cacol 23.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam zaś korzystam z waszego forum bo okazujecie się bardzo pomocni !! Za co serdecznie dziekuje !! A mianowicie mam takie pytanie... Poniewarz moi rodzice kiedy wykupywali mieszkanie podpisywali dokument w którym była mowa o tym że jak się wyprowadza to na mieszkaniu musi pozostać piec grzewczy czyli w ich wypadku piec dwufunkcyjny.i tu moje pytanie ponieważ stoję przed możliwością zakupu mieszkania z urzędu miasta w którym poprzedni lokatorzy usuneli wszystkie piece cały system grzewczy dosłownie to czy mam prawo odbudować tudzież postawić sobie kominek? dlaczego o to pytam? bo teoretycznie w bloku nie mogę mieć pieca kominka opałowego ale jeśli ja wchodząc na mieszkanie które kupuje na własność i nie ma tam nic do ogrzewania to czy mam prawo odbudować piec który kiedyś tam się znajdował ewentualnie postawić kominek.I jeszcze jedno pytanie czy jeśli będę mógł to zrobić czy ten piec/kominek musi stanąć w tym samym miejscu czy mogę postawić sobie komin w nowym miejscu i kominek do tego. Dodaj ze to ostatnie piętro kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 25.01.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 WITAJ!! Wszystkie elementy ogrzewania (tj, piece kominy ,instalacja CO)są częścią wspólną . Za poprawne działanie ogrzewania odpowiada właściciel (wspólnota ,administracja),nie właściciel mieszkania.To wlaściciel budynku jest zobowiązany na własny koszt zabespieczyc mieszkanie w jakikolwiek system ogrzewania..Jeżeli w tym mieszkaniu były piece kaflowe to poprzedni lokator musial mieć zgodę na piśmie na ich wyburzenie..Jeżeli zrobil to bez zgody , to właściciel nakazał przywrócić ogrzewanie do poprzedniego stanu.(LUB OBCIĄŻYŁ GO ZA TO)Istnieje jeszcze możliwość że w warunkach sprzedaży będzie zaznaczone ze koszty te ponosisz ty. W takim przypadku system ogrzewania musisz mieć uzgodniony (obowiązkowo na piśmie) z wląścicielem budynku .Wszelkie prace musisz mieć zrobione zgodnie z prawem i przepisami..Poprzedni lokator prawdopodobnie ogrzewanie miał elektryczne (2ga taryfa) .Ty możesz mieć ogrzewanie gazowe (jeżeli jest gaz) lub COi piecokuchnię (wystarczy zgoda kominiarza.).W budynkach wielokondygnacyjnych zabrania się montarzu kominków...możesz to skonsultowaćz kominiarzem. I PAMIĘTAJ WSZYSTKIE ZGODY MUSISZ MIEĆ NA PIŚMIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI1719512288 17.12.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 stoję przed możliwością zakupu mieszkania z urzędu miasta w którym poprzedni lokatorzy usuneli wszystkie piece cały system grzewczy dosłownie to czy mam prawo odbudować tudzież postawić sobie kominek? dlaczego o to pytam? bo teoretycznie w bloku nie mogę mieć pieca kominka opałowego ale jeśli ja wchodząc na mieszkanie które kupuje na własność i nie ma tam nic do ogrzewania to czy mam prawo odbudować piec który kiedyś tam się znajdował ewentualnie postawić kominek. I jeszcze jedno pytanie czy jeśli będę mógł to zrobić czy ten piec/kominek musi stanąć w tym samym miejscu czy mogę postawić sobie komin w nowym miejscu i kominek do tego. Dodaj ze to ostatnie piętro kamienicy. Musisz się dowiedzieć od administratora obiektu, czy są możliwości techniczne w postaci komina, czy jest on dopuszczony do użytkowania, czy ma odpowiedni przekrój, no i dostać zgodę od kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.12.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Oprócz pozwoleń.... Jeszcze kwestie techniczne jak np minimalny ciąg kominowy .. a to jak piszesz ostatnie piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts