Robert_N 21.01.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam, czy możecie polecić kominek z płaszczem wodnym, który docelowo będzie montowany w układzie zamkniętym w granicach 7000zł pomijając Lechmę, Kratki.pl ... dodam, że mam zamiar dużo w nim palić. Dom 120m2, parterowy z podłogówką (salon/kuchnia/komunikacja) oraz grzejnikami w sypialniach. Na bufor mnie nie stać Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam. Po pierwsze ... jeżeli w domku 120 m2 nie umieścisz buforka to możesz po prostu zapomnieć o zamiarze częstego i komfortowego palenia w kominku z PW. Po drugie ... masz na priv Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rabi_75 21.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam.Dołączam się do prośby Raberta_N. Moja powierzchnia to 115m2. Kominek z płaszczem jak dodatkowe źródło oprócz kotła kondensacyjnego. Jaki jest orientacyjny koszt buforu.Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_N 21.01.2014 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Czyli pozostaje zburzyć komin i wykorzystać to miejsce na barek, gdzie się będę upijać w rozpaczy z braku kominka @Forest-Natura: podjadę na dniach. Jakby ktoś miał inne zdanie to chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.01.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Czyli pozostaje zburzyć komin i wykorzystać to miejsce na barek, gdzie się będę upijać w rozpaczy z braku kominka @Forest-Natura: podjadę na dniach. Jakby ktoś miał inne zdanie to chętnie poczytam. W sumie to się upij.:D:D.Komina nie burz,a barek w innym miejscu zrób.Wybierasz się do foresta to czuj jakbyś miał już KZPŁW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.01.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Jest taka szkoła, według której umrzesz jak nie zrobisz REKU, WM i bufora do PW. Na szczęście coraz częściej spotykam ludzi, których stać na te gadżety, ale niekoniecznie muszą je mieć. Ludzie nie dajcie się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 22.01.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam, czy możecie polecić kominek z płaszczem wodnym, który docelowo będzie montowany w układzie zamkniętym w granicach 7000zł pomijając Lechmę, Kratki.pl ... dodam, że mam zamiar dużo w nim palić. Dom 120m2, parterowy z podłogówką (salon/kuchnia/komunikacja) oraz grzejnikami w sypialniach. Na bufor mnie nie stać Dziękuję z góry za pomoc. ja polecam to co mam, czyli kominek Hajduk WT 18 (18kw - 6 szyba, 12 pw). jest też wersja 12kw. szyba po pół roku palenia CZYSTA (nie licząc białego nalotu z popiołu) przy paleniu 1 rocznej mieszanki iglasto-liściastej. jest podwójna szyba, szamot, dopalanie spalin, kurtyna powietrzna. polecam w zestawie ze sterownikiem i przepustnicą (te rzeczy mam z kratek.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.01.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam. Piotr ... Twój dom jest buforem ... i wszystkie rzeczy, które grzeje "biblioteka" ... nie porównuj go do dwukrotnie mniejszego ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rabi_75 22.01.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam.Forest-Natura mógłbyś zdradzić co doradziłeś Robertowi_N?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_N 23.01.2014 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Mam po prostu podjechać i pogadać na miejscu. Może uda się jutro. Na chwilę obecną przeglądam Hajduk Volcano WPT oraz Lechma PL 500 Green SBJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.01.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Mam po prostu podjechać i pogadać na miejscu. Może uda się jutro. Na chwilę obecną przeglądam Hajduk Volcano WPT oraz Lechma PL 500 Green SBJ Jedź do foresta.Nie kupuj on Ci wskaże ten odpowiedni.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 09.02.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Jest taka szkoła, według której umrzesz jak nie zrobisz REKU, WM i bufora do PW. Na szczęście coraz częściej spotykam ludzi, których stać na te gadżety, ale niekoniecznie muszą je mieć. Ludzie nie dajcie się zwariować. Z pewną dozą nieśmiałości zgodzę się z Piotrem, a w szczególności w temacie bufora Są sytuacje gdzie bufor jest niezbędny, ale są i takie, gdzie duży, pojemny baniak przynosi więcej szkód niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 09.02.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 4 sezon użytkujemy termokominek CTM. Palimy w sezonie właściwie codziennie i jest super - tyle że temperatura w salonie oczywiście jest wyższa niż w pozostałej części domu z racji nagrzewania od szyby Nie wiem jak sprawdzi się system bez bufora - nam hydraulik powiedział że gdybyśmy trochę przesadzili z paleniem bez bufora, mogłoby być ciężko bo szkoda instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.02.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Firma CTM w Polsce przestała działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 09.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Działa, ale ze zmienioną nazwą. Coś na L ... Wczoraj odebraliśmy dodatkowe ruszta do kominka, bo jest parę pęknięć. Niestety nic nie jest wieczne, zwłaszcza jak dużo się pali W sklepie też na początku powiedzieli że może być problem bo nie ma już tej firmy, ale dowiedzieli się co i jak. Mogę zapytać w sklepie albo sprawdzić na opakowaniu czy są jakieś naklejki z nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Chętnie skorzystam z Twojej pomocy, bo też mam CTM-a w domu, i ruszty mi się "wygły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.02.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam.LavaAle myślę że nawet sami właściciele tej marki i firmy nie chcieli by żeby kojarzono ich obecne wyroby z firmą CTM ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.02.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Byłam w sklepie i rzeczywiście to LAVA. http://www.lavakominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorek 17.02.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Zgadza się, firmę LAVA założyli jakieś 2 lata temu ludzie, którzy pracowali w CTM. Konstrukcja ich termokominków jest bardzo podobna, bo przeszedł tam cały pion techniczny. Mają też części zamienne do starych CTMów (pewne na 100, bo sam kupowałem do swojego)Włosi z CTM splajtowali i 2 lata temu zwinęli interes w Polsce, zresztą we Włoszech też ledwo zipią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico 09.03.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam, ja też szukam kominka z płaszczem wodnym. W tej chwili myślę o Weście Lazara i termokominku Lava Trend PL, który polecacie. Dom 200m2, bufor 800l, CWU i CO gaz+solary i mam nadzieję kominek (instalacja przygotowana pod układ otwarty). Jestem ciekaw czy ktoś widział na żywo, bądź ma kominek LAVA, jak to się sprawuje.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts