Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy możecie polecić kominek z płaszczem wodnym, który docelowo będzie montowany w układzie zamkniętym w granicach 7000zł pomijając Lechmę, Kratki.pl ... dodam, że mam zamiar dużo w nim palić. Dom 120m2, parterowy z podłogówką (salon/kuchnia/komunikacja) oraz grzejnikami w sypialniach. Na bufor mnie nie stać :(

Dziękuję z góry za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/186715-jaki-kominek-z-p%C5%82aszczem-wodnym-w-uz-w-granicach-7000z%C5%82/

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Po pierwsze ... jeżeli w domku 120 m2 nie umieścisz buforka to możesz po prostu zapomnieć o zamiarze częstego i komfortowego palenia w kominku z PW.

Po drugie ... masz na priv :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

Dołączam się do prośby Raberta_N. Moja powierzchnia to 115m2. Kominek z płaszczem jak dodatkowe źródło oprócz kotła kondensacyjnego. Jaki jest orientacyjny koszt buforu.

Dziękuję i pozdrawiam.

Czyli pozostaje zburzyć komin i wykorzystać to miejsce na barek, gdzie się będę upijać w rozpaczy z braku kominka ;-)

@Forest-Natura: podjadę na dniach.

Jakby ktoś miał inne zdanie to chętnie poczytam.

Czyli pozostaje zburzyć komin i wykorzystać to miejsce na barek, gdzie się będę upijać w rozpaczy z braku kominka ;-)

@Forest-Natura: podjadę na dniach.

Jakby ktoś miał inne zdanie to chętnie poczytam.

W sumie to się upij.:D:D:D.Komina nie burz,a barek w innym miejscu zrób.Wybierasz się do foresta to czuj jakbyś miał już KZPŁW.

Jest taka szkoła, według której umrzesz jak nie zrobisz REKU, WM i bufora do PW. Na szczęście coraz częściej spotykam ludzi, których stać na te gadżety, ale niekoniecznie muszą je mieć. Ludzie nie dajcie się zwariować.
Witam, czy możecie polecić kominek z płaszczem wodnym, który docelowo będzie montowany w układzie zamkniętym w granicach 7000zł pomijając Lechmę, Kratki.pl ... dodam, że mam zamiar dużo w nim palić. Dom 120m2, parterowy z podłogówką (salon/kuchnia/komunikacja) oraz grzejnikami w sypialniach. Na bufor mnie nie stać :(

Dziękuję z góry za pomoc.

ja polecam to co mam, czyli kominek Hajduk WT 18 (18kw - 6 szyba, 12 pw). jest też wersja 12kw.

szyba po pół roku palenia CZYSTA (nie licząc białego nalotu z popiołu) przy paleniu 1 rocznej mieszanki iglasto-liściastej.

jest podwójna szyba, szamot, dopalanie spalin, kurtyna powietrzna.

polecam w zestawie ze sterownikiem i przepustnicą (te rzeczy mam z kratek.pl)

Witam.

Piotr ... Twój dom jest buforem ... i wszystkie rzeczy, które grzeje "biblioteka" ... nie porównuj go do dwukrotnie mniejszego ... :p

Pozdrawiam.

Mam po prostu podjechać i pogadać na miejscu. Może uda się jutro.

Na chwilę obecną przeglądam Hajduk Volcano WPT oraz Lechma PL 500 Green SBJ

Jedź do foresta.Nie kupuj on Ci wskaże ten odpowiedni.:yes::yes::yes:

• 3 weeks później...
Jest taka szkoła, według której umrzesz jak nie zrobisz REKU, WM i bufora do PW. Na szczęście coraz częściej spotykam ludzi, których stać na te gadżety, ale niekoniecznie muszą je mieć. Ludzie nie dajcie się zwariować.

Z pewną dozą nieśmiałości zgodzę się z Piotrem, a w szczególności w temacie bufora :cool: Są sytuacje gdzie bufor jest niezbędny, ale są i takie, gdzie duży, pojemny baniak przynosi więcej szkód niż pożytku.

4 sezon użytkujemy termokominek CTM. Palimy w sezonie właściwie codziennie i jest super - tyle że temperatura w salonie oczywiście jest wyższa niż w pozostałej części domu z racji nagrzewania od szyby :) Nie wiem jak sprawdzi się system bez bufora - nam hydraulik powiedział że gdybyśmy trochę przesadzili z paleniem bez bufora, mogłoby być ciężko bo szkoda instalacji.
Działa, ale ze zmienioną nazwą. Coś na L ... Wczoraj odebraliśmy dodatkowe ruszta do kominka, bo jest parę pęknięć. Niestety nic nie jest wieczne, zwłaszcza jak dużo się pali :( W sklepie też na początku powiedzieli że może być problem bo nie ma już tej firmy, ale dowiedzieli się co i jak. Mogę zapytać w sklepie albo sprawdzić na opakowaniu czy są jakieś naklejki z nazwą.

Witam.

Lava

Ale myślę że nawet sami właściciele tej marki i firmy nie chcieli by żeby kojarzono ich obecne wyroby z firmą CTM ...

Pozdrawiam.

Zgadza się, firmę LAVA założyli jakieś 2 lata temu ludzie, którzy pracowali w CTM. Konstrukcja ich termokominków jest bardzo podobna, bo przeszedł tam cały pion techniczny. Mają też części zamienne do starych CTMów (pewne na 100, bo sam kupowałem do swojego)

Włosi z CTM splajtowali i 2 lata temu zwinęli interes w Polsce, zresztą we Włoszech też ledwo zipią.

• 3 weeks później...

Witam, ja też szukam kominka z płaszczem wodnym. W tej chwili myślę o Weście Lazara i termokominku Lava Trend PL, który polecacie. Dom 200m2, bufor 800l, CWU i CO gaz+solary i mam nadzieję kominek (instalacja przygotowana pod układ otwarty). Jestem ciekaw czy ktoś widział na żywo, bądź ma kominek LAVA, jak to się sprawuje.

Z góry dziękuję za pomoc.