chiniol82 22.01.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Witam Zakupiłem panel drzwiowy firmy Adeco. Niestety jak się okazuje problem polega na słabym montażu tego panela z ościeżnicą, ale w szczególności z progiem, przez który przedostaje się dużo zimna, tak że musiałem nakleić dodatkową szczotkę od środka. Niewiele pomogło. Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać problem? Czy grubszy próg coś by pomógł? Na załączonych zdjęciach drzwi oraz fota termowizyjna. pozdrawiam! chiniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 22.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 może dodatkowa uszczelka samoprzylepna tochę pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 22.01.2014 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 może dodatkowa uszczelka samoprzylepna tochę pomoże... rozumiem, że uszczelkę mam nakleić od wewnątrz na próg? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 rozumiem, że uszczelkę mam nakleić od wewnątrz na próg? Innego wyjścia nie masz. Jedynie możesz dokleić uszczelkę na próg. Zaopatrz się w taką w kształcie litery P, gdzie pod brzuszkiem od litery P będziesz miał jeszcze 2 wystające pióra. Ewentualna zmiana progu na "ciepły" może pomóc choć wydaje mi się, że głównym problemem jest połączenie paneli a nie sam próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.01.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Moim zdaniem powodów może być kilkadrzwi otwierane do wewnątrz - , zamknięte tylko na centralny zamek, skrzydło nie dociśnięte do ramy i to wystarczy by było takie zdjęcie, przy lekkim podmuchu wiatru są nieszczelneNajniższa temperatura od dołu jest zjawiskiem normalnym, chyba że masz ogrzewanie podłogowe. Taki jest rozkład temperatur przy ogrzewaniu kaloryferem lub braku ogrzewania co w sieni często się zdarzaBłąd montażowy, sprawdź czy przy lekko otwartym skrzydle masz równą szczelinę między skrzydłem a ramą, wygląda na to że przy klamce na dole, ta szczelina będzie większa, stad po zamknięciu tam przedostaje się powietrze powodując najzimniejszy obraz termowizji Pomóc może wymiana uszczelek ale musisz wiedzieć, że nowe, grubsze i większe spowodują konieczność używania większej siły do zamykania drzwiKto Cię podkusił by drzwi otwierać do wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.01.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Jesteś przed czy po odbiorze budynku? Właśnie spojrzałem na Twój dziennik budowy i widzę, że jest to dom a nie mieszkanie w bloku.Pytam o odbiór budowy, bo zgodnie z przepisami, drzwi wejściowe muszą otwierać się na zewnątrz budynku.http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,zasady_montazu_drzwi,4107 Zapewnienie "dróg ewakuacyjnych" musi być spełnione do odbioru budynku. Tyczy się to głównego wejścia jak i kotłowni, bo te miejsca są najbaczniej sprawdzane przez inspektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Mam podłogówkę. W przedsionku również. 2. Uszczelki były wymieniane na grubsze ale masakrycznie drzwi się dociskały. 3. Co do otwierania drzwi do wewnątrz to po prostu tak się wydawało wygodniej, np. wnieść zakupy, a normy o których pisze kolega theme dotyczą budynku z min. 50 osobami więc wykonawca raczej mnie oleje ;( Załączam zdjęcia tego co najważniejsze - progu i ościeżnicy. dziękuję za pomoc! Edytowane 23 Stycznia 2014 przez chiniol82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 23.01.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) na jakim systemie wykonali panel Adeco ? -dali standardowe zawiasy i zamki.... -producent sie nie popisał, chyba ze sam chciales tanią wersje... z ciekawosci,,, ile kosztowały ? Ciekawostka... W Niemczech 95%Drzwi do domów otwiera się do środka Edytowane 23 Stycznia 2014 przez domi.pudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 drzwi kupowałem razem z oknami. Adeco nie prowadzi bezpośrednio montażu. kosztowały sporo dlatego teraz boli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 23.01.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) ok, ale adeco mozna wmontowac w prawie kazdy system drzwiowy wiec ciekaw jestem w czym to zrobili ... łatwiej bedzimy mogli ci pomóc znajac systemodawce i konstrukcje proguzrobisz jeszcze foto skrzydła z boku drzwi ?tam gdzie styka sie z progiem przegladajac twoj dziennik,,, dlaczego nie schowaliscie rolet pod elewacje ? Edytowane 23 Stycznia 2014 przez domi.pudlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) A więc wygląda na to że: System profili: ALUPROF(MB-60;MB-59S) Całkowita powierzchnia:5,7 m2 Rolet nie schowaliśmy pod elewację, ponieważ okna były montowane w całości wystając z muru, więc nie byłoby gdzie ich schować. Zresztą widać, że przez taki niecodzienny montaż okien - z nimi też jest problem... (system ALUPROF). I zawsze najgorzej od dołu (okna i drzwi zew.), pomimo podłogówki. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez chiniol82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 jeszcze kilka zdjęć drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 23.01.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Wiem, że nie pocieszam, ale 8,5 * jak na najzimniejsze miejsca w drzwiach z niskim progiem to nie tragedia.... chociaż powinno być lepiej. Sprawdź, czy możesz zwiększyć docisk na blasze od zamka na ościeżnicy oraz czy uszczelka na dole skrzydła nie jest zawinięta. Jesteś przed czy po odbiorze budynku? Właśnie spojrzałem na Twój dziennik budowy i widzę, że jest to dom a nie mieszkanie w bloku. Pytam o odbiór budowy, bo zgodnie z przepisami, drzwi wejściowe muszą otwierać się na zewnątrz budynku. http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,zasady_montazu_drzwi,4107 Zapewnienie "dróg ewakuacyjnych" musi być spełnione do odbioru budynku. Tyczy się to głównego wejścia jak i kotłowni, bo te miejsca są najbaczniej sprawdzane przez inspektorów. Zgodnie z jakimi przepisami drzwi w budynku jednorodzinnym muszą otwierać na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.01.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Próg jak dla mnie jest tutaj do pupy Bo tak na prawdę uszczelka dochodzi minimalnie od spodu skrzydła jeśli dobrze widzę na zdjęciach - taka konstrukcja niskiego progu i uszczelki w skrzydle. Próg moim zdaniem powinien przylegać do całości skrzydła swoją uszczelką - rozwiązanie sprawdzone przez pokolenia http://www.delta.net.pl/media//Progi/ALU.jpg Ale do drzwi otwieranych do wewnątrz musisz zamontować okapnik aby woda spływająca po skrzydle nie lała się pod uszczelką do domu. Co do kierunku otwierania drzwi do wewnątrz budynku. Przepisu takowego niema dla liczby mieszkańców poniżej 50 sztuk ale przy odbiorze budynku nieraz są problemy stwarzane sztucznie przez inspektorów. Mowa o głównych drzwiach, bo kotłownie są innym tematem. Osobiście spotkałem się z przypadkiem, gdzie trzeba było przekręcić drzwi i narobić szkód w elewacji bo inspektor się uparł i koniec kropka. Taniej i szybciej było je zmienić na życzenie inwestora a niżeli miałby się procesować z inspektoratem. Dla mnie też nie jest to zrozumiałe, ale jednocześnie też wolę aby drzwi wejściowe były otwierane na zewnątrz - przy pożarze ma to ogromne znaczenie! A doceni to rozwiązanie ten kto musiał wyrzucić coś płonącego z domu - moje eksperymenty kuchenne:-x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedź co do progu, czekam na jeszcze! co do kierunku otwierania drzwi, domy jednorodzinne nie są przecież odbierane tylko zgłaszane, że się zakończyła budowa. Szansa że przyjedzie inspektor jest niewielka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dowiedziałem się, że drzwi były montowane na systemie aliplast imperial... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.01.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Wiem, że nie pocieszam, ale 8,5 * jak na najzimniejsze miejsca w drzwiach z niskim progiem to nie tragedia.... chociaż powinno być lepiej. Sprawdź, czy możesz zwiększyć docisk na blasze od zamka na ościeżnicy oraz czy uszczelka na dole skrzydła nie jest zawinięta. Zgodnie z jakimi przepisami drzwi w budynku jednorodzinnym muszą otwierać na zewnątrz? Zwroc uwage na zdjeciach, ze "blacha" byla juz regulowana. Mlotkiem To tez regulacja. Tak na odleglosc to trudno jest cos sensownego tu doradzac. Moze opuszczenie drzwi cos by dalo? Wtedy dolna uszczelka lepiej zajdzie na prog, ale znam przypadki ze w druga strone pojawi sie wiekszy opor uszczelki ktora szoruje po progu. Jest cos za cos - wygoda - albo cieplo. Albo wysoki prog;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 23.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Względnie słabo jest nie tylko na progu ale na połowie obwodu drzwi. Drzwi były drogie ze względu na nakładkowy panel Adeco który tani nie jest ale nic wspólnego ze szczelnością nie ma. 200 drożej za zamek listwowy z hakami albo bolcami które docisnęłyby skrzydło dodatkowo na dole i górze i było by dużo lepiej. Jedyny punkt docisku po stronie klamki to język i nawet przy sztywnym skrzydle nie zapewni idealnej szczelności. Można przeregulować lekko docisk na zawiasach żeby docisnąć dolny róg pod klamką ale niewiele to da. Ile było na zewnątrz podczas robienia termowizji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 23.01.2014 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 -5"C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.01.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Jak wspomniałem- sprawdź czy masz równą szczelinę przy lekkim otwarciu drzwi - wyeliminujesz błąd montażu- czy pamiętasz co masz POD progiem? - zamykaj nie tylko na klamkę ale też na klucz by wprowadzić rygle w ramę a nie uszczelniać tylko na języku Przepisy o kierunku otwierania drzwi nie dotyczą domów jednorodzinnych co nie zmienia faktu, że wiatr dociska skrzydło (uszczelnia) przy otwieraniu na zewnątrz, odwrotnie wiatr przeciska się przez uszczelki, Nie ma szansy mieć drzwi tak ryglowane jak okna. Tyle w temacie Edytowane 23 Stycznia 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts