niktspecjalny 02.02.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 czas pokaże , jeśli jest jeden szczerze zainteresowany Czytelnik to już sukces! to nie temat dla ignorantów i narcyzów Redakcji wpadłeś w oko A to już wielki plus.Czekam na więcej.Jak merytoryczny to merytoryczny. serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.02.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja tam nie widziałem nic ciekawszego , same piece, kominki, szamoty, rury, nawet kilka ładnych dziewczyn, ale ta łysina była wyjątkowa!!! nie mogłem się oprzeć... Powiadają, że na mądrej głowie włosy nie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 03.02.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Takowe ognisko kuchenne naywygodnieysze iest do gotowania, i niezbyt wiele kosztuie. Pieczeń upiecze się lepiey niż przy otwartym ogniu. Jest dość mieysca do gotowania na kilkanaście osób. Jeżeli się pieczyste nie przyrządza, na tenczas blaszana pieczywnia może być uźyta do sporządzenia innych duszonych potraw, które naylepiey się udaią przy węglach, których maiąc zapas , wszy*stko wygodnie robić można. Nad kanałem dy*mowym można ieszce urządzić inny otwór z do wstawienia kociołka na wodę, która ciepła zawsze w kuchni iest potrzebna. Zamiast rozpalania ognia o godzinie 9tey i biedzenia się sporządzeniem obiadu do godziny 1szey, można, maiąc wszystko w gotowości, zrobić naylepszy obiad, od godziny 11tey do 1szey. Maiąc na uwadze osczędnosć drze*wa , czystość, węglami, popiołem i sadzą nienapruszonych i nieprzedymionych potraw; tudzież, że kucharz lub kucharka przy otwartym ogniu nie spiecze się i dymu sie nienałyka; że kuchnia tym sposobem urządzana zawsze czysto może być utrzymana ; że komin iey może być przyrządzony do zamykania blachą w kształcie drzwiczek na prę*cie czyli wiatraczka, i że taka kuchnia po zam*knięciu komina będzie ciepłą i porządną izba dla kucharki: nie można wątpić o korzyściach no*wych które nam przyniesie. Ponieważ skoncentrowana moc ognia zawielka iest dla naczyń glinianych, które prędzey psułyby się niż przy ogniu wolniey z boku dzia*łającym, i ponieważ sam ich kształt niezgodny iest z otworami zamkniętey kuchni; dla tego naylepiey hyłoby używać do gotowania naczyń bla*szanych pobielanych, albo miedzianych rownież dobrze pobielanych zrobionych w kształcie utrąco*no konicznym , iak ie w przecięciu samey kuchni przez k. widzieć można. Przy tem należy mieć staranie, aby dno pod garkami a b. nie zakrywało całego otworu pod garkiem, ale owszem żeby wolne mieysce do działania ognia na wszystkie boki garnka zostawało. Każdy garnek musi mieć obrączkę, którą szczelnie się oprze na krążku czy*li pierścieniu żelaznym w przód na otworze poło*żonym. Odstęp od ognia powinien być przy wszy*stkich garnkach równy. Na takich kuchniach można i miękicgo drze*wa używać, ponieważ ogień płomieniowe rozszerzaiąc iednostajnie mocne gorąco w pokrywie kanału ogniowego, zasępuie gorąco węgli drzewa twardego. Tym samym sposobem robione kuchnie osczednicze całkiem z kutey blachy,które są prze*nośne. Do tvch iescze mniey potrzeba drzewa; są one bardzo zachwalane; raz dla swey osczędniczey własności, drugi raz dla swey przenośno*ści. Lecz zważywszy, że są kosztownieysze że roz*paliwszy się z naywiększą tylko ostrożnością do nich przystąpić można, aby się niesparzyć, nie idą wporownanie zwyżey opisaną iednakże w małem gospodarswie bardzo mogą bydź użyteczne; bo ich wielka osczędność wynagrodzi z czasem wyło*żone na nie koszta. Gdyby kuchnia wyżey z przyłączonym rysun*kiem opisana, miała być zaszczupła dla wielkich domów i restauratorów, gdzie dla kilkudziesiąt lub więcey osób gotuie się znaczna liczba potraw, można ią zrobić obszernieyszą na 6, albo i na 8. stóp w kwadrat, urządzić ią na 2, 3 . alba cztery i wiecey ognisk czyli kanałów ogniowych nad któremi i naywiększa liczba potraw z naczyniami różney wielkości, do których otwory na wierzchu kuchni stosowane być muszą, ustawiana być mo*że. Kanały ogniowe powiny być tey samey sze*rokości co i w mnieyszey. Kuchnia będąc znaczney obszerności, powinna być z wszystkiech stron przystępną; kanały ogniowe powinny się łączyć z wspólnym kominem znacznie szerszym od komina kuchni o iednym kanale ogniowym. W śro*dku kuchni można wstawić znaczny kocieł do grzania wody, którą podług potrzeby z wszystkich stron wygodnie brać można. Kocieł może się ogrze*wać gorącym dymem z kanałów ogniowych do wspólnego komina tuż przy kotle wyprowadzonego, idącym. Na takiey kuchni wiecey potrzeba drze*wa niż nakuchni o iednym kanale, lecz bez poró*wnania mniey niż na otwartey. Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 03.02.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 wow. Kolejny uznany autorytet w dziedzinie zduństwa odwiedza te skromne progi FM. Ukłony!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Czas wesprzeć Macieja... Jedna wystawa już była w Wągrowieckim muzeum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zapraszamy na drugą, tym razem w Szczecinie: http://www.zdunskieopowiesci.pl/informacja-dotyczaca-wydarzenia-cztery-katy-piec-piaty-szczecin-01-03-2014/ Macieju daj linka na cały program, bo ja jak zwykle cienki w te klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.02.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Maciej Witam. Szybkość i skrócony czas przyrządzania potraw jest powalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 04.02.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Dzisiaj trochę zdjęć z 1930 roku ! Niewiele jest pamiątek po dawnych przedwojennych wnętrzach. Wojenne zawieruchy, ignorancja poprzedniego systemu i nieubłagany czas zniszczył wiele. Zostały nieliczne fotografie. Są one niestety zazwyczaj trudno dostępne a na pewno rozproszone! Chciałbym je wszystkie zebrać i pokazać. Po co? Dla utrwalenia, dla przybliżenia i dla wywołania zachwytu… Udało się dotrzeć do potężnego, dwutomowego wydawnictwa z 1930 roku pt. „Polska w krajobrazie i zabytkach”. Autorami tomów byli : Bułhak, Marcinkowski, Jaroszyński, Poddębski i inni. Jest to monumentalne dzieło przedstawiające przedwojenną Polskę w fotografiach. Wśród kilkuset z nich można wyszukać te, które przedstawiają dawne wnętrza a w nich piece kaflowe i kominki. Nie grają one pierwszej roli, natomiast dla miłośników zduństwa są niezwykle ważne. Są one potwierdzeniem kunsztu dawnych rzemieślników i potwierdzają tezę, że kultura ognia jest wiecznie żywa i ważna dla wszystkich pokoleń! Oto wyszukane fotografie zebrane przez prof. Wł. Dzwonkowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 04.02.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 I jeszcze kilka : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 04.02.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Na życzenie Piotra Batury z zaproszeniem i pozdrowieniem http://www.zdunskieopowiesci.pl/cztery-katy-piec-piaty-wystawakonferencjahappening/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 04.02.2014 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 wow. Kolejny uznany autorytet w dziedzinie zduństwa odwiedza te skromne progi FM. Ukłony!! miło mi bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 05.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Witaj Maciek! Gratulacje! - kawał dobrej roboty.Naprawdę wyrazy podziwu dla ilości i jakości włożonej w tę piękną pasję pracy.Życzę jak najwięcej sił i motywacji do dalszych zmagań. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 06.02.2014 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Zapraszam na wydarzenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 08.02.2014 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Trzeba coś dodać Urządzenia grzewcze z Holzsparkunst – 1618 rok! Zjawiskowe ilustracje z początku XVII wieku… Piece kaflowe, kuchenne i inne… Autor: Franz Kessler – malarz, wynalazca, alchemik. Urodzony w 1580 roku w Wetzlar, zmarł w Gdańsku w 1650 roku. Autor książki Holzsparkunst (1618) o poprawie wydajności grzewczej pieców. Więcej? Proszę bardzo: http://www.zdunskieopowiesci.pl/urzadzenia-grzewcze-z-holzsparkunst-1618/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 10.02.2014 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Trochę starych pieców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Burdzy 10.02.2014 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.02.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Drodzy, nawet nie wiecie ile jeszcze na Mazurach jest rodzynków. Chyba pójdę śladem Macka i zacznę tropić cuda technik zduńskich.Piekna sprawa.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam. U Ciebie już większość rzeczy jest wytropiona i zinwentaryzowana przez dwie panie z Fromborka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.02.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam. U Ciebie już większość rzeczy jest wytropiona i zinwentaryzowana przez dwie panie z Fromborka Pozdrawiam. ziemowit...Jagoda i Weronika buszują głownie po Warmii...A mazury hmmm nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam. Oj tam ... po Ełk jeżdżą ... Możecie się ewentualnie podzielić i zaaneksujesz powiedzmy ten wschodni kawałek, bardziej ciekawy w piece wiejskie, glinobite ... to z kolei Pani Marii Dąbrowskiej i mój "konik" ... będziemy się później raczyli nawzajem frykasami ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.