Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:smile:Jestem na etapie początku montażu więźby dachowej. Dach prosty, dwuspadowy, kąt 21 stopni. powierzchnia ok. 200m kw.

Projekt METEOR firmy Archeton.

Planuję pokrycie blachodachówką tylko ze wzlędu małego kąta spadu.

Czy istnieją dachówki które można stosować przy takim spadku dachu? :???:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Leszek2604 dnia 2002-06-18 08:20 ]

https://forum.murator.pl/topic/1867-czym-pokry%C4%87-dach-o-nachyleniu-21-stopniprosz%C4%99-o-rad%C4%99/

Moze nie dokladnie dachowki ale plyty cementowo-celulozowe firmy Eternit. Nazwa handlowa plyt Euronit - efekt na dach doskonaly. Niestety dokladnie kata nachylenia dopuszczalnego nie pamietam. Sa rozne w zaleznosci od systemu krycia i rodzaju zastosowanych plyt.

21 stopni, to wbrew pozorom nie taki plaski dach - inaczej to wyglada na rysunku, a inaczej jak sie na taki dach wyjdzie :smile:

Co do dachowek, to wiekszosc sie nadaje (moze po za karpiowka)pod warunkiem - tak jak zalecaja producenci, zastosowania folii wstepnego krycia lub np. papy na deskowaniu.

Wiekor jako minimalny spadek przy dachowce renesansowej bez dodatkowych zabezpieczen, zaleca 22 st.

BTW - moj dach juz stoi: na razie folia Delta Vent S na pelnym deskowaniu - dzisiaj biore sie za bicie lat, no a potem jeszcze tylko uloze 2500 dachowek i gotowe :smile:

pozdroofka 4 @ll

• 2 years później...

ja mam 22 stopnie, folia wstepnego krycia dragofol, dachowka euronit.

zalecono:

mniejszy rozstaw lat, zlepienie ze soba folii na pierwszym zakladzie, wieksze zaklady na folii.

mam nadzieje ze bedzie o.k.

emil

Ja mam w projekcie 35% tj. ok. 19,3 stopnia. Zdecydowałem się już na dachówkę cementową Braasa. Minimalny kąt przy tej dachówce deklarowany przez producenta to 10 stopni, natomiast zalecany 22 stopnie. Rozmawiałem już na ten temat z wykonawcą i prawdopodobnie przewyższymy dach do 22 stopni (podwyższenie kalenicy o ok. 20 cm).