wracz 21.01.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam,przymierzam sie do budowy domu, ma byc co najmniej energooszczędny. Generalnie 135m2 z użytkowym poddaszem. Konstrukcja, bal 10cm plus 2 warstwy wełny, podpiwniczony. Moja najwieksza bolączką jest wybor ogrzewania. Na parterze będzie ogrzewanie podłogowe bo tak chce żona i na bank będzie rekuperacja, gwc, kominek(choć raczej do dekoracji). Na górze grzejniki bądź klimakonwektory. Na dzialce mam gaz. Czy bawic sie w pompę ciepla? Jak tak to jaką? Czy kociol gazowy? Wazne by latem byla tez mozliwosc chlodzenia. Czy reku +gwc schlodza mi latem? Czy podpinać klime, czy pompę. Wazne by eksploatacja byla tania koszt początkowy mniej ważny choć tez istotny. HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.02.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nawet w dobrze ocieplonym domu, jeśli ma np. okna na poddaszu, GWC da znikomy efekt chłodzący. To zdecydowanie nie ten poziom mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 grzać - urządzeniem grzewczymchłodzić - urządzeniem chłodzącym I TRZYMAĆ SIĘ ZA KIESZEŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts