Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W piecu sie gotuje a kaloryfery zimne.

saidac

Recommended Posts

Witam

problem dotyczy mojego miejsca pracy, pisze bo już mam dość zimna.

Został założony nowy system grzewczy, nagrzewnice wodne takie z wentylatorem i klasyczne kaloryfery, problem polega na tym że w piecu napalone woda się gotuje a grzejniki zimne. Woda dociera do grzejnika (zawór na wejściu gorący), ale tak jakby przez niego nie przepływa zawory na wyjściu zimne. Niby woda jest niby wszystko odpowietrzone ale coś nie gra, miejscowy hydraulik stwierdził że trzeba dołożyć drugi piec bo ten nie wystarcza, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jakaś koncepcja panowie ?

Pozdrawiam i dziękuje Paweł

zawory są otwarte grzejniki minimalnie są ciepłe ale MINIMALNIE

edit

dziwne jest to że grzeje jeden z kaloryferów , taki łazienkowy pionowy żeberkowy, tylko na nim jest zainstalowany odpowietrznik

Edytowane przez saidac

zawory są otwarte grzejniki minimalnie są ciepłe ale MINIMALNIE

edit

dziwne jest to że grzeje jeden z kaloryferów , taki łazienkowy pionowy żeberkowy, tylko na nim jest zainstalowany odpowietrznik

może trzeba odpowietrzyć pozostałe?

nawet jeśli nie ma na nich odpowietrzników da się to zrobić w prosty sposób

Witam

Troszke lepiej opisze problem bo dziś wszystkiemu dokładnie się przyjrzałem.

Oto zdjęcie instalacji IMAG0388.jpg

Jest zainstalowany wymiennik ciepła (tak to się chyba nazywa), piec grzeje dobrze wode natomiast nie następuje wymiana ciepła, problem prawdopodobnie jest spowodowany jakimś błędem w krążeniu wody.

Jak widać są dwie pompki prawa służy do ogrzania instalacji z nagrzewnicami wodnymi z wiatrakami, długość instalacji to około 80 metrów zainstalowane jest 11 nagrzewnic.

Właściwości pompki na zdjęciu pompka 1.jpg

Druga pompka jest do ogrzewania kaloryferów długość instalacji to około 90 metrów kaloryfery zamontowane są na końcu instalacji, około 8 sztuk.

Właściwości pompki na zdjęciu popka 2.jpg

Załączam jeszcze zdjęcie nanometru z termometrem, dodam że w momencie robienia zdjęcia na piecu było 80 stopni.

IMAG0393.jpg

Dodam jeszcze jedno, kiedy się macha na zaworem od zamknięcia jednego z obiegów (kaloryfery lub nagrzewnice) następują chwilowe skoki ciśnienia do około 3,5 bar co powoduje że woda w obiegu się trochę nagrzewa.

Dzięki za pomoc.

Też mi dobry hydraulik co twierdzi, że jak piec się gotuje a grzejniki zimne to trzeba dołożyć 2 piec. Jak to on zrobił tą instalację to się nie dziwię, że nie grzeje.

Dołożysz 2 piec i 2 się będą gotowały a grzejniki dalej będą zimne jak były.

Tu problemem jest odbiór ciepła a nie jego produkcja.

radzę sprawdzić naczynie przelewowe czy nie znajduje się na nisko i czy jest w nim woda u mnie podobnie było jak był za nisko

Gdybyś popatrzył na zamieszczone foty fragmentu instalacji to da się dostrzec zbiornik ciśnieniowy przeponowy (takie czerwone coś), więc o jakim naczyniu przelewowym mówisz ? No chyba, że przy kotle :confused:

Łoooo Matko Boska, kto tak zaszalał z tą instalacją, fajnie wydaje się cudzą kaskę. Nie jestem z branży, ale ja za to bym nie zapłacił.

Problemem jest część kotłowa, czyli przed wymiennikiem płatowym, czy na wymiennik ma taką samą temp jak na kotle?

Dlaczego pompa po stronie kotłowej jest na powrocie? powinna być na zasilaniu wymiennika płytowego, więc nie dziwne że kocioł się gotuje, nie ma odbioru ciepła, bo wszystko idzie w naczynie przelewowe.

Nie wiem jak jest zaprojektowana instalacja, jakiej mocy kocioł i na jakich temp ma pracować, ale wywal wymiennik płytowy + pompkę od strony kotła, wstaw zabezpieczenie np DBV i niech cała instalacja będzie w układzie zamkniętym, i jeszcze zostanie na dobre piwko.

Jeszcze jedno pytanie, za wymiennikiem są dwie pompki, w tym jedna z zaworem 4D, a ta druga do czego i w jakim kierunku pompuje ?

Doczytałem

Pozdrawiam

Edytowane przez CooleR`ek

dorzucam jeszcze sposób podłączenia nagrzewnic IMAG0398.jpg

zdjęcie tego zaworu czterodrożnego

IMAG0399.jpg

to "cudo" pod nim :)

IMAG0400.jpg

zdjęcie lepsze pompki

IMAG0401.jpg

zdjęcie wymiennika ciepła

Nagrzewnice to Volcano VR Mini na stronie pisze że mc od 3-20 kW

IMAG0402.jpg

saidac przeczytaj post nr 19, pompa przed wymiennikiem powinna być na zasilaniu, a z tego co widać jest na powrocie. Kocioł grzeje czynnik na małym obiegu i pcha go do naczynia przelewowego bo wymiennik płytowy stawia opór. Wywal wymiennik płytowy wraz z pompa, wstaw DBV1 i Twoje problemy znikną.

Pozdrawiam

Witam

problem dotyczy mojego miejsca pracy, pisze bo już mam dość zimna.

Został założony nowy system grzewczy, nagrzewnice wodne takie z wentylatorem i klasyczne kaloryfery, problem polega na tym że w piecu napalone woda się gotuje a grzejniki zimne. Woda dociera do grzejnika (zawór na wejściu gorący), ale tak jakby przez niego nie przepływa zawory na wyjściu zimne. Niby woda jest niby wszystko odpowietrzone ale coś nie gra, miejscowy hydraulik stwierdził że trzeba dołożyć drugi piec bo ten nie wystarcza, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jakaś koncepcja panowie ?

Pozdrawiam i dziękuje Paweł

jest tez opcja ze grzejnik jest zapowietrzony albo zawor na wyjsciu jest zakrecony