Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat gaz czy węgiel

Deysi

Recommended Posts

Jeszcze raz ci napiszę, ostatni raz. Licz sobie jak chcesz i ile chcesz, ale licz. Wybudowałeś tanio, to masz średnio m2 domu taniej niż ten co wybudował drożej. Ale w obydwu przypadkach te dodatkowe m2 kotłowni należy doliczyć do kosztu całości systemu. O nich najczęściej się zapomina, tak jakby one z nieba spadały.

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przegladnolem Twoj dziennik, i tak sie zastanawiam jaki jest stosunek koksztow Twojego holu do statystycznej kotowni na forum? Wytykasz ludziom a tymczasem zafundowales sobie 'korytarz' za 36.5 tysiaca zl...

ps. licze po stawkach 'liwko'

Widzę,że zaczynasz chwytać.

Tylko, ze korytarz/hall przydaje się, aby skomunikować ze sobą pomieszczenia, zabudować szafami, komodami itp, jest w koncu wybiegiem dla mojej żony, przymierzająćej wdzianko przed wyjsciem do pracy ;)

Fajnie, jak zbyt wiele m2 nie zajmuje, ale czasem ksztalt dzialki wymusza taki projekt, w ktorym który (zwłaszcza w parterówkach) korytarz zajmuje sporo powoerzchni.

Ta powierzchnia jest nawet drozsza, niż sypialni, z uwagi na drozszy materiał wykończenia podłogi.

Płacić trzeba za wszystko. W domach z poddaszem koszt schodów to też koszt materialów, robocizny + miejsca, jakie zajmują.

375tys.zł/145m2(w tym kotłownia)=2,6tys.zł/m2 i tyle średnio kosztuje m2 kotłowni,z której w przypadku braku komina i paliwa stałego można zrezygnować.

Ja nie mam kotłowni,nie mam komina w kotłowni,tam gdzie miała być kotłownia,bez dodatkowych kosztów mam pralnio-suszarnie o pow.6,9m2.

To ja też nie mam kotłowni ;)

Też mam pralnio-suszarnio-spiżarnię , w której przypadkowo jest kocioł na ekogroszek ....

Ci wszyscy "przeciwnicy" kotlowni rozumie że swoje bojlery 300L czy większe i pompy powietrza rekuperator , łącznie ze wszystkimi pompami rozumię że trzymają w salonie w centralnym miejscu zamiast TV :)

Jak zwał tak zwał , masz oddzielne pomieszczenie gdzie masz pompę , bojler , rekuperator i itd ...

Ja w kotłowni mam pralkę , mam też regał (spiżarnia). Tam wykonuje pranie i suszenie. Idealne pomieszczenie , bo jest ciepło i jest świetna wentylacja. Ubrania schną super szybko ...

Przegladnolem Twoj dziennik, i tak sie zastanawiam jaki jest stosunek koksztow Twojego holu do statystycznej kotowni na forum? Wytykasz ludziom a tymczasem zafundowales sobie 'korytarz' za 36.5 tysiaca zl...

ps. licze po stawkach 'liwko'

Decyzje kotłownia z ekogroszkiem kontra PC to decyzje dla ludzi mądrych zawczasu! tzn. dla ludzi którzy na etapie projektu szukali lub zmienili łatwo projekt pod PC niwelując całkowicie m2 na kotłownię albo robią kotłownię wielkości pomieszczenia gospodarczego na szczotki. projekty gotowe temu zaczynają sprzyjać robiąc wszędzie kotłownie z 4m2 na gaz. W projekcie indywidualnym możesz wszystko. Dupa zaś blada jak korownię się już zbuduje lub jest w takim miejscu że i tak trzeba ją zbudować.

Przyzwoita kotłownia na ekogroszek to z 8-9m2 a i więcej nie zaszkodzi na 2 tony ekogroszku. Gdyby zmniejszyć metraż domu to jesteśmy do przodu realnie ok 5-6m2, bo PC tez gdzieś stoi. Te 5-6 m2 w standardzie przeciętnym czyli tanie płytki na podłogę, jakiś tynk na ścianę w bryle domu (ocieplone, otynkowane) to koszt ok 1600 zł.

Razem na kotłowni można oszczędzić realnie 8000-10 000 zł (ta wyższa kwota szczególnie gdy PC umieścimy przy pralni itp to praktycznie zajmie 2m2).

Dobry komin czyli 1 dymowy 1 wentylacyjny, zakończony klinkierem pełnym nie dziurawką i wkład od komina to 4 do 5 tys.

Czyli 12-15 tys można na kotłowni ekogroszku urwać i dołożyć do PC. A to jest dużo, jeśli nie bardzo dużo. Jak ktoś może mieć PC z kolektorem poziomym to praktycznie nie opłaca się wchodzić w ekogroszek (koszt eksploatacji plus komfort).

Chyba, że ktoś idzie po bandzie i zamiast podłogówki ma same grzejniki. Tutaj się wytłumaczyć nie da, ale jak ktoś i tak kładzie podłogówkę .. to PC pozioma się zwraca.

...Te 5-6 m2 w standardzie przeciętnym czyli tanie płytki na podłogę, jakiś tynk na ścianę w bryle domu (ocieplone, otynkowane) to koszt ok 1600 zł...

No i z 2.5tys zrobilo sie 1.6tys... :p Czyzby pompiarze sie mylili :o

Decyzje kotłownia z ekogroszkiem kontra PC to decyzje dla ludzi mądrych...

hmmm... a jak nazwiesz tych, ktorzy zakupili pompe i w miejscu kotlowni wybudowali domek dla pralki za 7x2,5tys (cennik Liwko i Arturo) = 17.5tys?

Co do korytarzy, to chcialem tylko zwrocic uwage, ze osoby, ktore 'najglosniej krzycza' o braku oszczednosci sami nie sa lepsi... skoro oszczedzac to na calego - pralke wstawic do kuchni i zminimalizowac komunikacje... a wtedy pompa za free wyjdzie :p

hmmm... a jak nazwiesz tych, ktorzy zakupili pompe i w miejscu kotlowni wybudowali domek dla pralki za 7x2,5tys (cennik Liwko i Arturo) = 17.5tys?

Co do korytarzy, to chcialem tylko zwrocic uwage, ze osoby, ktore 'najglosniej krzycza' o braku oszczednosci sami nie sa lepsi... skoro oszczedzac to na calego - pralke wstawic do kuchni i zminimalizowac komunikacje... a wtedy pompa za free wyjdzie :p

Powiem ci nawet więcej, policz po 1tyś/m2, mi to dynda.

A co do pomieszczenia gdzie mam PC. Ma ono 5,5m2. Sama PC zajmuje 0,5m2. Do tego wyjście kolektora drugie tyle. W nim oprócz PC znajdują się jeszcze dwa zbiorniki na wodę, pralka, suszarka, kosz na brudy, zlew, stacja uzdatniania wody, miejsce na miotły i mopy. I jest jeszcze przez to wszystko przejście z domu do garażu. Myślę, że są to sensownie wykorzystane m2 pomieszczenia gospodarczego. Specjalnie nie szukałem projektu z dużą kotłownią bo wiedziałem, że będę się ogrzewał prądem, gazem lub PC. Wypadło akurat na PC, co nie ma znaczenia jeżeli chodzi o to pomieszczenie. Gdybym wybrał węgiel, musiał bym wybrać inny projekt lub adoptować swój kosztem innego pomieszczenia. Na szczęście tego nie musiałem robić.

Dlaczego zejście 2,5 do 1,6 tys i sadzisz od razu że pompiarze się mylili. Jak mi gazu na czas nie dociągną to sam tym pompiarzem zostanę ... a mimo to liczę kotłownie po ok 1600zł/2 :)

Tylko ja bym proponował rozpatrywać problem w kategoriach inwestycja w "kotłownie" czyli m2 budynku, piec, zbiornik, komin lub brak, koszty eksploatacji i własny "narzut' za komfort bezobsługowości bo tego w PLN liczyć nie będziemy (jeden pracuje za 15 zł/h inny za 100 zł/h. Dla jednego ekogroszek to siłownia za darmo dla innego udręka i utrata zdrowia) :) )

Co mnie obchodzi czy ktoś ma 8arów działkę i podjazd 30m2 czy 30 arów i podjazd 250m2 (jak ja) i czy za to mogłem kupić PC a może przeznaczyć to na prąd w II taryfie. Bez sensu.

Z sensem za to bym policzył podłogówkę. Jak ktoś jej nie robi bo tego nie czuje, nie ma kasy itp. To jest dodatkowy koszt instalacji PC bo wiadomo że do grzejników ona nie pasuje. Bym też policzył co niektórym kominek. Są owszem osoby co mają kominek niezależnie czy palą PC czy ekogroszkiem, ale są i osoby co robią kominek niby dla ozodoby a myślą o inwestycji w razie godziny W - brak prądu.

Każdy niech sobie sam rozważy. Ja bym robił podłogówkę niezależnie czym palę bo jest to system niskotemperaturowy i idzie w to wpiąć wszystko a potem żeby ją założyć zamiast grzejników to jest zabawy, zaś jakieś grzanie powietrzem mnie nie interesuje. To samo z kominkiem. Nie mam go i mieć nie będę bo mi mebel do czyszczenia za 15-20 tys nie potrzebny. Mebel bo bym w tym nie palił. Za 15-20 tys bo mi tańszy do podłogi za 7 tys i stylu domu nie będzie pasował. Wszystko w temacie.