Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pawilonik handlowy z płyty obornickiej 14m stawiany na bloczkach - wymogi, itp.

Route 66

Recommended Posts

Trafiłam na ścianę. Z dnia na dzień dowiaduję się nowych rzeczy. Od początku - jestem osobą niepełnosprawna ruchowo z ubytkami neurologicznymi w stopniu umiarkowanym. Oczywiście bez szans na pracę. Dowiedziałam się, że na zgłoszenie mogę postawić mały pawilonik na gruncie gminy z art. przemysłowymi.

Kiedy wygrałam konkurs na dotację, zaczęły się schody. Pierwsze, to ma być pozwolenie na budowę, nie zgłoszenie (pawilonik z płyty obornickiej posadowiony na bloczkach betonowych). Drugie ma być węzeł sanitarny - a co zimą - pawilon niezwiązany z gruntem (podobno nie obowiązuje przepis o WC "zastępczym" w zaprzyjaźnionym sklepie obok). Dzisiaj dowiedziałam się, że musi być łazienka dla niepełnosprawnych (czyli zajmie 1/2 pawilonu) plus podjazd. Ponieważ nie jestem w stanie siedzieć w miejscu 7-8 godzin, postanowiłam go użytkować ok. 4 godzin dziennie. Nie mam fizycznej siły, żeby to ogarnąć. Czy ktoś stawiał taki pawilon. Jaka to budowa, przyjeżdża pawilon, dźwig go stawia na bloczki i po budowie. Sanepid twierdzi, że wystarczy małe WC dla mnie dla wygody, ale skoro będe tam 3-4 godziny (czasowe użytkowanie) nie jest niezbędny.

Proszę o rady, jak od początku do końca to ogarnąć.

Pozdrawiam Murator Forum

Route 66

Edytowane przez Route 66
poprawka błedu

To, że wymagane jest pozwolenie na budowę nie powinno Cię dziwić - nie da rady inaczej.

Co do wymagań sanepidu - jeśli nie będziesz zatrudniać pracownika, to w zasadzie nie ma specjalnych wymagań, ale jeśli ma być siła najemna, to węzeł sanitarny musi być + zaplecze socjalne.

Jeśli dotacja dotyczyła miejsca pracy dla niepełnosprawnych + dodatkowe wymogi (określone w warunkach dotacji).