mirek118 22.01.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jeszcze raz napiszę... rury kanalizacyjne nie przeszły atestów do wentylacji. Nie chodzi o to, że nie były badane pod tym kątem, tylko o to, że były badane i nie spełniają wymogów. Też robiłem kiedyś na takich rurach. Nie znaczy to, że są szkodliwe, ale mogą być. Kanały wentylacyjne wykonuje się z materiałów czystych, bez udziału recyklingu! W kanałach kanalizacyjnych PE (polietylen) czy do kabli http://arot.wavin.com/master/master.jsp?products=products&middleTemplateName=oc_middle_system_detail_I&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305454655&c=products&p=/Assortments/026/026/External_026_RD_Products/300/120/205 mogą być szkodliwe materiały odpadowe z recyklingu - czyli po prostu ze śmietnika. Nie spotkałem nikogo kto by robił nawiew na kanałach AROT a przecież to te same kanały z PE co Termokontrol czy Uniflex - Kanały kanalizacyjne robi WAWIM - AROTa też! Rury wawimu - nie przeszły przez testy! http://arot.wavin.com/master/master.jsp?FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305449993&middleTemplateName=oc_middle_service_sub&bmLocale=pl Kanał 75/63mm PE - kosztuje 6zł/m i jest od tego 40% rabatu - można ryzykować ! to niech Pan w końcu rzuci konkretną nazwą, typem kanału, który wg Pana nadaje się na GWC rurowe zakopane w ziemi. Chciałbym wygooglować cenę i oszacować koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 22.01.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja sie nad tym zastanawialem i wyszlo mi: - chlodnica ok 800 - 1000 zl - rura niebieska 150m + jej wkopanie (+/- 1500zl) - sterowanie 300 - 500 zl - pompa obiegowa (do wody a nie do glikolu) ok 150 zl - glikol + inne drobiazgi (dla rownego rachunku) - 350 zl Razem ok 3500 zl (ogolnie szacujac). Jak zamienisz GGWC na grzalke do podgrzewania reku w mrozy, to 3500zl starczy Ci na prad na 25 lat lub dluzej (GGWC do dzialania tez potrzebuje pradu do pompy). u mnie ten koszt wyglądałby inaczej tzn. DZ i tak będę miał od pompy ciepła, więc odpadnie z kosztorysu rurka i jej zakopanie oraz glikol. Zostaje: chłodnica, pompa obiegowa, sterowanie i zawór 3/2 drożny, czyli około 1500 zł + korzyść z regeneracji DZ latem. Koszt mniejszy niż u Ciebie, ale z tego co wiem efekt chłodzenia mizerny także jeszcze to przemyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.01.2014 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 to niech Pan w końcu rzuci konkretną nazwą, typem kanału, który wg Pana nadaje się na GWC rurowe zakopane w ziemi. Chciałbym wygooglować cenę i oszacować koszt już podawał http://www.went-dom.pl/produkty/rekuperacja/gwc/gwc_rurowe/wymiennik_gruntowy_gwc_vallox/rura_kolektora_gruntowego_50mb/#t_0_0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 to niech Pan w końcu rzuci konkretną nazwą, typem kanału, który wg Pana nadaje się na GWC rurowe zakopane w ziemi. Chciałbym wygooglować cenę i oszacować koszt Jak już pisałem - nie widzę dla gwc ekonomicznego uzasadnienia - gdy centrale są niezamarzające i z 90% odzyskiem ciepła. Dla central 60-70% owszem. Co do lata - To po co "rozbijać" i tak małe chłodzenie na wszystkie pokoje, gdy jest ono konieczne w jednym czy dwóch pomieszczeniach? Co do kanałów kanalizacyjnych... napisałem tylko, że kanały WAWIMU (pomarańczowe kanalizacyjne i osłonowe kablowe AROT ) nie dostały zezwolenia na stosowanie do wentylacji. Kiedyś się na nich gwc robiło - dziś można tylko samemu. Jeszcze raz - to nie jest tak, że badań nie było, tylko, że badań nie zaliczyły. A linki... nie ma czegoś takiego jak certyfikat niedopuszczalności. Nie publikuje się co było nie tak. Po prostu nie ma certyfikatu higienicznego i tyle. Mogę tylko domniemywać, że ponieważ maszyny są te same, materiał ( PE) ten sam, a jedyna różnica polega na tym, że kanały kanalizacyjne i osłonowe są robione z udziałem PE z recyklingu a wentylacyjne nie, to właśnie zanieczyszczenia były przyczyną nie przejścia certyfikacji. Co wcale nie znaczy, że indywidualnie nie może Pan podważyć tych badań i sobie gwc z kanalizy i instalację z rur osłonowych zrobić- będzie znacznie taniej. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 już podawał http://www.went-dom.pl/produkty/reku...go_50mb/#t_0_0 Dodam tylko, dla wyjaśnienia, że nie napisałem o nie uzyskaniu certyfikatu, z niskich pobudek - Went-dom jest 50 m ode mnie i jest to moja konkurencja w temacie WM z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts