Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GGWC czy rurowiec?

Recommended Posts

Witam

Zamierzam ogrzewać dom PCi GW z odwiertami pionowymi (3 x 60-65 m), latem mógłbym wykorzystać DZ do obniżenia temperatury powietrza nawiewanego przez req.

Pytanie czy skorzystać z faktu, że glikolowe DZ już i tak będzie, czy może lepiej zrobić rurowca. Rurowiec zimą podgrzewałby wstępnie powietrze i nie byłoby problemu z zamarzaniem wymiennika. GGWC zimą byłoby "zajęte" przez PCi więc tylko latem mogłoby być wykorzystanie przez req. Inną zaletą opcji z GGWC jest fakt, że latem regenerowałoby DZ pompy.

Ile metrów rury i jakiej potrzebne byłoby do wykonania rurowca do req do domu o kubaturze ogrzewanej 509m3 (z obliczeń OZC). Jaki jest koszt takiej rury?

No i właściwie pytanie zasadnicze: jaka wydajność centrali do tej kubatury:

a) bez rurowca, a z GGWC?

b) z rurowcem?

Z góry dziękuję za pomoc

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej nie robić gwc ani do pompy ani do wentylacji - zaoszczędzi Pan kasy - może zrobi Pan izolację domu za to.

A w domu izolowanym - to ppci z bezpośrednim parowanie i skraplaniem - i COP większy i chłodzenie jest latem? Po co wchodzić w technologie z lat 90-tych?

Witam

...Jaki jest koszt takiej rury?

b) z rurowcem?

Z góry dziękuję za pomoc

Najlepiej nie robić gwc ani do pompy ani do wentylacji - zaoszczędzi Pan kasy - może zrobi Pan izolację domu za to.

A w domu izolowanym - to ppci z bezpośrednim parowanie i skraplaniem - i COP większy i chłodzenie jest latem? Po co wchodzić w technologie z lat 90-tych?

:jawdrop:

a jakie było pytanie?

Panie Tomaszu. a jakbym się jednak uparł przt moich planach? Może Pan coś podpowiedzieć w taki przypadku?

Witam

Zamierzam ogrzewać dom PCi GW z odwiertami pionowymi (3 x 60-65 m), latem mógłbym wykorzystać DZ do obniżenia temperatury powietrza nawiewanego przez req.

Pytanie czy skorzystać z faktu, że glikolowe DZ już i tak będzie, czy może lepiej zrobić rurowca. Rurowiec zimą podgrzewałby wstępnie powietrze i nie byłoby problemu z zamarzaniem wymiennika. GGWC zimą byłoby "zajęte" przez PCi więc tylko latem mogłoby być wykorzystanie przez req. Inną zaletą opcji z GGWC jest fakt, że latem regenerowałoby DZ pompy.

Ile metrów rury i jakiej potrzebne byłoby do wykonania rurowca do req do domu o kubaturze ogrzewanej 509m3 (z obliczeń OZC). Jaki jest koszt takiej rury?

b) z rurowcem?

Z góry dziękuję za pomoc

By zabezpieczyć centralę przed zamarzaniem (oczywiście jak takiego układu nie ma centrala), wystarczy 6m2 wymiennika max 10m2 czyli 10-15mb kanału fi 200mm

Najczęściej zamarza odprowadzenie kondensatu, na to gwc nie pomoże.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

A założymy się Panie TB że GGWC pomaga . Moje GGWC nawet przy -15 C przy wydatku 450m3 /h dawało przed reku od 0 do 2 C.
Mogę wiedzieć w czym pomaga? Przecież napisałem, że do rozmrażania wystarczy 10mb. Piszemy tu o domach jednorodzinnych - Zimą 450 m3/h to wentylacja dla 12-15 osób a to należy traktować jako wyjątek nie regułę

Faktycznie 450m3 zimą załączam przy gościach ale zdarzyło się i dało radę . GGWC daje w zimie komfort niekorzystania z nagrzewnicy przed reku , a latem schładza powietrze ( co w połaczeniu z izolacją, roletami, chłodzoną PC PW podłogą zastępuje z powodzeniem klimę ). PS zapraszam do siebie panie TB ( nic wirtualnego - realny dom - info na priv ).

Faktycznie 450m3 zimą załączam przy gościach ale zdarzyło się i dało radę . GGWC daje w zimie komfort niekorzystania z nagrzewnicy przed reku , a latem schładza powietrze ( co w połaczeniu z izolacją, roletami, chłodzoną PC PW podłogą zastępuje z powodzeniem klimę ). PS zapraszam do siebie panie TB ( nic wirtualnego - realny dom - info na priv ).
To też jest Pan wyjątkiem - wielu ma gwc, ale nie spotkałem nikogo kto by stwierdził " z powodzeniem zastępuje klimę"

Po pierwsze, że moc chłodnicza za mała

Po drugie - rozłożona owa moc na wszystkie pomieszczenia - nawet te od północy , po czwarte brak automatyki temperaturowej.

_ Zapewne Panu poprawia mikroklimat, ale nie zastąpi klimy i to z powodzeniem.

Ma Pan dom izolowany ( zużycie do 30kWh/m2 rocznie)?

Po co Panu to gwc?

- do chłodzenia

- zabezpieczenia przed zamarzaniem

- Jaką i gdzie będzie miał Pan centralę?

latem do lekkiego schłodzenia

zimą do zabezpieczenia przed zamarzaniem ale również do wstępnego podgrzania celem poprawy efektywności instalacji

req będzie na strychu lub w piwnicy. proejkt domu oraz WM jest w moich postach w wątku pt. "Dobór kanałów do WM z req". temat dzisiejszy łatwy do odnalezienia

To też jest Pan wyjątkiem - wielu ma gwc, ale nie spotkałem nikogo kto by stwierdził " z powodzeniem zastępuje klimę"

Po pierwsze, że moc chłodnicza za mała

Po drugie - rozłożona owa moc na wszystkie pomieszczenia - nawet te od północy , po czwarte brak automatyki temperaturowej.

_ Zapewne Panu poprawia mikroklimat, ale nie zastąpi klimy i to z powodzeniem.

Ma Pan dom izolowany ( zużycie do 30kWh/m2 rocznie)?

Drogi TB czytaj ze zrozumieniem . Gdzie ja napisałem że GGWC zastępuje SAM z powodzeniem klimatyzację ??? Napisałem w połączeniu z izolacją, roletami i chodzeniem podłogi PC PW . AMEN

latem do lekkiego schłodzenia

zimą do zabezpieczenia przed zamarzaniem ale również do wstępnego podgrzania celem poprawy efektywności instalacji

req będzie na strychu lub w piwnicy. proejkt domu oraz WM jest w moich postach w wątku pt. "Dobór kanałów do WM z req". temat dzisiejszy łatwy do odnalezienia

To o czym pisać? Kanały dobiera się do reku. GWC dobiera się do reku. Jaka będzie moc chłodnicza - zależy od reku. Czy potrzeba gwc do rozmrażania - zależy od reku... W Norwegii GWC są wykluczone a reku nie zamarzają.

Pozdrawiam

To o czym pisać? Kanały dobiera się do reku. GWC dobiera się do reku. Jaka będzie moc chłodnicza - zależy od reku. Czy potrzeba gwc do rozmrażania - zależy od reku... W Norwegii GWC są wykluczone a reku nie zamarzają.

Pozdrawiam

skoro taka jest kolejność działań to proszę o pomoc w doborze centrali. na początek jej wydajność tak żeby wystarczyła do mojej kubatury, 4 osób, żeby instalacja była niesłyszalna co najmniej na 50% wydatku, nie przesuszała zanadto powietrza. Późmiej skupimy się na marce i opcjach typu: wentyle DC, wymiennik przeciwprądowy.

Będzie pkt wyjścia i wtedy zaatanowimy się nad GWC i rodzajen kanałów

Wymienniki przeciwprądowe się nie sprawdziły - duże opory i i nie najlepsza sprawność - właściwie poza jedną firmą nikt ich nie produkuje. Wynika to z właściwości wymiany ciepła powietrze powietrze - wymiennik rozbudowuje się w szerz nie wzdłuż . RS 160.jpg Najlepsze są wymienniki krzyżowo przeciwprądowe .

Wentylatory DC - to też już przeżytek - cichsze i mniej awaryjne są AC/EC i biorą jeszcze mniej prądu.

Do tego automatyczny bypass - najlepsze Belimo ( Szwajcaria ) wydajność - jak do GWC to ciche 700m3/h z możliwością ustawienia niesłyszalnych zupełnie 150m3/h - do tego może Pan sobie zakopać 50m rury

Montuj GWC i się nie zastanawiaj. Surgi napisał Ci czemu, ja mając rurowca tylko potwierdzę. Specjalnie poszedłem, aby sprawdzić jaką mam temperaturę na wlocie z podłogi w kotłowni. +5 stopni, na zewnątrz mamy w tej chwili -10. Czy to glikol czy rura, zależy od gleby i warunków związanych z wodą.