orasje 21.01.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam serdecznie. Na instalacji mam założone siłowniki AFRISO ARM 323 i zastanawiam się, czy regulując je mogę wpływać na ustawienie temperatury wody zasilającej podłogówkę. Aktualnie przy -9*C mam na zasilaniu 45 stopni (podłogówka obsługiwania przez pierwszy po lewej siłownik) i 42 stopnie przez drugi - (dwa oddzielne obiegi podłogówki na dom bliżniak). Czy ktoś używa takich siłowników i wie jak je regulować?. Wiem że można to zrobić ręcznie. Aktualnie pracują na automacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.01.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 A jaki sterownik tymi siłownikami steruje? Generalnie pracę siłowników ustawiamy w sterowniku kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 21.01.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Sterowniki mam vaillantowskie do pieca vaillant z pogodówką. Ludzie piszą że maja możliwość regulacji temperatury zasilania. Domyślam się, że poprzez regulację na kotle regulatorem temperatury. Ja mam ustawiony regulator na maksa i wtedy sterowanie temperaturą przejmuje pogodówka. Zastanawiam się tylko, czy mogę wpłynąć na temperaturę regulując Afriso, które mają funkcję ustawów ręcznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ale otulenie rurociągów to masz do dupy co to w ogóle ma być? te otuliny w kawałkach to z demobilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 21.01.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ale otulenie rurociągów to masz do dupy co to w ogóle ma być? te otuliny w kawałkach to z demobilu? Lepsze takie niż żadne. Trochę "srebrnej" taśmy i będzie całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.01.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zadaniem siłowników jest pilnowanie stałej temperatury zasilania za zaworem mieszającym, niezależnie od chwilowych wahań temperatury na kotle. Pytanie co chcesz osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Lepsze takie niż żadne. Trochę "srebrnej" taśmy i będzie całkiem ok. no niby tak ale powiedz tak na dętkę od roweru zamiast prezerwatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 21.01.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ale powiedz tak na dętkę od roweru zamiast prezerwatywy Nie no, z tym to pojechałeś Tamta otulina jakieś właściwości izolacyjne posiada, ale dętka to chyba tylko dla... No właśnie, nie wiem dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 21.01.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zastanawiam się tylko, czy ma sens regulacja tymi (tych) siłowników aby wpływać na temperaturę wody w obiegu podłogówki, która wydaje mi się za wysoka. Czy też nie ma to sensu?. Czytałem o ich funkcji i pytanie moje ma na celu pogłębienie swojej wiedzy od osób, które taką wiedzę mają. Gentoonx. Izolacja tak wygląda gdyż z dzięki pewnym czynnikom, o których nie chcę się rozpisywać, temperatura w kotłowni (która jest w piwnicy) to 24*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 21.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) To ustaw na 30st.Jak będzie chłodno to podkręcaj na 35, albo 40.Przemyśl sprawę sterowania.Moim zdaniem pogodówka to passe. Lepiej sprawdza się sterowanie wenętrzne Edytowane 21 Stycznia 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ... Gentoonx. Izolacja tak wygląda gdyż z dzięki pewnym czynnikom, o których nie chcę się rozpisywać, temperatura w kotłowni (która jest w piwnicy) to 24*C. Rozumiem spoko, znam kotłownię, otulina 20mm (uwierz mi - profeska pełna - nie to co u Ciebie) a w zimę nie da się w niej wysiedzieć - do 32st temp dochodzi - ale to wina innych elementów instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 22.01.2014 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Generalnie problem wziął się stąd, że jak na kotle temperatura zasilania jest 45 stopni to auromatic wskazuje na jednym z obiegów podłogówki tyle samo tj. 45 ale na drugim obiegu (przypominam dom bliźniak) już tylko 41 stopni. Mówię o odczycie temperatura zasilania zadana. Na mój rozum to w obydwu obiegach powinna być jednakowa chyba, że mają na to wpływ jakieś prawa fizyki albo mechaniki. Ale przy jednym kotle....?Gentoonx- szkoda strzępić język. Wrzuć fotkę swojej kotłowni, niech zobaczę jak to powinno fachowo wszystko wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.01.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 w moim starym domu kotłownia to i pralnio-suszarnia, pow. spora, pom od północy - rurociągi nie izolowane, dzięki temu odpowiednia temperatura w pomieszczeniu, taka jaką potrzebujemy do użytku w 3 rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts