saidac 21.01.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam problem dotyczy mojego miejsca pracy, pisze bo już mam dość zimna. Został założony nowy system grzewczy, nagrzewnice wodne takie z wentylatorem i klasyczne kaloryfery, problem polega na tym że w piecu napalone woda się gotuje a grzejniki zimne. Woda dociera do grzejnika (zawór na wejściu gorący), ale tak jakby przez niego nie przepływa zawory na wyjściu zimne. Niby woda jest niby wszystko odpowietrzone ale coś nie gra, miejscowy hydraulik stwierdził że trzeba dołożyć drugi piec bo ten nie wystarcza, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jakaś koncepcja panowie ? Pozdrawiam i dziękuje Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.01.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 może trzeba otworzyć ten zawór aby grzejnik miał szansę trochę popracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 jeszcze raz w piecu się piecze - wodę grzejemy w kotle sprawdź otwarcie zaworu na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saidac 21.01.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) zawory są otwarte grzejniki minimalnie są ciepłe ale MINIMALNIE editdziwne jest to że grzeje jeden z kaloryferów , taki łazienkowy pionowy żeberkowy, tylko na nim jest zainstalowany odpowietrznik Edytowane 21 Stycznia 2014 przez saidac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.01.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zakręć ten co grzeję >to nie żart . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.01.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 zawory są otwarte grzejniki minimalnie są ciepłe ale MINIMALNIE edit dziwne jest to że grzeje jeden z kaloryferów , taki łazienkowy pionowy żeberkowy, tylko na nim jest zainstalowany odpowietrznik może trzeba odpowietrzyć pozostałe? nawet jeśli nie ma na nich odpowietrzników da się to zrobić w prosty sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saidac 21.01.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 jutro wrzuce po pracy , dzięki za pomoc póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saidac 22.01.2014 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam Troszke lepiej opisze problem bo dziś wszystkiemu dokładnie się przyjrzałem. Oto zdjęcie instalacji Jest zainstalowany wymiennik ciepła (tak to się chyba nazywa), piec grzeje dobrze wode natomiast nie następuje wymiana ciepła, problem prawdopodobnie jest spowodowany jakimś błędem w krążeniu wody. Jak widać są dwie pompki prawa służy do ogrzania instalacji z nagrzewnicami wodnymi z wiatrakami, długość instalacji to około 80 metrów zainstalowane jest 11 nagrzewnic. Właściwości pompki na zdjęciu Druga pompka jest do ogrzewania kaloryferów długość instalacji to około 90 metrów kaloryfery zamontowane są na końcu instalacji, około 8 sztuk. Właściwości pompki na zdjęciu Załączam jeszcze zdjęcie nanometru z termometrem, dodam że w momencie robienia zdjęcia na piecu było 80 stopni. Dodam jeszcze jedno, kiedy się macha na zaworem od zamknięcia jednego z obiegów (kaloryfery lub nagrzewnice) następują chwilowe skoki ciśnienia do około 3,5 bar co powoduje że woda w obiegu się trochę nagrzewa. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saidac 22.01.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 tak nic to nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.01.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Instalacja za "cienka" jakiej mocy są te nagrzewnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) A co do koncepcji to zmienić hydraulika. Brak zaworów zwrotnych za pompami. Te odległości to dobrze napisałeś 80 i 90 metrów? Napisz choć w przybliżeniu moc wszystkich grzejników i nagrzewnic. Zobacz też moc wymiennika płytowego. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Też mi dobry hydraulik co twierdzi, że jak piec się gotuje a grzejniki zimne to trzeba dołożyć 2 piec. Jak to on zrobił tą instalację to się nie dziwię, że nie grzeje.Dołożysz 2 piec i 2 się będą gotowały a grzejniki dalej będą zimne jak były.Tu problemem jest odbiór ciepła a nie jego produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.01.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 niech się gotuje, jak w pomieszczeniu 22stC, a na grzejniku 0,5m lodu to też dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poverg 23.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 radzę sprawdzić naczynie przelewowe czy nie znajduje się na nisko i czy jest w nim woda u mnie podobnie było jak był za nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 24.01.2014 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 radzę sprawdzić naczynie przelewowe czy nie znajduje się na nisko i czy jest w nim woda u mnie podobnie było jak był za nisko Gdybyś popatrzył na zamieszczone foty fragmentu instalacji to da się dostrzec zbiornik ciśnieniowy przeponowy (takie czerwone coś), więc o jakim naczyniu przelewowym mówisz ? No chyba, że przy kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 24.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Łoooo Matko Boska, kto tak zaszalał z tą instalacją, fajnie wydaje się cudzą kaskę. Nie jestem z branży, ale ja za to bym nie zapłacił. Problemem jest część kotłowa, czyli przed wymiennikiem płatowym, czy na wymiennik ma taką samą temp jak na kotle? Dlaczego pompa po stronie kotłowej jest na powrocie? powinna być na zasilaniu wymiennika płytowego, więc nie dziwne że kocioł się gotuje, nie ma odbioru ciepła, bo wszystko idzie w naczynie przelewowe. Nie wiem jak jest zaprojektowana instalacja, jakiej mocy kocioł i na jakich temp ma pracować, ale wywal wymiennik płytowy + pompkę od strony kotła, wstaw zabezpieczenie np DBV i niech cała instalacja będzie w układzie zamkniętym, i jeszcze zostanie na dobre piwko. Jeszcze jedno pytanie, za wymiennikiem są dwie pompki, w tym jedna z zaworem 4D, a ta druga do czego i w jakim kierunku pompuje ? DoczytałemPozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2014 przez CooleR`ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.01.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Dużo piszesz , mało czytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saidac 24.01.2014 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 dorzucam jeszcze sposób podłączenia nagrzewnic zdjęcie tego zaworu czterodrożnego to "cudo" pod nim zdjęcie lepsze pompki zdjęcie wymiennika ciepła Nagrzewnice to Volcano VR Mini na stronie pisze że mc od 3-20 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 24.01.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 saidac przeczytaj post nr 19, pompa przed wymiennikiem powinna być na zasilaniu, a z tego co widać jest na powrocie. Kocioł grzeje czynnik na małym obiegu i pcha go do naczynia przelewowego bo wymiennik płytowy stawia opór. Wywal wymiennik płytowy wraz z pompa, wstaw DBV1 i Twoje problemy znikną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 25.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam problem dotyczy mojego miejsca pracy, pisze bo już mam dość zimna. Został założony nowy system grzewczy, nagrzewnice wodne takie z wentylatorem i klasyczne kaloryfery, problem polega na tym że w piecu napalone woda się gotuje a grzejniki zimne. Woda dociera do grzejnika (zawór na wejściu gorący), ale tak jakby przez niego nie przepływa zawory na wyjściu zimne. Niby woda jest niby wszystko odpowietrzone ale coś nie gra, miejscowy hydraulik stwierdził że trzeba dołożyć drugi piec bo ten nie wystarcza, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jakaś koncepcja panowie ? Pozdrawiam i dziękuje Paweł jest tez opcja ze grzejnik jest zapowietrzony albo zawor na wyjsciu jest zakrecony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts