Sure_ch 20.01.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witam Mam duży problem z ogrzewaniem u siebie w domku, na piecu jest ustawione 55, dochodzi nawet do 80-90 stopni a w domu ciagle zimno, kaloryfery dosc cieple, ale w piecu bardzo szybko sie wypala, wegla jak na taki domek jak moj - 136 m2 idzie dosc sporo. Mieszkam pierwszy rok w tym domu - jest to nowy dom, nigdy nie mialam stycznosci z piecem i jestem totalnie zielona w tej tematyce, no ale chyba musi byc cos zle ustawione bo niemożliwe aby tak zimno bylo w domu, jest ok 16 stopni przy takich ustawieniu na piecu jw. Jestem kobieta i prosze o pomoc i dosc proste wytłumaczenie. wklejam zdjecie mojego zaworu, moze on jest zle ustawiony ?? prosze o wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ustaw w skrajne położenie .Obojętne które .W jednym położeniu grzejniki powinny przestać grzać ,a w przeciwnym uzyskają temperaturę kotła(pieca). Uwaga w ustawieniu w którym przestaną grzać grzejniki kocioł (piec) zacznie się rozgrzewać i może się zagotować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 20.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wrzuć fotę z rurkami do i od zaworu z fragmentem kotła. pompą obiegową, etc....Fota samego zaworu nie mówi zbyt wiele. Ustaw tą dźwignię pod kątem 45o i powinno ok 50% wody z kotła popłynąć do grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ustaw tą dźwignię pod kątem 45o i powinno ok 50% wody z kotła popłynąć do grzejników. To zależy czy ma charakterystykę liniową czy logarytmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sure_ch 20.01.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 mam nadzieje że teraz będą dobre zdjęcia dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Jestem kobieta i prosze o pomoc i dosc proste wytłumaczenie. Proste wytłumaczenie zasady działania takiego zaworu u Ciebie pewnie większość wody krąży wokół kotła, zamiast zostać skierowana na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 20.01.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Proponuję przestawić dźwignię w lwo do kąta ok 45o i teoretycznie 100% wody z kotła powinno popłynąć do grzejników.Po przestawieni efekt powinien być niemal natychmiastowy.Nie wiem co to jest za by-pass - ta rurka pionowa po lewej stronie przed pompami. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sure_ch 20.01.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 no ja nie wiem tym bardziej co to za rura, przestawiłam na "6" i faktycznie kaloryfery dużo cieplejsze ale automatycznie temperatura na piecu spadła bardzo, czy to normalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To normalne bo ciepło z pieca popłynęło do grzejników ,a o to chodziło.Napalisz w piecu (kotle ) to będzie ciepło w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sure_ch 20.01.2014 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 jeszcze jedno pytanie: Czy przy tak ustawionym zaworze można spokojnie podłogówkę włączać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 20.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Nie widzę przeszkód , aby włączyć podłogę. Po włączeniu ogrzewania podłogi dodatkowo spadnie tem na kotle, aż do zagrzania ton materiału w podłogówce. Jednak trzeba te tony wygrzać, nie ma innego wyjścia i wyregulować przepływy na podłogówce. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sure_ch 20.01.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 podłogówkę mam już "obcykaną" ) ten zawór ma być tak ustawiony cały czas ?? latem przełączam piec na sama wodę, zawór jakoś inaczej trzeba przestawiać ?? tak się pytam przyszłościowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 20.01.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wyłączasz pompę na grzejniki i ewentualnie, aby grawitacja nie przebijała na grzejniki możesz zamknąć zawór przy pompie, choć masz zawór zwrotny i on (zawór) nie powinien puszczać w lecie wody na grzejniki.Zawór 4D zostaw max otwarty na lato - do grzania wody CWU może zostać otwarty, bo będzie Ci woda krążyła w wewnętrznym obiegu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.01.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 no ja nie wiem tym bardziej co to za rura, przestawiłam na "6" i faktycznie kaloryfery dużo cieplejsze ale automatycznie temperatura na piecu spadła bardzo, czy to normalne ?? Uważaj na korozję kotła w związku z niską temperaturą powrotnej wody. Najlepiej byłoby spiąć taki zawór ze sterownikiem i siłownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.01.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zawór 4D zostaw max otwarty na lato - do grzania wody CWU może zostać otwarty, bo będzie Ci woda krążyła w wewnętrznym obiegu kotła. Sama woda nie będzie krążyła .A przy grzaniu cwu w lecie pompa ładująca pociągnie wodę z zasilania i powrotu i obniży parametry na wężownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sure_ch 21.01.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 dziękuje za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts