Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat gaz czy węgiel

Deysi

Recommended Posts

Mnie interesuje gruntowa nie powietrzna. Czy Ty musisz zawsze wklejać to co jest dla Ciebie wygodne i potwierdzać to, że jesteś krętaczem ? Ta pompa już jest na wstępie ponad dwa razy droższa... od mojego kotła. Cena gruntowej z odwiertami itp. mogłaby zwalić z nóg. Chłopie nie wmawiaj że białe jest czarne i na odwrót. Póki co są to systemy za drogie i skończyłem z Tobą dyskusję. Może za 10 lat jak pisał Kaszpir.

Nie mam pojęcia jaki masz dom i kocioł, ale opisze ci coś na moim i kolegi przykładzie.

Oboje budowaliśmy się w tym samym czasie. Nasze domy są bardzo podobne i mają podobny metraż. Ja wybrałem PC on kocioł na groch z podajnikiem. I teraz ceny.

Ja

-PC 10tyś.

-odwierty 10tyś.

-kotłownia ze zbiornikami (mam dwa bo jeden duży się nie mieścił) 7tyś.

On

-Kocioł Klimosza 10tyś.

-kotłownia 7tyś.

-komin z obróbką 5tyś.

Dodajmy jeszcze, że jego kocioł potrzebuje kilku dodatkowych m2 kotłowni. Każdy m2 to około 2,5tyś.

No i mamy kwotę niemal identyczną.

U ciebie jest inny problem, ty już raz kasę wydałeś. Teraz przechodząc na PC wydasz ją drugi raz.

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, gdzieś zatraciliśmy sens dysputy. Wałkowanej zresztą wiele razy.

Dom 140 m2 wybudowany wg. aktualnych norm to zapotrzebowanie 12 - 13 000 kWh/rok.

Różnice gaz, pellet, ekogroszek, propan i co tam jeszcze to 10 - 12 gr/kWh, a więc 100 - 120 zł/m-c.

Dom < 50 kWh/m2 to różnice jeszcze mniejsze.

Jak napisał Liwko coraz bardziej istotny jest koszt systemu i stopa zwrotu.

Tylko który inwestor tak myśli. Wszyscy jesteście weteranami FM i z pewnością obserwujecie zdziwienie wobec takiego sposobu podejścia do tematu u szukających wsparcia dla swoich pomysłów.

I moje osobiste zdanie.

Dla takich kwot miesięcznie/rocznie żadna siła nie zmusi mnie do wyboru ogrzewania na paliwo stałe. Zbyt cenię sobie wygodę, choćby nie wiem jak było czysto i bezobsługowo.

Bez złośliwości, ale akurat się nawinęło i nie mogłem się powstrzymać.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223379-W%C4%99giel-dziwnie-si%C4%99-spala-co-robi%C4%99-%C5%BAle-a-mo%C5%BCe-to-wina-w%C4%99gla.

Najciekawsza jest sygnatura.

Dobre:yes: Na prawdę dobre:yes:

Jeszcze niedawno miałem podobne problemy. Na szczęście uwierzyłem, ze można inaczej;)

Bez złośliwości, ale akurat się nawinęło i nie mogłem się powstrzymać.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223379-W%C4%99giel-dziwnie-si%C4%99-spala-co-robi%C4%99-%C5%BAle-a-mo%C5%BCe-to-wina-w%C4%99gla.

Najciekawsza jest sygnatura.

nie mogłem się powstrzymać i musiałem tam skrobnąć co nie co ;)

a ten i tak nie załapał o co chodzi :bash:

...

-komin z obróbką 5tyś...

Dodajmy jeszcze, że jego kocioł potrzebuje kilku dodatkowych m2 kotłowni. Każdy m2 to około 2,5tyś...

Skąd Wy bierzecie te ceny/kwoty?

Cenie sobie to forum ale teraz kiedy jestem na etapie wykończeniowki i sporo mam juz za sobą wiem, ze wielu forumowiczow nagina prawdę...5tys za komin?Ja mam dwa wykończone w klinkierze za ta cenę.

m2 kotłowni 2,5tys???powierzchni nieuzytkowej?Wedlug tego wyliczenia moj garaz 32m2 w bryle domu powinien kosztować 80tys... wnioski pozostawiam nowym inwestorom. Ps Moj dom nie bedzie ogrzewany węglem;)

...m2 kotłowni kosztuje podobnie jak m2 salonu, w czym widzisz różnice? Musi być fundament, muszą być ściany, musi być dach, muszą być jakieś płytki żeby łatwiej się syf sprzątało. Kosztuje podobnie.

Hmmm...podobnie,co?

No to liczymy buduje dom o niskim zapotrzebowaniu w ciepło ok 145m2 po podłodze plus garaz w bryle ok32m2. Planuje sie zamknac w ok 375-400tys. Na dzień dzisiejszy juz wiem ze jest to osiągalne...

Teraz łopatologicznie tłumaczą-licząc, jak to ujołes 'po Twoich cenach' czyli 2,5tys/m2 powierzchni nieuzytkowej...budowa gazazu z kotlownia o tej samej powierzchni kosztowalaby ok 440tys... i tu z całym szacunkiem widzę problem.

Gość Arturo72
Hmmm...podobnie,co?

No to liczymy buduje dom o niskim zapotrzebowaniu w ciepło ok 145m2 po podłodze plus garaz w bryle ok32m2. Planuje sie zamknac w ok 375-400tys. Na dzień dzisiejszy juz wiem ze jest to osiągalne...

Teraz łopatologicznie tłumaczą-licząc, jak to ujołes 'po Twoich cenach' czyli 2,5tys/m2 powierzchni nieuzytkowej...budowa gazazu z kotlownia o tej samej powierzchni kosztowalaby ok 440tys... i tu z całym szacunkiem widzę problem.

375tys.zł/145m2(w tym kotłownia)=2,6tys.zł/m2 i tyle średnio kosztuje m2 kotłowni,z której w przypadku braku komina i paliwa stałego można zrezygnować.

Ja nie mam kotłowni,nie mam komina w kotłowni,tam gdzie miała być kotłownia,bez dodatkowych kosztów mam pralnio-suszarnie o pow.6,9m2.

Edytowane przez Arturo72

Metry to metry. Tak jak pisałem, jak budujesz to nie robisz żadnej różnicy. Dopiero wykończenie jest inne. Ale kotłownia to też nie same gołe ściany bez tynku.

Jeszcze należy o czymś wspomnieć. Kotłownia węglowa to tylko kotłownia węglowa. U mnie w pomieszczeniu gdzie stoi pompa jest jeszcze pralnia i suszarnia, więc lepiej można takie pomieszczenie wykorzystać.

Hmmm...podobnie,co?

Dżizas, apteka? Przecież wiadomo że ta kwota to "około", licz sobie 2tyś, licz sobie 3tyś., licz sobie ile chcesz. Budując ze szwagrem zbudujesz taniej, budując z drogą firmą zbudujesz drożej, ale gdzieś na końcu budowy policzysz swoje m2, podzielisz, i wyjdzie ci ten przybliżony koszt m2.

Metry to metry. Tak jak pisałem, jak budujesz to nie robisz żadnej różnicy. Dopiero wykończenie jest inne. Ale kotłownia to też nie same gołe ściany bez tynku.

Jeszcze należy o czymś wspomnieć. Kotłownia węglowa to tylko kotłownia węglowa. U mnie w pomieszczeniu gdzie stoi pompa jest jeszcze pralnia i suszarnia, więc lepiej można takie pomieszczenie wykorzystać.

A ja po wywaleniu kotła ekosyfkowego, 3 ton węgla i "oprzyrządowania" do grzebania w syfie:D i wstawieniu pompy, z mojej 10m2 kotłowni zrobiłem sobie siłownię. Teraz zamiast w/w syfu jest tam orbitrek, bieżnia i atlas do ćwiczeń. Cała "kotłownia" pompy zmieściła mi się na 1m2:yes:

Czyste uogolnienie, myslalem, ze dalem Wam to do zrozumienia w ostatnim poscie. Kotlownia, czy jak tam zwal pralnia itp nie kosztuje 2,5tys/m2 ale Wy dalej swoje - bawicie w statystyke... no to moze na innym przykladzie, zartobliwym - wezmy 6latka i 90latka, obaj plci meskiej, liczac po Waszemu statystycznje ich wiek to 48lat....a zaden z nich 'nie może' :p

Czyste uogolnienie, myslalem, ze dalem Wam to do zrozumienia w ostatnim poscie. Kotlownia, czy jak tam zwal pralnia itp nie kosztuje 2,5tys/m2 ale Wy dalej swoje - bawicie w statystyke... no to moze na innym przykladzie, zartobliwym - wezmy 6latka i 90latka, obaj plci meskiej, liczac po Waszemu statystycznje ich wiek to 48lat....a zaden z nich 'nie może' :p

No to wytłumacz mi, czym się różnią m2 kotłowni od innych metrów domu? Budujesz je z papieru? Nie robisz fundamentów i nie przykrywasz ich dachem? Gdzie jest różnica?

Czyste uogolnienie, myslalem, ze dalem Wam to do zrozumienia w ostatnim poscie. Kotlownia, czy jak tam zwal pralnia itp nie kosztuje 2,5tys/m2 ale Wy dalej swoje

A ile kosztował Cie dom w stanie deweloperskim (nawet bez wykończenia podlóg)

Bo wtedy m2 kotlowni kosztował Cie mniej wiecej tyle samo, co m2 salonu, czy sypialni.

Ile to było ?

U mnie w pomieszczeniu gdzie stoi pompa jest jeszcze pralnia i suszarnia, więc lepiej można takie pomieszczenie wykorzystać.

Analogicznie z kotłownia gazową. Czysto, cicho, a i komin murowany zbędny.

Zresztą jak się ktoś uprze kocioł gazowy można wstawić do kuchni lub łazienki.

375tys.zł/145m2(w tym kotłownia)=2,6tys.zł/m2 i tyle średnio kosztuje m2 kotłowni....Ja nie mam kotłowni,nie mam komina w kotłowni,tam gdzie miała być kotłownia,bez dodatkowych kosztów mam pralnio-suszarnie o pow.6,9m2.

Przegladnolem Twoj dziennik, i tak sie zastanawiam jaki jest stosunek koksztow Twojego holu do statystycznej kotowni na forum? Wytykasz ludziom a tymczasem zafundowales sobie 'korytarz' za 36.5 tysiaca zl...

ps. licze po stawkach 'liwko'

Edytowane przez m&m0123