Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aneks w salonie, pomóżcie!

Itka87

Recommended Posts

Dobry wieczór Forumowicze! :)

Proszę Was o pomoc w rozplanowaniu aneksu kuchennego. Chcielibyśmy zmieścić wysoką lodówkę, zmywarkę, piekarnik, płytę indukcyjną i mały, jednokomorowy zlew, ale wciąż wychodzi nam ten aneks za duży. Chcielibyśmy również zmieścić w tym pokoju stół + 4 krzesła, no i oczywiście jakąś sofę i telewizor. Do tego musimy jeszcze ustawić gdzieś akwarium 240l - 120x40 cm.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

http://images64.fotosik.pl/579/406f7a3c3aeb44a8gen.jpg

mieszkanie.jpg

akwarium kinki jest za daleko, kuchnia zaczyna za bardzo psuć salon..

u mnie w domu jest podobna sytuacja i wizualnie kuchnię powiększa wyłożenie płytkami całego pasma, też i przy wejściu co daje jakby kuchnię przejściową, w koncu kawalek parkietu przy wejsiu i tak bylby zmarnowany jako mini korytarz a tak kuchnia robi wrażenie normalnej. wszystkie sprzety mam na ścianie z drzwiami a lodówka tuż przy ciągu - prostopadle a obok lodówki była zmywarka i to wszystko, żadnego wchodzenia głębiej w salon. użytkuję to juz wiele lat i nie mam zastrzeżeń, utrudien itp. aha, pomiędzy pasmem płytek kuchennych a parkietem salonu stoi stół jadalniowy ktory wspomaga kuchnię bardzo. jedyne zastrzeżenie to takie, że trzeba wybierać krzesła z jak najnizszym oparciem, wiele razy uderzyłam sie o wysokie oparcia moich jadalnianych krzeseł...

aha i jeszcze: płytę w tej sytuacji radzę dwupalnikową a jak nie to trzypalnikową, ja mam taką firmy Nardi a pod nia szafka na naczynia bo piekarnik jest jagdyby na blacie, obok lodówki bo to i tak trudno dostępny kąt. zlewik trzeba też mały, jednak mam i komorę dodatkowa odciekową. blat zwężony do 50 cm krzywdy nikomu nie zrobi...

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f266a25a07d3.jpg' alt='f266a25a07d3.jpg'>

przy wejściu mam półkę z wieszakami, mozna na niej postawić przepisy kulinarne czy inne dzbanki...

Edytowane przez joliska

Semiramida, dziękuję za pomoc i sugestie. Ja jednak chciałabym, żeby ta kuchnia była trochę większa, potrzebuję więcej blatu i miejsca. Myślę, że jak będzie miała max. 270 cm na tej dłuższej ścianie, czyli do połowy tej ściany, a ma być biała i "lekka", to może nie będzie źle wyglądała? Ale strasznie się tego boję :) Może w miejscu szafeczki 20 cm, zamykającej wszystko, postawimy ściankę z luksferów do sufitu i na szerokość blatu. Myślę, że ładnie by oddzieliła kuchnię.

Itka87 układ kuchni jest niefunkcjonalny,zlew zaraz koło lodówki-będziesz uderzać łokciem o nią i gdzie wyjmiesz zakupy żeby je wsadzić do lodówki.Zmywarka jest z lewej strony co jest bardzo niewygodne.(stół w taki ustawieniu będzie w wejściu do salonu)

Ja proponuje tak:

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/850/bpyc.jpg

Semiramida-umieściłam akwarium w tym miejscu aby zasłonić nieco kuchnię i potencjalni goście czy domownicy nie musieli oglądać garów a piękne pływające rybki.

to nie jest za duza odleglosc od telewizora! powinno być conajmniej 4m!

możliwe że przyzwyczaiłaś sie bliżej, ale przyzwyczaisz się prędzej niż myślisz do prawidłowej odległości.

4 m to za zdecydowanie za dużo. Tak tv oglądały nasze babcie, teraz siedzi się bliżej, żeby korzystać z full HD itp. :) Dla nas optimum przy 42 calowym TV to około 2,5 m.

ponadto nie ma sensu likwidować salon tylko po to żeby szafa mogla mieć gigantyczna długość. to był bardzo dobry pomysł.

Postawieniem tam szafy nie pomniejszyliśmy salonu. Po prostu ścianę od sypialni przesunęliśmy, żeby szafa w przedpokoju mogła być głębsza. I nie chcemy tej ściany już ruszać, bo w sypialni mamy przy niej już ustawione biurko długie na całą ścianę.

http://i43.tinypic.com/o9qnmf.jpg

Mam nadzieję, że to już nasz ostatni pomysł na kuchnię. Chyba mniejsza już być nie może :)

W tej szafce w rogu, między płytą indukcyjną a zmywarką, byłaby taka zwykła szafka z półkami, bez drzwiczek, odwrócona półkami na salon.

Co do tego zlewu przy lodówce, na co Kinka zwróciłaś uwagę gdzieś wyżej, to wydaje mi się, że nie będzie mi takie usytuowanie przeszkadzało. Na wcześniejszym (wynajmowanym) mieszkaniu taki mały okrągły zlew był zaraz przy ścianie i nie sprawiało mi to żadnych trudności. A może po prostu przywykłam, kto to wie :)

Edytowane przez Itka87

• 3 weeks później...