Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słaby próg, świetne drzwi, pomocy!

Recommended Posts

- czy pamiętasz co masz POD progiem?

pod progiem jest wylewka betonowa, nie jest to ciepły montaż, stąd ostatnio poprosiłem o zrobienie obicia od zewnątrz z blachy-nierdzewki żeby tą wylewkę zamknąć styropianem i pianą od zewnątrz.

co do zmiany progu - wg wykonawcy próg z uszczelką nie wchodzi w grę przy systemie aliplast imperial.

Wykonawca poinformował mnie że może zmienić próg na całoplastikowy, dzięki czemu przemarzanie powinno być mniejsze niż ten - aluminiowo-plastikowy próg.

Wg innego wykonawcy - tego który mi obijał z nierdzewki blachą od zewnątrz, próg nie był idealnie równy i lekko się wyginał. Ja tego nie widzę ale może źle patrzę?

Wymieniać próg?

ps. zawsze zamykam drzwi na 2 zamki. Minus jest taki że jak sprawdzam czy zamknąłem drzwi to je automatycznie lekko rozszczelniam i muszę jeszcze raz je otwierać i zamykać.

Edytowane przez chiniol82

rozumiem, że uszczelkę mam nakleić od wewnątrz na próg?

pozdrawiam

jeżeli szpara jest duża zrób taki "myk":

nalep uszczelkę P od spodu drzwi i nalep na próg

tzn. tak aby brzuch uszczelki na progu (w przekroju P) dochodził do brzucha na drzwiach

przychodzi mi też do głowy przylepienie takiej maty w rolkach (ok. 10zł za 30m o szer 3cm w Mrówce) do akustycznej izolacji płyt g-k

uszczelniłem ją m.in. bramę garażową więc wiem, że działa też jako izolacja cieplna.

tylko tą matę przyklej do spodu drzwi, wcześniej nacinając jej krawędź pod kątem 45st.

Jak wspomniałem

- sprawdź czy masz równą szczelinę przy lekkim otwarciu drzwi - wyeliminujesz błąd montażu

Wg wykonawcy ta "regulacja" musiała nastąpić bo inaczej nie łapał zatrzask na klamce (zwiększony docisk na blasze od zamka).

Powiedział mi też, że gdyby tam nie było zamka to wtedy by tamtędy wiatr nie hulał.

Nie rozumiem tylko, że trzeba regulować zatrzask na klamce w taki sposób że potem wieje...

Czy możesz odpowiedzieć na pytanie?

Drzwi wstawia się pozycjonując dokładnie stronę od zawiasów a później drugą część ustawia się do zawieszonego skrzydła patrząc by szczelina, czyli przyleganie skrzydła było równe a nie za bardzo uważając na dokładność pionów.

Szczelina ma być równa. Jest ?

Pod samym progiem masz tylko piankę ?

A poniżej wylewkę ?

Drzwi były wstawiane na chudziak czy na wylewkę

Odpowiedz na pytania, będzie łatwiej postawić diagnozę

Edytowane przez nikt ważny

Czy możesz odpowiedzieć na pytanie?

Drzwi wstawia się pozycjonując dokładnie stronę od zawiasów a później drugą część ustawia się do zawieszonego skrzydła patrząc by szczelina, czyli przyleganie skrzydła było równe a nie za bardzo uważając na dokładność pionów.

Szczelina ma być równa. Jest ?

Pod samym progiem masz tylko piankę ?

A poniżej wylewkę ?

Drzwi były wstawiane na chudziak czy na wylewkę

Odpowiedz na pytania, będzie łatwiej postawić diagnozę

W załączeniu zdjęcia szczeliny, o ile dobrze szanownego kolegę zrozumiałem...

Wygląda żę szczelina jest ok, natomiast:

1. Jak drzwi są zamknięte, to inaczej dociska góra a inaczej dół, tzn. drzwi dociskają się do framugi na różną głębokość i szerokość (zob. fot.).

2. wkład zamkowy w jednym miejscu wystaje i sama śróbka od montażu zamka też (zob. fot.)

Wnioskuję, że pod samym progiem mam tylko piankę z izolacji, ponieważ widzę od zewnątrz jak gruby jest próg, a ten jest nieco grubszy od kafelek w środku więc wychodzi na to że drzwi są zamontowane na wylewkę.

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_093539_zmniejszacz-pl_965464.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_093549_zmniejszacz-pl_427746.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_093646_zmniejszacz-pl_409032.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_093654_zmniejszacz-pl_711533.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_094006_zmniejszacz-pl_420474.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_093654_zmniejszacz-pl_711533.jpg

-s0.zmniejszacz.pl-IMG_20140124_094006_zmniejszacz-pl_420474.jpg

sytuacja dosc chu... musze przyznac ale mam podobny problem, moje delty tez inaczej przylegaja na zamku a inaczej na gorze. Do oscieznicy dokleilem troche szczotek zeby powstrzymac przchodzacy wiatr. Do tego powiem tyle ze drzwi z metalowa futryna nie do konca polecam. teraz wystarczy tylko dotknac futryny a ta jak lod, napewno jest to zajebisty mostek termiczny

przy drewinie byloby troche lepiej

Jeszcze jedna rzecz zauwazylem. Na oscieznicy sa 2 pary uszczelek od wewnatrz i zewnatrz.

A na drzwiach od dołu przy laczeniu z progiem tylko jedna (ta od wewnatrz licująca się z uszczelkami wewnętrznymi na ościeżnicy).

Czy nie powinno być drugiej uszczelki zewnętrznej zamontowanej tak, aby licowała się z uszczelkami zewnętrznymi na ościeżnicy?

...czy nalanie piany niskorozprężnej w ościeżnice jest dobrym pomysłem?

Do profilu otwartego ościeżnicy jest to wręcz obowiązkowe, do profilu zamkniętego - nie widzę tego osobiście. Przede wszystkim pytanie jak ją tam zaaplikujesz?

Pytanie o uszczelkę - raczej do producenta ;). Wg mnie nie powinno jej tam być (choć prywatnie wolałbym aby była).

Uszczelkę sobie dokleiłem i trochę na dole lepiej, natomiast jeśli chodzi o piankę w ościeżnicy to planuję ją na próbę (niskorozprężną) wsadzić do ościeżnicy przez otwory na zamek górny i dolny.

Z drugiej strony trzeba by już spróbować z rurką i dziurką którą potem zaślepię. Dobry pomysł czy nie ruszać?

Jeśli uważasz, że wpuszczona przez dziury po zamkach pianka wypełni całe ościeżnice to jest to niemożliwe. Wpuszczanie długim wężykie to jako taka szansa.

Ale ja bym się na to nie odważył. Po pierwsze - profile PCW z pianką w środku i bez nie różnią się aż tak znacznie, by był wyraźny efekt dla normalnej skali postrzegania (dla miłośników pasywności obowiązują zupełnnie inne kryteria;) ) A ja bym się bał, że wpuszczona pianka np. zamoknie - przez dziurki po zamkach. Jak będzie wilgotna - to efekt da w drugą stronę..

Z producenta tych drzwi żadnych działań już się nie da "wycisnąć"?.

Pianka wstrzelona od zamka w dół jeszcze jak cię mogę, ale powyżej zamka wydaje mi się, że spora część może wypłynąć przez otwory i zabadźgać całą ościeżnicę, wtedy dopiero będziesz zły. Oczywiście większość piany przylepi się tam gdzie powinna zostać ale nie uchronisz się przed zachlapaniem ościeżnicy. Można ją okleić itd ale wątpię aby to było rozwiązaniem Twojego problemu.

Zgodnie z tym co większość Ci sugeruje - męcz ludzi od montażu, sprzedawcę, producenta ... proboszcza, kogo chcesz ale pomysł z pianowaniem ościeżnicy nie wydaje się w 100% słuszny.