kiel.basa 20.01.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Koledzy, nie mam doswiadczenia z cieciem takim sprzetem, a chcialbym kupic wyrzynarke (zakup tez przyszlosciowy) i sklecic za jej pomoca szafke do kuchni wiszaca, ze sklejki 18mm. Powiedzcie, czy proste ciecia da sie uzyskac tnac takim urzadzeniem, oczywiscie przy uzyciu jakiejs listwy-prowadnicy ? Dodam moze, ze upatrzylem sobie B&Deckera ks900.dzieki Edytowane 20 Stycznia 2014 przez kiel.basa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.01.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 zasadniczo wyrzynarka nie jest od cięcia długich prostych odcinków. A co do B&D to jest takiej samej jakości co Einhell czy MacAlister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.01.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To co napiszę to tylko moje zdanie : - pracowałem różnymi wyrzynarkami (choć raczej amatorskie), brzeszczoty z zębami w dół jak i w górę. Według mnie to urządzenie nadaję się jedynie do wstępnej \ zgrubnej obróbki- bardzo trudno uzyskać akceptowalną jakość krawędzi po cięciu, mam na myśli liczne odpryski i wyrwania po stronie materiału z której wychodzą zęby (oklejanie taśmą papierową itp. cuda mające temu zapobiec można schować między bajki)- trudno utrzymać prostą linie cięcia, choć przy prowadnicy może się to udać. Moja propozycja : - zamów odpowiednio pocięte płyty w hurtowni płyt meblowych (i broń Panie Boże w hipermarkecie budowlanym ! W 99% przypadków nie trzymają wymiarów i kątów prostych). Ja tak zawsze robię pomimo tego że mam już całkiem sporo sprzętu stolarskiego. Idealne cięcia na piłach formatowych, płyta zazwyczaj znacznie tańsza niż w baumarketach. Minus taki że trzeba zazwyczaj kupić całą płytę. - jeżeli pomimo to chcesz się pobawić, kup jakąś budżetową pilarkę tarczową ręczną i do tego jakąś tańszą wyrzynarkę. Za cenę tego B&D będziesz miał dwa urządzenia które znacznie lepiej wykonają swoje zadanie. A w zastosowaniu amatorskim starczają na dłuuuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiel.basa 20.01.2014 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Oczywiscie, ze zamowilbym to w stolarni (mam nawet taka sprawdzona w Warszawie), problem tylko polega na tym, ze ja nie mam zbyt prostych scian.Prostopadle do siebie elementy szafki jak juz powiesze na scianie, to okaze sie, ze dolem np przylegaja, a chcac miec pion, u gory bedzie miedzy sciana a szafka szpara. Dlatego chcialem to niwelowac na miejscu ucinajac nie zawsze do konca prostokatne elementy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.01.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 coś za dużo kombinujesz.Szafki skręca się ze sobą i nie ma żadnych szpar między nimi.np:http://www.e-manta.eu/forum/files/thumbs/t_zlaczka_gtv_131.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 No znam ten ból, w blokach z wielkiej płyty to standard. A może podejść do tematu z innej strony i wyrównać ścianę ? Nie myślę wcale o tynkowaniu, szafki wiszące montuje się na dedykowanych szynach i regulowanych zawiesiach (przy okazji majątku nie kosztuje). Można tym wszystko ładnie wyprowadzić, a miejsca widoczne wykończyć jakimś kątownikiem. Przemyśl może w tą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiel.basa 20.01.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 firewall, nie mowilem o skrecaniu szafek ze soba, tylko wieszaniu szafki i przyleganiu jej do plaszczyzny sciany. szafki wiem, ze sie ze soba skreca, ale to jest troche inny problem. dzabij, teraz juz za pozno na takie ruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts