szoamin 21.01.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam, Planuję w tym roku ruszyć z budową domu. Projekt z założenia ma być jak najbardziej energo-oszczędny. Jakie okna są najlepsze? Chodzi mi o materiał (plastik, drewno, aluminium) nie o firmę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 21.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Pytaj sprzedawców o współczynnik przenikalności cieplnej Uw dla calego okna,,, i porównuj...dla każdego wymiaru okna współczynnik będzie inny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.01.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Jeśli nie mieszkasz w wielkim mieście to problemem będzie dla Ciebie znalezienie najlepszego wykonawcy. Zwykle wyróżniających się firm nie ma więcej niż 5-10. Wysyłając wycenę popros o podanie Uw. - będziesz miał odpowiedź. Z założenia parametry najcieplejszych okien są zbliżone i w każdym materiale da się je osiągnąć. A najlepiej - odwiedź 2-3 firmy zanim wyślesz zapytanie - będziesz mniej wiecej wiedzieć co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 21.01.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam, Planuję w tym roku ruszyć z budową domu. Projekt z założenia ma być jak najbardziej energo-oszczędny. Jakie okna są najlepsze? Chodzi mi o materiał (plastik, drewno, aluminium) nie o firmę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Najlepsze okna to takie jak opisano w tym projekcie najbardziej energooszczędnym. Jak nie opisano, to projekt, jest zaledwie oszczędny. Do kosza z nim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matlub 25.01.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam jeśli chodzi o okna energooszczędne to polecałbym obejrzeć okna na profilach Geneo PHZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam z każdego materiału jaki wymieniłeś można wykonać okna o odpowiednio niskim współczynniku. Cała reszta to kwestia np: wielkości okien/drzwi, zasobności portfela, Twojego poczucia estetyki itd itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam, Planuję w tym roku ruszyć z budową domu. Projekt z założenia ma być jak najbardziej energo-oszczędny. Jakie okna są najlepsze? Chodzi mi o materiał (plastik, drewno, aluminium) nie o firmę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. okna oknami ale mega wazny jest ich poprwany montaz, u mni etak zamontowali ze zimno czuje z 1 metra jak od okna stoje. Mozna miec pakiet 3 szybowy i 7 komor w ramie a jak okno bedzie zle zamontowane to i tak cala idee energooszczednosci ch.. strzeli. BTW ja kupilem okna Plastmet'u i 3 skrzydla drzwiowe sa do wymiany, sa poprostu krzwe wiec cena byla dobra a ze cena pierwsza poszla jakosc raklamacja w toku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 najlepsze ale i najdroższe są okna z aluminium - systemy HI. Dodatkowo to bezobsługowy produkt - przeżyją właściciela. second place - drewno. Pożyć może sporo ale trzeba dbać a to koszta dla serwisu. ostatnie miejsce plastik - 10 lat i do wymiany bo trudno znaleźć producenta, który rzetelnie wykonuje okna. Jeśli są to mają je droższe niż reszta wokół. Plastik versus Aluminium HI to około 150% różnicy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 26.01.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ciekawe na czym opierasz swoje dane co do żywotności materiałów z jakich wykonano okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.01.2014 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 ostatnie miejsce plastik - 10 lat i do wymiany Bzdura. Mam okna plastikowe (z dobrej firmy) i wytrzymają minimum 20 lat. Wiem to z doświadczenia, po oknach w moim poprzednim domu które mają dziś ponad 20 lat i mają się dobrze. Natomiast na drzwi wejściowe wybrałem drewno dębowe i myślę że to dobry wybór. Plastik (drzwi mam szerokie i wysokie) przy tej częstotliwości otwierania/zamykania rzeczywiście po 10 latach by się rozpadł. Do tego drewno można naprawiać, podczas gdy uszkodzony/pęknięty plastik nadaje się zazwyczaj tylko do wymiany. Drewniane okna/drzwi trzeba co kilka lat malować (od zewnątrz - po południowej stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.01.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Drewniane okna/drzwi trzeba co kilka lat malować (od zewnątrz - po południowej stronie). Bzdura Idę o zakład, że za 10 lat nie pomalujesz swoich drzwi tylko jeszcze później. Jeśli nie zniszczysz ich jakoś szczególnie mechanicznie, to raczej przez 10 lat nie zobaczysz potrzeby malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 27.01.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Idę o zakład, że za 10 lat nie pomalujesz swoich drzwi tylko jeszcze później. Jeśli nie zniszczysz ich jakoś szczególnie mechanicznie, to raczej przez 10 lat nie zobaczysz potrzeby malowania ... no właśnie już po 3 latach w pewnych miejscach lakier zaczyna pękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.01.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Natomiast na drzwi wejściowe wybrałem drewno dębowe i myślę że to dobry wybór. Plastik (drzwi mam szerokie i wysokie) przy tej częstotliwości otwierania/zamykania rzeczywiście po 10 latach by się rozpadł......Niestety powielasz obiegowe, bzdurne opinie. Dobrze wykonane drzwi z PVC, nawet w dużym gabarycie będą służyły tak samo długo jak okna. Nawet jak będziesz nimi trzaskał a ruch będzie jak w spożywczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Peknięcia to jeszcze nie dramat. Stolarka nadwyrężona w trakcie budowy pracuje - rozszerza się i kurczy - ale tam sie nic zlego się raczej nie stanie. Nie mniej jak masz możliwości poprawki to zrób dla świętego spokoju. Miałem na myśli odpadanie lakieru na płaszczyźnie drzwi - to nie powinno się szybko pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts