Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi pod domofon i alarm - jakie wymagania techniczne

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam mały problem, który postaram się opisać w kilku słowach aby nie zanudzać.

Jestem mieszkańcem małej kamienicy. Wraz z sąsiadami chcieliśmy sprawić sobie nowe drzwi wejściowe w ramach kasy wspólnotowej, bo stare już nie nadają się do niczego. Nie mamy olbrzymiego budżetu, bo tylko w kilka rodzin wrzucamy do wspólnego worka na rzecz funduszu remontowego.

Przechodząc do rzeczy: chcemy kupić nowe drzwi wejściowe do kamienicy ale chcemy zamontować w nich alarm oraz domofon.

Co będzie potrzebne w drzwiach aby móc zamontować alarm i otwieranie z domofonu (przy drzwiach również klawiatura na PIN dla każdego mieszkańca).

Do domofonu musicie kupić drzwi z elektrozaczepem. Ot cała filozofia.

Alarm i reszta osprzętu, czyli klawiatura do wpisywania kodu to już dokładnie przydałoby się wiedzieć co chcecie zamontować w drzwiach.

W ogóle potrzebny jest wam alarm do drzwi wejściowych do kamienicy? Przecież co chwile ktoś wejdzie i dostaniecie szału - szczególnie Ci z parteru.

Alarm chcemy ze względu na to, że teren wokół kamienicy jest ogrodzony i tak wspólnie doszliśmy do wniosku, że jak będzie alarm to wejście na teren kamienicy będą mieli tylko mieszkańcy i będzie można trzymać jakieś bardziej wartościowe rzeczy w piwnicy (rowery, elektronarzędzia itp). Jeśli uruchomi się alarm to zawsze któryś z sąsiadów zareaguje.

Szukam właśnie drzwi do których można to pozakładać. Montować ich sami nie będziemy tak samo jak alarmu i domofonu.

Najgorzej jest się połapać z wyceną samych drzwi, bo alarm będzie wybierany dziś lub w weekend.

Drzwi mają mieć dodatkowe skrzydło bez szyby. I nie mogą to być plastiki takie jak wejścia do bloków które teraz robią, bo chcemy zachować klimat kamienicy.

Tak jak powiedział wyżej kolega: potrzebujecie wybrac odpowiadające Wam drzwi i domówić do nich tylko elektrozaczep (koszt ok300-400zł).

Domofon i alarm to już najczęściej działka dla firmy montującej tego typu instalacje - zwykle firmy wstawiające drzwi się tym nie zajmują.

Chcę zrobić wycenę dla mieszkańców aby każdy wiedział ile i za co płaci. Alarm już wybrany w lokalnej firmie. Nie jest jakiś ekstra ale musimy zmieścić się w budżecie. Domofon również będzie podłączony przez tą firmę. Zostają tylko drzwi do wyboru ale nie mogę się połapać jak to wycenić. Ościeżnica + skrzydło i akcesoria to jeszcze idzie jakoś podsumować ale to dodatkowe skrzydło jest wielką niewiadomą. Otwór na zamontowanie to jakieś 150cm szeroki i 215cm wysoki. W takich rozmiarach bywają drzwi jak widzę ale nie umiem tego wycenić. Jedyne co znalazłem takie dla ludzi i udało mi się (chyba) dobrze to policzyć to taka stronka: http://wiked.pl/nowe-zamowienie/3-drzwi-dwuskrzydlowe

Lewe czy prawe to określa się po tym szerszym skrzydle? Czym jest "kopniak"?

Z tego co wyliczyłem wyjdzie 2820zł tylko nie wiem czy netto czy brutto bo nie napisali. To jest cena taka jak w sklepie będzie czy to jest taka symulacja aby ktoś sobie poklikał a w sklepie okaże się, że jest +500zł do tego za jakieś inne rzeczy?

Czy są jeszcze takie wyceniarki do drzwi bo tylko znajduję katalogi w internecie w których nie mogę się połapać? Jak coś to proszę o jakiś link.

Wyceniarki siedzą w sklepach :) w sieci jest za dużo niewiadomych, takich jak chocby gust klienta.

Znasz otwór -przejdz sie po 2-3 firmach okiennych i zapytaj o cene, bo dojdzie jeszcze czasem do ceny, prgo, wkladki (rozna klasa), klamki oraz przede wszystkim montaz i VAT (tu sa raczej ceny netto, bo budownictwo mieszkaniowe ma VAT 8%, a firmy - 23% wiec z gory nie wiadomo jaki VAT stosowac.

OK, dzięki za informacje. Chyba tak trzeba będzie zrobić, ruszyć 4 litery i pojeździć po sklepach. Ehhh sąsiedzi ... znaleźli głupiego do roboty sobie.

A ten kopniak to chyba nie jest koniecznie potrzebny? To raczej kupuje się do jakiś drzwi przemysłowych?

MMichal

"kopniak" to kawał blachy u dołu drzwi aby nie kopać bezpośrednio w okleinowane/malowane skrzydło.

To jest kopniak?

http://img.drewno.pl/i/7528_1.jpg

Jedyne co znalazłem pasującego do Twojego opisu. Reszta to zdjęcia jak ktoś kopie w drzwi albo jakieś szafy.

A potrzebny jest on w takich drzwiach? Mieszka u nas tylko 6 rodzin i teren jest ogrodzony więc chyba nikt normalny nie będzie kopał w nowe drzwi. Okoliczne łobuzy nie wchodzą do nas na teren więc oni też raczej nie będą kopać w drzwi. Wolą raczej mazanie po murach i włóczenie się po okolicy.