Route 66 22.01.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Trafiłam na ścianę. Z dnia na dzień dowiaduję się nowych rzeczy. Od początku - jestem osobą niepełnosprawna ruchowo z ubytkami neurologicznymi w stopniu umiarkowanym. Oczywiście bez szans na pracę. Dowiedziałam się, że na zgłoszenie mogę postawić mały pawilonik na gruncie gminy z art. przemysłowymi.Kiedy wygrałam konkurs na dotację, zaczęły się schody. Pierwsze, to ma być pozwolenie na budowę, nie zgłoszenie (pawilonik z płyty obornickiej posadowiony na bloczkach betonowych). Drugie ma być węzeł sanitarny - a co zimą - pawilon niezwiązany z gruntem (podobno nie obowiązuje przepis o WC "zastępczym" w zaprzyjaźnionym sklepie obok). Dzisiaj dowiedziałam się, że musi być łazienka dla niepełnosprawnych (czyli zajmie 1/2 pawilonu) plus podjazd. Ponieważ nie jestem w stanie siedzieć w miejscu 7-8 godzin, postanowiłam go użytkować ok. 4 godzin dziennie. Nie mam fizycznej siły, żeby to ogarnąć. Czy ktoś stawiał taki pawilon. Jaka to budowa, przyjeżdża pawilon, dźwig go stawia na bloczki i po budowie. Sanepid twierdzi, że wystarczy małe WC dla mnie dla wygody, ale skoro będe tam 3-4 godziny (czasowe użytkowanie) nie jest niezbędny.Proszę o rady, jak od początku do końca to ogarnąć.Pozdrawiam Murator ForumRoute 66 Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Route 66 poprawka błedu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.01.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 To, że wymagane jest pozwolenie na budowę nie powinno Cię dziwić - nie da rady inaczej. Co do wymagań sanepidu - jeśli nie będziesz zatrudniać pracownika, to w zasadzie nie ma specjalnych wymagań, ale jeśli ma być siła najemna, to węzeł sanitarny musi być + zaplecze socjalne.Jeśli dotacja dotyczyła miejsca pracy dla niepełnosprawnych + dodatkowe wymogi (określone w warunkach dotacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Route 66 23.01.2014 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dzięki, juz wiem wszystko, chodziło o nazewnictwo. Będzie zgodnie z założeniami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts