mirek118 21.01.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Montuj GWC i się nie zastanawiaj. Surgi napisał Ci czemu, ja mając rurowca tylko potwierdzę. Specjalnie poszedłem, aby sprawdzić jaką mam temperaturę na wlocie z podłogi w kotłowni. +5 stopni, na zewnątrz mamy w tej chwili -10. Czy to glikol czy rura, zależy od gleby i warunków związanych z wodą. GWC będę montował. Pytanie jest czy wykorzystać DZ od PCi GW jako GGWC? Ale wówczas korzystałbym z niego tylko latem do schłodzenia powietrza. Zimą DZ byłoby "zajęte" przez PCi. Atutem byłaby regeneracja DZ latem. Druga opcja to zrobienie rurowca i korzystanie z takiego GWC zarówno latem jak i zimą. Pytanie dodatkowe do opcji GGWC: jaki jest koszt chłodnicy kanałowej, sterowania, pompy obiegowej? Pytania dodatkowe do opcji z rurowcem: Ile metrów rury musiałbym zakopać? Co to jest za rura i jaki jest jej koszt? Jaki koszt przepustnicy sterowanej automatycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.01.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ja jedynie o rurze mogę napisać. U siebie mam 48m fi 200 pomarańczowej, z czego 35 pod domem. Koszt około 2000 zł, ale to kilka lat temu. O jaką przepustnicę chodzi? O bypass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 22.01.2014 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja jedynie o rurze mogę napisać. U siebie mam 48m fi 200 pomarańczowej, z czego 35 pod domem. Koszt około 2000 zł, ale to kilka lat temu. O jaką przepustnicę chodzi? O bypass? a jakiej wydajności masz reku? przepustanica - mam na myśli ten element instalacji ktory auromatycznie przełącza pomiedze czerpnią z GWC a normalną czerpnią. w okresach przejściowych moze byc korzystniej ominąć GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jeszcze raz napiszę... rury kanalizacyjne nie przeszły atestów do wentylacji. Nie chodzi o to, że nie były badane pod tym kątem, tylko o to, że były badane i nie spełniają wymogów. Też robiłem kiedyś na takich rurach. Nie znaczy to, że są szkodliwe, ale mogą być. Kanały wentylacyjne wykonuje się z materiałów czystych, bez udziału recyklingu! W kanałach kanalizacyjnych PE (polietylen) czy do kabli http://arot.wavin.com/master/master.jsp?products=products&middleTemplateName=oc_middle_system_detail_I&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305454655&c=products&p=/Assortments/026/026/External_026_RD_Products/300/120/205 mogą być szkodliwe materiały odpadowe z recyklingu - czyli po prostu ze śmietnika. Nie spotkałem nikogo kto by robił nawiew na kanałach AROT a przecież to te same kanały z PE co Termokontrol czy Uniflex - Kanały kanalizacyjne robi WAWIM - AROTa też! Rury wawimu - nie przeszły przez testy! http://arot.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305449993&middleTemplateName=oc_middle_service_sub&bmLocale=plKanał 75/63mm PE - kosztuje 6zł/m i jest od tego 40% rabatu - można ryzykować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 a jakiej wydajności masz reku? przepustanica - mam na myśli ten element instalacji ktory auromatycznie przełącza pomiedze czerpnią z GWC a normalną czerpnią. w okresach przejściowych moze byc korzystniej ominąć GWC... Centrali do dzisiaj nie zamontowałem : ). Działa to wszystko na dwóch wentylatorach sterowanych płynnie. Po prostu przy takim efekcie stwierdziłem, że jest to mało opłacalne. Twoja "przepustnica" to bypass montowany w większości central. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 ..... Nie chodzi o to, że nie były badane pod tym kątem, tylko o to, że były badane i nie spełniają wymogów. .... Nie znaczy to, że są szkodliwe, ale mogą być. .......! Prosiłbym o jakiś czynny link do tych badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Prosiłbym o jakiś czynny link do tych badań. Przecież nie dostały aprobaty! To skąd Panu wytrzasnę? Kanały kanalizacyjne i AROT - osłonowe - robi ten sam producent WAWIM - Już było tu na forum o stosowaniu osłonowych 75mm zamiast wentylacyjnych - wzrokowo i materiałowo sie niczym nie różnią! Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Aprobata, licencja, norma, atest....Zakazane nie są w takim razie, może na razie nikt o zakaz nie występował? Nie twierdzę że mam rację, szukam od początku dyskusji na tym forum linków do badań, które jasno określą że pomarańczowa rura jest szkodliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.01.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Aprobata, licencja, norma, atest....Zakazane nie są w takim razie, może na razie nikt o zakaz nie występował? Nie twierdzę że mam rację, szukam od początku dyskusji na tym forum linków do badań, które jasno określą że pomarańczowa rura jest szkodliwa. witam jeżeli montujesz u siebie - Twoja sprawa - "wolnoć Tomku w swoim domku":p natomiast nie możesz zamontować materiałów bez atestu, nie przewidzianych do danych zastosowań, u Klienta pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2014 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 22.01.