Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kanałów do WM z req

Recommended Posts

Powielam post ponieważ przez przypadek wpisałem w innym dziale... ten powinien być lepszy.

Proszę o pomoc w doborze kanałów WM. W tym momencie chciałbym się skupić na rodzaju kanałów, pomijając rozmiary i przekroje. Po lekturze FM wiem, że są spiro, flexy, sztywne, PE i cynkowane, ale nie wiem czym tak naprawdę różnią się w praktyce i które będą lepsze do mojego domu.

Dom jest SSO, piwnica 55m2, parter 55m2 poddasze 110m2 - to wszystko będzie grzane i wentylowane WM z req. Jest jeszcze garaż 55m2, ale nie planuję grzać.

Kubatura grzana wg OZC to 509 m3, 4 osoby.

W piwnicy ma być siłownia sportowa, pralnia i kotłownia, w której będzie PCi GW, tak więc będzie to raczej pompownia - czyste ogrzewane pomieszczenie, które też chyba wypadałoby podpiąć pod WM. Wentylacja piwnicy i parteru kanałami w posadzkach (8cm styro+7cm wylewki) parteru i poddasza. Wentylacja poddasza kanałami schowanymi częściowo w stropie ocieplonym wełną, a częściowo kanały będą leżeć na podłodze nieogrzewanego strychu. Na strychu planuję postawić req i dlatego docieplę strych 12 cm wełny pomiędzy krokwiami.

Otwory w stropach są zostawione i chciałbym je wykorzystać .

Załączam rzuty kondygnacji oraz "zagospodarowanie działki" - może ktoś miałby ochotę doradzić co do rozmieszczenia czerpni i wyrzutni. Dodam jeszcze, że mam zrobioną pełnowymiarową WG (nie komentować ) i w związki z tym parę kominków wentylacyjnych, które są wolne. Może jeden z nich mógłby być wyrzutnią? Słyszałem, że dobrze jest zrobić wyrzutnię w pionie przez dach. Wówczas miałbym też rozwiązany problem kapiących z wyrzutni skroplin.... Tylko czy średnica tych kominków jest wystarczająca?

Czy czerpnia też mogłaby być rozwiązana takim kominkiem np. po drugiej stronie dachu?

Z uwagi na ograniczenia FM co do załączników w następnym moim poście załączę projekt WM jaki miałem zrobiony dotychczas. Wg tego projektu są pozostawione otwory w stropach.

zagospodarowanie.JPG

rzut parteru.JPG

rzut piwnicy.JPG

rzut poddasza.JPG

WM-przekrój stropu.JPG