Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo prosze o pomoc w ustawieniu zaworu mieszajacego !!!

Sure_ch

Recommended Posts

Witam

Mam duży problem z ogrzewaniem u siebie w domku, na piecu jest ustawione 55, dochodzi nawet do 80-90 stopni a w domu ciagle zimno, kaloryfery dosc cieple, ale w piecu bardzo szybko sie wypala, wegla jak na taki domek jak moj - 136 m2 idzie dosc sporo. Mieszkam pierwszy rok w tym domu - jest to nowy dom, nigdy nie mialam stycznosci z piecem i jestem totalnie zielona w tej tematyce, no ale chyba musi byc cos zle ustawione bo niemożliwe aby tak zimno bylo w domu, jest ok 16 stopni przy takich ustawieniu na piecu jw.

Jestem kobieta i prosze o pomoc i dosc proste wytłumaczenie.

wklejam zdjecie mojego zaworu, moze on jest zle ustawiony ?? prosze o wskazówki :)

SAM_0519.JPG

Wyłączasz pompę na grzejniki i ewentualnie, aby grawitacja nie przebijała na grzejniki możesz zamknąć zawór przy pompie, choć masz zawór zwrotny i on (zawór) nie powinien puszczać w lecie wody na grzejniki.

Zawór 4D zostaw max otwarty na lato - do grzania wody CWU może zostać otwarty, bo będzie Ci woda krążyła w wewnętrznym obiegu kotła.

no ja nie wiem tym bardziej co to za rura, przestawiłam na "6" i faktycznie kaloryfery dużo cieplejsze ale automatycznie temperatura na piecu spadła bardzo, czy to normalne ??

Uważaj na korozję kotła w związku z niską temperaturą powrotnej wody. Najlepiej byłoby spiąć taki zawór ze sterownikiem i siłownikiem.