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Pytanie dodatkowe do opcji GGWC: jaki jest koszt chłodnicy kanałowej, sterowania, pompy obiegowej? Ja sie nad tym zastanawialem i wyszlo mi: - chlodnica ok 800 - 1000 zl - rura niebieska 150m + jej wkopanie (+/- 1500zl) - sterowanie 300 - 500 zl - pompa obiegowa (do wody a nie do glikolu) ok 150 zl - glikol + inne drobiazgi (dla rownego rachunku) - 350 zl Razem ok 3500 zl (ogolnie szacujac). Jak zamienisz GGWC na grzalke do podgrzewania reku w mrozy, to 3500zl starczy Ci na prad na 25 lat lub dluzej (GGWC do dzialania tez potrzebuje pradu do pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Mirek118 montuje u kogoś? Jemu odpowiadałem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja sie nad tym zastanawialem i wyszlo mi: - chlodnica ok 800 - 1000 zl - rura niebieska 150m + jej wkopanie (+/- 1500zl) - sterowanie 300 - 500 zl - pompa obiegowa (do wody a nie do glikolu) ok 150 zl - glikol + inne drobiazgi (dla rownego rachunku) - 350 zl Razem ok 3500 zl (ogolnie szacujac). Jak zamienisz GGWC na grzalke do podgrzewania reku w mrozy, to 3500zl starczy Ci na prad na 25 lat lub dluzej (GGWC do dzialania tez potrzebuje pradu do pompy). Gdy obliczałem swoje GWC glikol wychodził mnie dwukrotnie więcej, ale ja rury układałem na etapie zasypywania piaskiem fundamentów. Kopanie pod rurę fi 200, a pod niebieską rurkę robi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Aprobata, licencja, norma, atest....Zakazane nie są w takim razie, może na razie nikt o zakaz nie występował? Nie twierdzę że mam rację, szukam od początku dyskusji na tym forum linków do badań, które jasno określą że pomarańczowa rura jest szkodliwa. Skoro nie Uzyskała aprobaty do wody pitnej i wentylacji! Podobnie jak kanały AROT Wie Pan czym się różnią (poza ceną) te kanały 75/63mm od tych: Brak aprobaty technicznej czyli dopuszczenia - Jeszcze raz wyjaśnię - materiał z recyklingu to opakowania po olejach, klejach, lakierach, chemikaliach... nie muszą być szkodliwe, ale mogą - jak się trafi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja sie nad tym zastanawialem i wyszlo mi: - chlodnica ok 800 - 1000 zl - rura niebieska 150m + jej wkopanie (+/- 1500zl) - sterowanie 300 - 500 zl - pompa obiegowa (do wody a nie do glikolu) ok 150 zl - glikol + inne drobiazgi (dla rownego rachunku) - 350 zl Razem ok 3500 zl (ogolnie szacujac). Jak zamienisz GGWC na grzalke do podgrzewania reku w mrozy, to 3500zl starczy Ci na prad na 25 lat lub dluzej (GGWC do dzialania tez potrzebuje pradu do pompy). Za tyle może Pan założyć invertorową pompę ciepła - da więcej chłodu, dogrzeje i podobnie weźmie kWh co centrala na 500m3 -700m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jeszcze raz wyjaśnię - materiał z recyklingu to opakowania po olejach, klejach, lakierach, chemikaliach... nie muszą być szkodliwe, ale mogą - jak się trafi! Też prosiłbym o link lub źródło, gdzie znajdują się dane dotyczące wykonywania pomarańczowych rur z opakowań po klejach, lakierach itp. Z pewnością pomoże to wielu forumowiczom w podjęciu słusznej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Też prosiłbym o link lub źródło, gdzie znajdują się dane dotyczące wykonywania pomarańczowych rur z opakowań po klejach, lakierach itp. Z pewnością pomoże to wielu forumowiczom w podjęciu słusznej decyzji. Ale źródłem materiału do recyklingu jest śmietnisko. Proszę link - http://www.plastech.pl/katalog-firm/Dom-Recyklingu,f9415 strzykawki, chemia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Proszę nie mydlić oczu, tylko konkretnie napisać skąd wynika Pańska wiedza o produkowaniu pomarańczowej rury z odpadów ze śmietnika. Przydałby się jakiś dowód rzeczowy, nie tylko dla mnie, ale i dla Pana, aby nie zostać znowu nazwanym forumowym trollem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Proszę nie mydlić oczu, tylko konkretnie napisać skąd wynika Pańska wiedza o produkowaniu pomarańczowej rury z odpadów ze śmietnika. Przydałby się jakiś dowód rzeczowy, nie tylko dla mnie, ale i dla Pana, aby nie zostać znowu nazwanym forumowym trollem. Wiedza TBjest taka jak jest ON TO PO PROSTU WIE Tak jak spojrzy na dom i już wie czy jest izolowany czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Wiedza TBjest taka jak jest ON TO PO PROSTU WIE Tak jak spojrzy na dom i już wie czy jest izolowany czy nie Pytam go bo to człowiek z wiedzą, ale czasem go poniesie wena pisania. PCV-U faktycznie może być szkodliwe, ale tylko jeśli byśmy je ścierali i połykali lub wdychali ten pył. Tak przynajmniej kiedyś wyczytałem w podsumowaniu badań. Mamy ten polimer wszędzie, w opakowaniach, meblach, oknach, strzykawkach i choliba wie gdzie jeszcze. Spece od kominków twierdzą że umrę od wełny kominkowej, spece od murarki że padnę od związków w gazobetonie, ci od zwykłej cegły mówią, że od promieniowania z gliny, a spece od wody mówią, że zwykła pompa z chin rozłoży mnie rakiem, hehe. Wracając do tematu, bardziej bym się obawiał związków zawartych w powietrzu śmierdzącym dymem od sąsiada niż tym czy moja rura pod domem jest wstanie mnie zabić. Mieszkałem 20 lat w bloku z podłogami nasiąkniętymi fenolem. Do dzisiaj stare przedmioty z tamtych lat posiadają ten specyficzny zapach. Tego związku chyba nic nie przebije : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 22.01.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Za tyle może Pan założyć invertorową pompę ciepła - da więcej chłodu, dogrzeje i podobnie weźmie kWh co centrala na 500m3 -700m3/h. ale nie załatwi wentylacji. czy też będzie wentylować dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts