Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Tegalit Brass musi być układany na mijankę ?

maaradv

Recommended Posts

Witam

Moje pytanie tak jak w temacie czy dachówkę betonową Tegalit trzeba układać na mijankę ?

Wiem że producent zaleca właśnie taki montaż. Ale czy faktycznie nie jest wskazane układanie symetrycznie ?

Może jest jakiś dodatkowy warunek do spełnienia żeby bezpiecznie ułożyć ten typ dachówki prosto ?

Witam, Tegalit można układać zarówno na mijankę jak i "symetrycznie". Producent co prawda zaleca na mijankę, jest to związane z tym iż przy takim układaniu "zamek" dachówki "trafia" bezpośrednio na dachówkę poniżej. Przy układaniu symetrycznym woda z zamka wpada w zamek dachówki niżej itp. Może to mieć znaczenie przy niskim pochyleniu dachu, rzędu dwudziesty kilku stopni.

Ja ze swojego doświadczenia podpowiem tylko tyle że jakieś 70% dachówek płaskich jakie sprzedałem (Domino, Tegalit, Kapstadt, Piano, czy Turmalin) zostało ułożonych właśnie symetrycznie i nigdy nie było żadnego problemu z podciekaniem czy jakiegokolwiek innego.

Dodam jeszcze tylko że układanie na mijankę jest zazwyczaj droższe ponieważ dodatkowo potrzebne są dachówki połówkowe lub boczne połówkowe.

Pozdrawiam

Marcin Dadas

Edytowane przez Marcin Dadas

Bez względu na rodzaj układania wody w zamkach będzie płynąć tyle samo. Natomiast układanie na mijankę niweluje nierówności dachówki i dlatego producenci zalecają takie układanie argumentując to ilością wody płynącej w zamkach. Pozdrawiam.

Bez względu na rodzaj układania wody w zamkach będzie płynąć tyle samo. Natomiast układanie na mijankę niweluje nierówności dachówki i dlatego producenci zalecają takie układanie argumentując to ilością wody płynącej w zamkach. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju, dziękuję za potwierdzenie.

Robimy symetrycznie, jutro zaczynają.

Jako że przy dachówce płaskiej nie daje się grzebienia okapu, czy należy zawsze zastosować element wentylacyjny ?