdej przegrody. Jednak my opisujemy dom Daysi i przez chwile Twój. Oba są jak na ogólne warunki polskie dość dobrze ocieplone a Twój dodatkowo ma rekuperator. Dom o dość niskim zużyciu wiec i różnica gaz - ekogroszek jest w cenie sporo mniejsza. Daysi ma 100% podlogowki wiec do tego muszę sie odnieść. Jej wątek i jej chce poradzić jak ja to widzę. Z jednym sie tylko nie zgadzam. Poza sezonem za CWU byś zapłacił chyba więcej niż 200 zl na ekogroszek. Czemu? Bo większość ciepła poszła by na podtrzymanie palenia i poszła w komin. Dlatego przy małym zużyciu CWU tak jak ty bym wybrał prąd w bojlerze żeby odpocząć te 5-6 miesięcy od palenia, brudu, dać nawet odpocząć temu piecowi. :pjak miło,ze ktos wspomnial o zalozonym watku. Zgadza się moj dom dosc dobrze ocieplony-na dzien dzisiejszy 20 cm nie dam bo zdecydowalismy o 15 góra 16 cm styropianu grafitowego(krokwie sa tak wypuszcozne) a poza tym jak liczylam to juz malo co daje. Mielismy miec wegiel ale kazdy instalator mowi,ze przy takim ociepleniu i materialach to wyjdzie prawie tak samo majac na uwadze ekogroszek. DOm w calosci podłogowka -psuja tylko te grzejniki w garazu ale one beda na tym samym parametrze co podlogowka bo tam bedzie dogrzewane do 10 stopni. Takze coraz bardziej utwerdzam sie w przekonaniu,ze jednak gaz. Moze bede zalowac ale tego nigdy nie wiadomo. Teraz wybór kotła -mam zaproponowany najmniejszy vaillanta z moca 14,9 ale modulacja od 3,3. Czy jednak szukac innej firmy z jeszcze niższą modulacją? Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Deysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.01.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 :pjak miło,ze ktos wspomnial o zalozonym watku. Dlatego już pisałem. W Twoim przypadku jak masz gaz , wybierz gaz. Będzie drożej ale tragedii nie będzie ... A za to będziesz miała komfort i czystość ... Ja wyboru nie miałem. U mnie ten węgiel nie będzie za zawsze. W przyszłości planuję zakup pompy ciepła ... Zapewne większość obecnych ekogroszkowców w przyszłości i tak przejdzie na pompy lub gaz , bo nie ukrywajmy węgiel nie ma przyszłości ... Pompy potanieją , będą coraz bardziej wydajne to ludzie się nimi zainteresują ... Ja na ekogroch nie narzekam. Wiedziałem w co się "ładuje". Jest pewien dyskomfort , ale nie narzekam bo chociaż sporo kasy zostaje w portfelu. W tym roku brałem na testy miał (za 600zł) i stwierdzam że spokojnie mogę przejśc na miał. Teraz palę ekogrochem za 800zł , niby mocniejszy ale nie widzę różnicy , więc po co przepłacac Plus taki że to ja wybieram opał i mam wpływ na cenę opału. Wybierz taki kocioł który potrafi modulować od jak najniższej mocy , to jest bardzo ważne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts