tosu 21.01.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam chciałbym zapytać o tzw podbijanie fundamentów, temat trudny ale czasem potrzebny. Moi rodzice kupili stary poniemiecki dom, w którym są pęknięcia na ścianach ( od murłaty do stropu piwnicy) , dom 1 piętrowy ze strychem, murowany z cegły. Wezwany kierownik budowy stwierdził, że dom nie grozi zawaleniem ale żeby mieć spokój na dłuższy czas i w związku z planowanym remontem warto pomyśleć o tzw. podbiciu fundamentów. Dodatkową korzyścią byłaby możliwość pogłębienia piwnicy, która tera ma około 1,9m. Drugą sprawą mogłaby być "opaska stalowa" dookoła budynku.Co do podbijania zaproponował podmurowanie bloczkami betonowymi. Od innej osoby usłyszałem, że to bardzo zły pomysł i tylko zbrojenie i dobry beton nadają się do podbijania.Czy ktoś z forumowiczów ma zdanie na ten temat, wiem że to trudny temat i ciężko radzić bez dokładnej znajomości tematu ale chodzi mi o porównanie tych dwóch metod i wyjaśnienie takiemu laikowi jak ja ewentualnych wad i zalet tych dwóch metod: bloczki lub wylewanie w zbrojenie betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 22.01.2014 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ja tam specjalistą nie jestem, zresztą każdy przypadek inny ale moim zdaniem zbrojenie i porządny beton są pewniejsze i wytrzymalsze niż bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Podbijanie fundamentów to trudna i droga zabawa. Ponieważ to zabawa z ławami czyli konstrukcją budynku od strony formalnej potrzbny projekt i pozwolenie. Jak dostaniesz do ręki projekt zobaczysz co tam wymyślili. Moim zdaniem podbijanie nie ma sensu aby zlikwidowac jedną czy dwie rysy na budynku. Podbijanie za pomocą bloczków ? - nie spotkalem nie słyszałem. Robiłem podbicie na żelbecie. Wiesz że podbicie wykonuje się metrowymi odcinkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosu 22.01.2014 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 tak wiem że się dzieli na odcinki 1 metrowe i robi co czwarty dziękuje za porady, z tego co widzę wersja ze zbrojeniem jest popularniejsza, dzisiaj jeszcze usłyszałem argument , że bloczki mocno podciągają wodę chociaż oczywiście byłaby zrobiona jakaś izolacja pozioma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 03.02.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pamiętaj, że do podbijania fundamentów stosuje się beton ekspansywny (rozprężny). Zwykły beton zawsze ci się skurczy i będziesz miał szczelinę i nie będzie ci się opierać stara ściana na nowo wykonanej dolewce fundamentu. Każda lepsza betoniarnia jest w stanie tobie zrobić beton ekspansywny i nie jest to jakaś droga akcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_black 03.05.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Czy w przypadku podbijania fundamentów konieczne jest podbicie fundamentu na całej długości ściany budynku, czy można podbić tylko w pomieszczeniu, które planuje się pogłebiać?Pytam, żeby się wstępnie zapoznać z tematem przed wizytą u projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 04.05.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Robiliśmy stężenia i podbijaliśmy. Trochę zdjęć jest na pierwszej stronie mojego wątku, post 15 i 19. Reszta zdjęć w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts