Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym odizolować ścianę od pieca?

TDI

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie czym odizolować emitowane ciepło z pieca względem ściany? Piecyk stoi ok. 15 cm obok ściany w której pod gładzią idą kable elektryczne z gniazdka i ściana w miejscu przewodów nagrzewa się do temperatury, która parzy w dłoń, więc z pewnością kable pod gładzią też odczuwają tą względnie wysoką temperaturę. Nie chciałbym czekać do momentu aż izolacja się przetopi w kablach i dojdzie do zwarcia, więc postanowiłem odizolować tą ścianę. Myślałem, że pójdę sobie np. do Castoramy i chciałem kupić płytę np. z wermikulitu o rozmiarze 50 x 50, ale okazuje się że nigdzie nie ma wermikulitu.

Proszę o podpowiedzi czym odizolować to, by zatrzymywało emitowane ciepło i przede wszystkim nie emitowało dalej na ścianę czyli nie miało właściwości przewodzących ciepło? Spotkałem wełnę mineralną obitą cienką warstwą aluminiową, ale to pasuje prędzej na strop do kurnika, a nie do wewnątrz mieszkania, stąd estetyka dyskwalifikuje ten materiał.

W OBI zaproponowano mi płytę SILCA 3 cm do zabudowy kominków - czy taka płyta przewodzi ciepło? Bo jak tak, to bez sensu, bo to tylko opóźni w czasie nagrzewanie ściany.

Proszę o pomoc :rolleyes:

pozdrawiam

Płyta Silca jest izolatorem o podobnych do wermikulitu właściwościach. Możesz równiez wykonać ekran z blachy, umierszczając go 3-5 cm od chronionej ściany. Powietrze które będzie krążyć za tym ekranem, odprowadzi ciepło.

Bardziej skłaniałbym się, zeby to przy samej ścianie było. Czy wobec tego ta płyta SILCA przylegając do ściany nie będzie do ściany oddawać z drugiej strony ciepła?

Będzie, ale mniej (krzemian wapnia to najskuteczniejszy klasyczny izolator). Najlepiej jak niezbyt dokładnie płytę do ściany przymocujesz, w sensie, że będzie tam jakaś minimalna wentylowana szczelinka powietrzna. Pamiętaj też, że powierzchnia takiej płyty będzie bardziej gorąca, niż ściana przed zaizolowaniem (co daje właśnie gwarancję, że wewnątrz będzie chłodniej). Ściana nagrzewa Ci się na drodze promieniowania, więc ekran proponowany przez Piotra też byłby dobry.

I tak jedyne skuteczne mocowanie płyty krzemianowej to wkręty, kołki (byle nie plastikowe) itp. Nie wiem, czy z prostego nie zrobi Ci się to bardzo skomplikowana operacja - bo powierzchnię płyty też pewnie będziesz chciał czymś pokryć, a to coś może Ci zaraz postrzelać (płyta może się deformować).

Wymuruj tam ściankę z cegły na "szóstkę" i cześć. Będzie dobrze i ładnie. Cegła ma to do siebie, że im brzydsza, tym ładniejsza (i ponadczasowa - dosłownie i w przenośni).

Pozdrawiam

Będzie, ale mniej (krzemian wapnia to najskuteczniejszy klasyczny izolator). Najlepiej jak niezbyt dokładnie płytę do ściany przymocujesz, w sensie, że będzie tam jakaś minimalna wentylowana szczelinka powietrzna. Pamiętaj też, że powierzchnia takiej płyty będzie bardziej gorąca, niż ściana przed zaizolowaniem (co daje właśnie gwarancję, że wewnątrz będzie chłodniej). Ściana nagrzewa Ci się na drodze promieniowania, więc ekran proponowany przez Piotra też byłby dobry.

I tak jedyne skuteczne mocowanie płyty krzemianowej to wkręty, kołki (byle nie plastikowe) itp. Nie wiem, czy z prostego nie zrobi Ci się to bardzo skomplikowana operacja - bo powierzchnię płyty też pewnie będziesz chciał czymś pokryć, a to coś może Ci zaraz postrzelać (płyta może się deformować).

Wymuruj tam ściankę z cegły na "szóstkę" i cześć. Będzie dobrze i ładnie. Cegła ma to do siebie, że im brzydsza, tym ładniejsza (i ponadczasowa - dosłownie i w przenośni).

Pozdrawiam

Zmartwychwstałeś?!:bye: