Artipb 23.01.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Pierwsza zima z reku, temperatura -8 na zewnątrz, 21 w domu. Odszranianie wymiennika ( zatrzymanie nawiewu, wywiew na max) włącza się co 10 minut (podgrzewa wymiennik z 0 na +5). Temperatura odszraniania ustawiona na 0 stopni. Z ciekawości zadzwoniłem do producenta, polecili zmienić temperaturę na sterowniku z 0 na -5. Podobno mam niewłaściwe ustawienie, a wszystkie ich produkty ustawiają właśnie na -5. Nie zaszkodzi w jakiś sposób wymiennikowi, jak faktycznie ustawię tak niską temperaturę odszraniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 26.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 ... Nie zaszkodzi w jakiś sposób wymiennikowi, jak faktycznie ustawię tak niską temperaturę odszraniania? a co kawałkowi blachy przeszkadza ujemna temperatura ? W jaki sposób ma zaszkodzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artipb 27.01.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 a co kawałkowi blachy przeszkadza ujemna temperatura ? W jaki sposób ma zaszkodzić ? Blasze jako takiej chyba nie szkodzi, ale nie wiem, jaka jest średnica kanałów i grubość ścianek w wymienniku. Powyżej pewnego poziomu szronienia kanaliki się chyba zapchają i z wentylacji nici... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Blasze jako takiej chyba nie szkodzi, ale nie wiem, jaka jest średnica kanałów i grubość ścianek w wymienniku. Powyżej pewnego poziomu szronienia kanaliki się chyba zapchają i z wentylacji nici... Pozostaje przetestować różne ustawienia i obserwować. Nie wiem jaką masz centralę, ale jak z chłopakami w "zrób to sam" dumaliśmy nad różnymi rozwiązaniami automatyki rekuperatora (tymi ręcami) to przewijał się temat presostatu - logika taka że jak zamarznie wymiennik, to pojawi się określone podciśnienie (lub nadciśnienie, zależy gdzie zamontowany presostat) który tak za steruje automatyką że uruchomi się odmrażanie (tak jak to opisałeś). Czyli nie ustawiasz żadnej temperatury ale wszystko dzieje się automatycznie. Niestety ja ciągle nie dokończyłem mojej centrali i trochę wypadłem z tematu, ale może poczytać / popytać w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts