map78 26.01.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja wyboru nie miałem. U mnie ten węgiel nie będzie za zawsze. W przyszłości planuję zakup pompy ciepła ... Zapewne większość obecnych ekogroszkowców w przyszłości i tak przejdzie na pompy lub gaz , bo nie ukrywajmy węgiel nie ma przyszłości ... Pompy potanieją , będą coraz bardziej wydajne to ludzie się nimi zainteresują ... A jednak.... Zaczynasz mówić ludzkim głosem:yes: Niestety muszę Cię zmartwić, że ostatnimi czasy pompy raczej drożeją Był taki czas, że pompy kosztowały dużo powyżej 50tys, teraz średnio (mam na myśli instalację taką do Twojego domu) za powietrzną zapłaciłbyś około 30tys., a za gruntową 40tys. i taka tendencja utrzymuje się od 3-4 lat, a nawet niestety ceny wzrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Poczekamy , pożyjemy ... Obecnie to się płaci za marketing ... Pompy ciepła powietrzne są niesamowicie przedrożone i nie warte tych pieniędzy jakie żądają producenci. Już kiedyś pisałem. Konstrukcyjnie pompa ciepła powietrzna jest niemalże identyczna z klimatyzatorami typu Split. Czemu więc klimatyzator typu Split kosztuje 1000zł a pompa 10000zł ? Marketing Panie ... Ja czeka na spadki cen i to naprawdę duże ... Kiedyś tak samo było z klimą. Była tylko dla "wybranych". Klimy typu Split kosztowały po kilkanaście tysięcy i montowały je tylko "wyspecjalizowane" firmy za bajońskie sumy, Teraz kupisz klimę typu Split o dużo lepszych parametrach za 1000zł i to z możlowością samodzielnego montażu ... Na razie na rekuperatorach i na pompach ciepła dzielą się naprawdę dużym zyskiem producenci i pośrednicy ... Ale spokojnie. Chińczycy już wyczuli biznes i przestawiają się z klim typu Split na pompy. Ceny już spadają i wystarczy podejrzeć ceny w Chinach ... Oczywiście tłumnie tutaj "występujący" na muratorze sprzedawcy i pośrednicy będą zaklinali że nie ma mowy , będą drożeć i kto już dziś nie kupi straci szansę i okazję i itd , ale prawda jest zupełnie inna ... Sprzedawcom się nie dziwię , bo pali im się ziemia pod stopami. Teraz mogą zarobić po kilka tysięcy z jednej pompy a w przyszłości jak zarobią kilkaset złotych to będą szczęśliwi ... Pogadamy za 5-10 lat Skończy się to tak że za 5-10 lat pojade do Obi zdejmę z półki pompę ciepła za 999zł i sobie z szwagrem w jedno popołudnie zamontuje Edytowane 26 Stycznia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 26.01.2014 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Dlatego już pisałem. W Twoim przypadku jak masz gaz , wybierz gaz. Będzie drożej ale tragedii nie będzie ... A za to będziesz miała komfort i czystość ... Ja wyboru nie miałem. U mnie ten węgiel nie będzie za zawsze. W przyszłości planuję zakup pompy ciepła ... Zapewne większość obecnych ekogroszkowców w przyszłości i tak przejdzie na pompy lub gaz , bo nie ukrywajmy węgiel nie ma przyszłości ... Pompy potanieją , będą coraz bardziej wydajne to ludzie się nimi zainteresują ... Ja na ekogroch nie narzekam. Wiedziałem w co się "ładuje". Jest pewien dyskomfort , ale nie narzekam bo chociaż sporo kasy zostaje w portfelu. W tym roku brałem na testy miał (za 600zł) i stwierdzam że spokojnie mogę przejśc na miał. Teraz palę ekogrochem za 800zł , niby mocniejszy ale nie widzę różnicy , więc po co przepłacac Plus taki że to ja wybieram opał i mam wpływ na cenę opału. Wybierz taki kocioł który potrafi modulować od jak najniższej mocy , to jest bardzo ważne .... To Immergas moduluje już od 1,9 KW a moc kotła 11 KW. Bo ten Vaillant od 3,3 KW. I chyba bedzie kolejny temat:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Poczekamy , pożyjemy ... Obecnie to się płaci za marketing ... Pogadamy za 5-10 lat Skończy się to tak że za 5-10 lat pojade do Obi zdejmę z półki pompę ciepła za 999zł i sobie z szwagrem w jedno popołudnie zamontuje Ja tez uważam, że kiedyś stanieją, ale tak jak mówisz będzie to perspektywa 5-10, a może 15 lat. Dla mnie to za dużo - po trzech sezonach z ekogroszkiem przybyło mi wystarczająco siwych włosów:D Co do chińszczyzny - to owszem zaczyna wchodzić na rynek, ale niestety jak to z chińszczyzną - jakość pozostawia na dzień dzisiejszy sporo do życzenia. Pompę w markecie już można nabyć np w Jula - cena około 5tys., ale to są konstrukcję nadające się bardziej do domków letniskowych:) Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli kupować pompę, to taką która będzie w stanie ogrzać mój dom i CWU w każdych warunkach i bez kombinowania, czy wspomagania się kominkami, czy farelką, a to niestety na dzień dzisiejszy kosztuje. Najlepiej można to porównać do zakupu samochodu - po co ludzie kupują samochód za 100tys. ? skoro taki za 10tys. spełnia te same funkcje? A no dla wygody, dla jakiegoś tam lepszego prestiżu i dla przekonania, że nowy i drogi to się długo nie popsuje, a przecież różnie z tym bywa:yes: Tak samo możemy porównać pompę do ekogroszku - funkcja ta sama. Dlatego uważam, że jak kogoś stać na zakup pompy, to jest to jego wybór i nie należy go wyzywać od idiotów, że przepłacił bo można znaleźć tańsze rozwiązanie. Takie mam właśnie przemyślenia na ten temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.01.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ja tez uważam, że kiedyś stanieją, ale tak jak mówisz będzie to perspektywa 5-10, a może 15 lat. Dla mnie to za dużo - po trzech sezonach z ekogroszkiem przybyło mi wystarczająco siwych włosów:D Co do chińszczyzny - to owszem zaczyna wchodzić na rynek, ale niestety jak to z chińszczyzną - jakość pozostawia na dzień dzisiejszy sporo do życzenia. Pompę w markecie już można nabyć np w Jula - cena około 5tys., ale to są konstrukcję nadające się bardziej do domków letniskowych:) Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli kupować pompę, to taką która będzie w stanie ogrzać mój dom i CWU w każdych warunkach i bez kombinowania, czy wspomagania się kominkami, czy farelką, a to niestety na dzień dzisiejszy kosztuje. Najlepiej można to porównać do zakupu samochodu - po co ludzie kupują samochód za 100tys. ? skoro taki za 10tys. spełnia te same funkcje? A no dla wygody, dla jakiegoś tam lepszego prestiżu i dla przekonania, że nowy i drogi to się długo nie popsuje, a przecież różnie z tym bywa:yes: Tak samo możemy porównać pompę do ekogroszku - funkcja ta sama. Dlatego uważam, że jak kogoś stać na zakup pompy, to jest to jego wybór i nie należy go wyzywać od idiotów, że przepłacił bo można znaleźć tańsze rozwiązanie. Takie mam właśnie przemyślenia na ten temat:) Chińczycy to bardzo ambitny i mądry naród ... U nich partia nie zgodziła się na sprzedaż majątku a w zamian tego "pozwala" aby koncerny zachodnie u nich produkowały produkty ... Zachodnie koncerny się cieszą , bo mają tanią produkcję a chińczycu się cieszą bo uczą się za darmo i poznają technologię i ją rozpracowują i podrabiają. Często chińczycy dopracowują te produkty i sprzedają pod własną marką za ułamek ceny .... W pompie tak jak w klimie Split najważniejsza jest sprężarka. Sprężarkę robi tylko kilka firm. reszta to obudowa , elektronika i naklejka producenta ... tak samo jak z rekuperatorami ... Silniki robi kilka firm , wymienniki tez kilka firm a później tylk obudowa i elektronika i możemy mieć "własny" rekuperator ... Samochody za 100tys ? W większości kupuje się dla "prestiżu' i aby sąsiadowi szczęka opadła i aby zazdrościł ... W wiekszości kupuje się dla "lansu" bo wcale czym droższy samochód nie mniej awaryjny a często odwrotnie , ze względu na mnóstwa elektroniki jest awaryjny a ceny napraw są bardzo wysokie (bo to samochód z wyższej półki , więc ceny części i napraw też ..) Ja palę ekogroszkiem i jestem zadowolony z kosztów utrzymania a dodatkowo dąże do jeszcze obniżenia kosztów i sądze że jestem za dobre drodze , bo nastepny sezon sądzę że przejdę na miał i koszty mi jeszcze spadną ... Podaj mi ile obecnie zużywa Ci prądu pompa na dobę. Chodzi o zużycie pradu za ostatnie powiedzmy 3 dni. Pytam bo mam zblizone do Ciebie ocieplenie i powierzchnię i chciałbym wiedzieć na jakie koszty pradu muszę się przygotować ... Tylko proszę o szczerość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 26.01.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie wg forumowych sprzedawców kotłów na ekogroszek. Z tego co czytam wcisnęli już parę kotłów zielonym inwestorom do domów 100m2 i 120m2 bardzo dobrze ocieplonych i to co najzabawniejsze,jeden z nich ma podłogówkę z rozstawem 10cm i z siłownikami w każdym pomieszczeniu czyli ogrzewanie strefowe przy węglu Człowieku skoncentruj się na sobie, po to jest tak zrobione, żeby mieć alternatywę w przyszłości jeśli będę mieć inne ogrzewanie. Nie narzekam, nie płaczę jest ok. Dosyp drewna do kominka i zamknij w końcu ten dziub bo działasz mi na nerwy. Miałeś uciekać z forum, ale widzę, że wznowa choroby jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deysi 26.01.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Człowieku skoncentruj się na sobie, po to jest tak zrobione, żeby mieć alternatywę w przyszłości jeśli będę mieć inne ogrzewanie. Nie narzekam, nie płaczę jest ok. Dosyp drewna do kominka i zamknij w końcu ten dziub bo działasz mi na nerwy. Miałeś uciekać z forum, ale widzę, że wznowa choroby jest. Niektórzy nie rozumieją po prostu o czym jest wątek i napędzają masz rację-dokladnie tak jak mi ostatni fachura powiedział decyzje wyboru kotła zostawia inwestorowi a on przygotuje instalacje tak zeby pasowała zarówno pod gaz jak i pod paliwa stałe gdyby sie cos odmieniło bo róznie w życiu bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Niektórzy nie rozumieją po prostu o czym jest wątek i napędzają masz rację-dokladnie tak jak mi ostatni fachura powiedział decyzje wyboru kotła zostawia inwestorowi a on przygotuje instalacje tak zeby pasowała zarówno pod gaz jak i pod paliwa stałe gdyby sie cos odmieniło bo róznie w życiu bywa. Dokładnie ... Po prostu warto mieć tak przygotowaną instalację aby w przyszłości można było w razie czego zmienić źródło zasilania .... Ja mam ekogroszek ale przecież wiadomo że do końca życia nie będę miał , tak jak wielu innych ... Kiedyś większość wymieni kotły na paliwo stałe na kotły gazowe lub na pompy ... Jak dla mnie mam ten komfort że nie muszę od razu kupować. , mogę "przeczekać" i poczekać na niższe ceny i urządzenia o wyższej sprawności ... A ta tendencja (poprawa COP , większa energooszczędność i niższe ceny) są niemalże pewne ... Czym większe zainteresowanie i czym produkt robi się łatwiej dostępny i dla szerszej grupy ludzi tym ceny niższe ... Nie wiem więc po co ta "krucjata" aby wszystkim nawrócić i aby kupili pompy ... Ci co mają kotły na gaz i paliwo stałe jeśli one działają poprawnie to ich nie wywalą , bo była by to głupota i marnotrawstwo kasy , a wymienią jak im się one rozsypią ... To znaczy żartuję , wiem po co ta "krucjata: ... Jak ktoś powiedział ... Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o PIENIĄDZE ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ... Kiedyś większość wymieni kotły na paliwo stałe na kotły gazowe lub na pompy ... ... ... Generalizowanie w tym kierunku to zła droga ale zgadzam się - większość ŚWIADOMYCH - TAK, tylko że to mniejszość w całym zbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 26.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ale tego ten chory człowiek uzależniony od internetu nie rozumie. Po co mam zamykać się na jeden system ogrzewania jak nie wiem, co przyszłość przyniesie. Narazie jest ok nie narzekam. Cena popmy gruntowej kosztowała by mnie drugie tyle co wydałem i to nie podlega żadnej dyskusji. Po cichu liczę na gaz w przyszłości, ale to jest tylko takie gdybanie w chwili obecnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.01.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-dom-110-140-m2-i3894007120.html O ile drożej od Twojego śieciucha,który nie nadaje się do Twojego domu ? 6 tys.zł ? Rozbój w biały dzień ... Za urządzenie które konstrukcyjnie jest w 100% zwykłym klimatyzatorem typu SPLIT płacić 15x więcej ... Ale widać za nazwę "pompa" i dla lansu ludzie są w stanie zapłacić dużo , ku radości producentów ... Mało kto kupuje , bo ceny z kosmosu , ceny z kosmosu to mało kto kupuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.01.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-dom-110-140-m2-i3894007120.html O ile drożej od Twojego śieciucha,który nie nadaje się do Twojego domu ? 6 tys.zł ? No rewelacja. Wydajność w KW przy -15st zewn. 2,2KW:bash: Mój czajnika na herbatę ma więcej:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jaki dylemat gaz czy węgiel? Oczywiście że gaz, budowa nowych domów ogrzewanych węglem już dawno powinna być u nas zakazana.A co do pomp to podrożały po wzroście kursu walut. Waluty stanieją to i pompy stanieją. Niestety ale złożenie nawet samemu PC to koszt około 8tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Rozbój w biały dzień ... Za urządzenie które konstrukcyjnie jest w 100% zwykłym klimatyzatorem typu SPLIT płacić 15x więcej ... Ale widać za nazwę "pompa" i dla lansu ludzie są w stanie zapłacić dużo , ku radości producentów ... Mało kto kupuje , bo ceny z kosmosu , ceny z kosmosu to mało kto kupuje ... Jeśli według Ciebie jest to zwykły klimatyzator typu Split, to kup sobie takowy. W miarę dobry kosztuje ok 3tys zł i spróbuj nagrzać nim Swój dom. Powodzenia:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ale jeszcze taki dylemat odnośnie gazu. Wczoraj było u nas -17, sąsiad ma gaz i w tym mrozie zasuwał z taczką i woził drewno do domu. I tak często bywa. Ogrzewam gazem, a tak przy okazji spaliłem 10m3 drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 No rewelacja. Wydajność w KW przy -15st zewn. 2,2KW:bash: Mój czajnika na herbatę ma więcej:lol2: Boże, co za dyletant.... Ona tyle POBIERA pradu. Przy -15 oddaje 5.9kW I wyobraź sobie, są domy, którym to wystarcza Inaczej - odpowiedni "czajnik" potrafi ogrzać taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 26.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Ale jeszcze taki dylemat odnośnie gazu. Wczoraj było u nas -17, sąsiad ma gaz i w tym mrozie zasuwał z taczką i woził drewno do domu. I tak często bywa. Ogrzewam gazem, a tak przy okazji spaliłem 10m3 drewna Bo jak gazowcom idzie 10 m3 gazu na dobe, to dla podobnych domow np. kablarzom idzie 40 kWh i jeszcze cieplej maja. Tak jest... przynajmniej na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 26.01.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 adamie słodowy nie musisz mi wklejać linków do allegro bo mnie to nie interesuje. Koszt kompletnego systemu nie wykonanego moim rękami tyko rękami instalotora przy pompie gruntowej jest dwa razy większy. Skończ już pierdolićć jedne i te same bzdury. Kasuj posty i znikaj z forum bo się czytać tego nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jak ktoś jest centusiem, to niezaleznie, czy ogrzewa prądem, pompą, czy gazem szalejący licznik go przerazi.Jak spalam w akualnie zamieszkałym domu około 17m3 gazu na dobę, przy tej temperaturze pewnie ponad 23-24, ale kominek odpalam tylko na weekend i w ciagu dnia robię cztery kursy z koszyczkiem po drewno.Na pewno dla oszczędnosci, bo gaz grzeje tylko cwu, ale też dla przyjemnosci, bo ogień w kominku na weekend to przyjemnosć.W tygodniu pracujacym nie chce mi sie z tym bawić, niezależnie od tego, co za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 26.01.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mnie interesuje gruntowa nie powietrzna. Czy Ty musisz zawsze wklejać to co jest dla Ciebie wygodne i potwierdzać to, że jesteś krętaczem ? Ta pompa już jest na wstępie ponad dwa razy droższa... od mojego kotła. Cena gruntowej z odwiertami itp. mogłaby zwalić z nóg. Chłopie nie wmawiaj że białe jest czarne i na odwrót. Póki co są to systemy za drogie i skończyłem z Tobą dyskusję. Może za 10 lat jak pisał Kaszpir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts