Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z wyborem kotła i rodzaju ogrzewania

jacek.zoo

Recommended Posts

hej, mam problem bo kazdy mowi inaczej i ciezko mi wyciagnac jakas srednia. dom parterowy 140mkw, ogrzewanie gazowe.

pierwszy dylemat jezeli chodzi o kociol. caly czas bylem zdecydowany na vitodensa 222, ale dzisiaj mialem spotkanie z instalatorem i mowil ze spokojnie wziac vitodensa 100 plus zasobnik, bo jezeli nie bede.mial bardzo rozbudowanej instalacji typu solary i pompa ciepla to nawet w polowie nie wykorzystam mozliwosci 222. i tu zglupialem, co o tym myslicie? bo roznica w cenie dosc znaczna.

drugie pytanie, bo w calym domu, oprocz lazienek, kuchni i przedpokoju bedzie parkiet jesionowy. caly czas bylem przekonany zeby zrobic wszedzie grzejniki a w pomieszczeniach gdzie beda kafelki podlogowke. jednak tenze instalator przekonuje mnie ze pod parkiet spokojnie mozna dac podlogowke. teraz poczytalen o oporach ciepla i kurczliwosci jesionu i wg mnie nie wychodzi to za ciekawie.

myslicie ze robic tak jak mialem umyslane czy pchac sie w ta podlogowke?

jeszcze zaznacze ze nie wchodzi w gre inna okladzina podlogi typu kafelki czy panele, i raczej inne drewno tez nie bo egzotyczne sa ciemne a nam zalezy na jasnym drewnie.

i piec to tez tylko viessmanna

Edytowane przez jacek.zoo

• 2 weeks później...

Łącznie podłogówki i grzejników to zawsze źródło problemów.

Moim zdaniem -- w wielu przypadkach większych, niż pakowanie podłogówki pod parkiet.

Ale inna historia, że może po prostu instalator nie potrafi zgrać podłogówki i grzejników, albo wie, że na podłogówce będzie mieć większą marzę?